Proszę o pomoc !!!

15 Paź 2009, 23:26

Witam wszystkich uzytkowników Forum Samochodowego...

Moje wytyczne:
- Samochód w granicy 20.000 PLN
- W miarę młody rocznik (będę brał kredyt na niego; najkorzystniej byłoby znaleźć autko 3-5 letnie)
- gabarytowo nie musi być ogromny (nie posiadam jeszcze rodziny; użytkować będzie go najczęściej tylko 1 osoba; ale za małogo też nie chce ;P)
- samochód dla 25 letniego chłopaka (nie zamierzam jeżdzić fordem ka bądź nissanem micrą, przy całym szacunku do tych marek)
- samochód zarówno do miasta jak i w trasy
- w miarę żywotny silnik (zamierzam użytkować te autko do końca- aż silnik nie wysiądzie, dlatego skory byłbym poświecić osiągi w stosunku do żywotności silnika; sądzę, że silnik diesla byłby najodpowiedniejszy; chciałbym pojeździć tym autkiem maksymalnie długo)
- dość mało awaryjny (czyli chyba fiaty odpadaja; miałem uno- wiec wiem co mówie... :P)

Przegładałem wiele ofert aut w tej granicy cenowej, lecz jestem kompletnie skołowany. Nie mam pojecia na co zwracać uwagę... Mam swoich faworytów, lecz nie chcę manipulować w żaden sposób użytkowników owego forum moimi sugestiami. Zdaję się na wasze kompetencje. Dziekuję za pomoc, pozdr
Ostatnio edytowany przez luki'84 16 Paź 2009, 18:18, edytowano w sumie 2 razy
PZPN chcieli dobrze, wyszło jak zawsze...
luki'84
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

16 Paź 2009, 08:18

O Panie trzymaj mnie w swojej opiecie... " dość mało awaryjny (czyli chyba fiaty odpadaja; miałem uno- wiec wiem co mówie..."
A ja mam Coupe i też wiem co mówie! Uno to najbardziej awaryjny FIAT jak powstał...
Ale że jeden model jest do du** nie znaczy że reszta jest do kitu!!!
A więc tak z mojej strony to : Clio 1.5dCi (68KM), FIAT PANDA 1.3 JTD
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

16 Paź 2009, 08:56

Nie no fiata nie kupuj broń boże jak ci się psuł bo następny też bedzie. Ja też miałem uno z 90r z lpg i przez 1,5roku nic nie włożyłem.Takie opinie są po prostu debilne jak ktos mówi że miał i się psuło albo że kolega miał więc napewno każdy będzie sie psuł w takim razie,ile miałeś tych fiatów chociaż 5? Bo porównania z jednego to są smieszne pewnie padło kupiłeś to się psuł każdy zajeżdzony bedzie do niczego nie ważne czy vw czy fiat.A co do twoich wymagań 3-5 letnie auto za 20koła to ciężko raczej.Może
1 opel corsa z silnikiem cdti,
2 citroen c3,
3 dacia logan
4 chevrolet lacetti,aveo itp
5 fiat albea,stilo
6 ford focus ale pewnie za mało na taki rocznik
7 ford fiesta
8 hyundai getz,accent
9 peugot 206
10 skoda fabia
To jest większość samochodów które dostaniesz w tej cenie niektóre maks 2004r za tą cene albo wcale.Ja bym osobiście szukał focusa,fieste,opla,stilo ,może chevroleta i albee inne oczywiście też ale ich jest mniej na rynku

[ Dodano: Pią Paź 16, 2009 09:58 ]
no i ta fabie
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

16 Paź 2009, 12:17

rustin napisał(a): Bo porównania z jednego to są smieszne pewnie padło kupiłeś to się psuł każdy zajeżdzony bedzie do niczego nie ważne czy vw czy fiat.

Nie chciałem szufladkować marki samochodu na podstawie jednego modelu, lecz Uno kupowałem nówkę sztukę z salonu... Bez przerwy coś się w nim psuło + korozja też robiła swoje. Z drugiej strony, powoływanie się na samochód kolegi, ojca, matki- czy jest awaryjny- czy nie, wg. mnie jest jak najbardziej na miejscu. To kształtuje jakieś wyobrażenia o danym modelu (oczywiście, gdy ten samochód jest w miarę świerzy). Odejdźmy od tego tematu, bo to typowy temat woda...

Niezmiernie zależy mi, by owy samochodzik pochodził max długo (coś w stylu vw golfa III w dieslu, gdzie silnik na prawde może znieść wiele; zdaję sobie sprawę, że operowanie takimi stwierdzeniami, działa na was jak płachta na byka ;P).
Zastanawiałem się osobiście nad proponowana Corsą, Cytryną oraz Fabią. Nie mam żadnych obiekcji do tych samochodów. Wg Dekry awaryjność tych samochodzików kształtuje sie na podobnym poziomie... Ford Fiesta też jest ciekawą propozycją. Co z Yaris i Aygo ?
Ukirunkowując się na ten rocznik chciałem, by mieć dość świerzy samochód, który posłuży max długo. Jeśli macie propozycje samochodu troszkę starszego, lecz który będzie służył sporyy okres czasu- jak najbardziej czekam na takie propozycje....
luki'84
Nowicjusz

16 Paź 2009, 12:32

Jeżeli chcesz żęby był 'świeży' to fabia moim zdaniem odpada twarde plastiki w wogóle bez polotu dla mnie.W corsie też raczej nudno( oczywiście dla mnie).Starszy bedzie focus w środku jak dla mnie jest ładny i ma nowoczesny wygląd tak samo jak fiesta.Stilo ma ciekawe rozwiązania ale też bedzie starszy i to taki troche wynalazek :)

[ Dodano: Pią Paź 16, 2009 13:35 ]
Forda z czystym sumieniem moge ci polecić bo sam mam i już wczesniej były trzy w rodzinie i stosunek cena\jakość itd jest moim zdaniem najlepsa na rynku a to dlatego że polak człowiek który lubi legendy i uważa że ford g...o wort tyczy się to też opli itd a vw 20 letni to cudo :) dlatego wole kupic młodszego,lepiej wyposażo0nego i jak dla mnie łądniejszego forda itp
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

16 Paź 2009, 12:35

Ja myślę, że najrozsądniej byłoby pocelowac w corsę. Tanie części i raczej w eksploatacji też będzie spoko. Tylko teraz pytanie czy opłaca brać diesla do tak małego autka?...
Helly
Początkujący

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    BMW 1602 Electric (1972) - samochód elektryczny
    Począwszy od 1969 r. BMW skonstruowało dwa eksperymentalne pojazdy na podstawie BMW serii 02 w celu przetestowania właściwości napędu elektrycznego w praktyce. Funkcję manualnej skrzyni biegów przejął silnik bocznikowy ...

16 Paź 2009, 12:53

rustin napisał(a):Forda z czystym sumieniem moge ci polecić bo sam mam i już wczesniej były trzy w rodzinie i stosunek cena\jakość itd jest moim zdaniem najlepsa na rynku a to dlatego że polak człowiek który lubi legendy i uważa że ford g...o wort tyczy się to też opli itd a vw 20 letni to cudo :) dlatego wole kupic młodszego,lepiej wyposażo0nego i jak dla mnie łądniejszego forda itp

Tyczy się to również fiata :D ... I polskich domniemań :D .... Tylko zauważymy ile tych fordów czy fiatów jeździ po tych polskich drogach... Jeździ ich na prawdę duuużo.... Ale Polak i tak zawsze swoje wie :P ... Ja bym właśnie uderzał w jakieś autko forda, renaulta, fiata :)
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

16 Paź 2009, 13:19

rustin napisał(a):[ Dodano: Pią Paź 16, 2009 13:35 ]
Forda z czystym sumieniem moge ci polecić bo sam mam i już wczesniej były trzy w rodzinie i stosunek cena\jakość itd jest moim zdaniem najlepsa na rynku

Osobiście, nie brałem pod uwagę Forda. Nie mam jakichś zakorzenionych uprzedzeń do tej marki samochodu. Bardziej rumuńska marka, Dacia budzi we mnie większe wątpliwości.
Co do Forda Focusa... Jakich modeli rocznikowych mógłbym się spodziewać za kase 20 tys zł? Lepiej zwrócić uwagę na diesla/ benzynówke ?
Hmm, corsa w dieslu, też niby nie budzi u mnie grozy...
Fiacik... Mój pierwszy samochód był tej marki. Może kiedyś zdecyduję się na tą markę. Narazie jakoś nie mogę się przemóc...
Idąc dalej, patrząc na segment Forda, można pójść dalej i zaatakować coś z oferty Seata, np Ibiza- ale uważam, że rocznikowo oddaliłbym się do swoich ww. wymagań dot. wieku autka... :/
luki'84
Nowicjusz

16 Paź 2009, 13:28

Chcesz auto, które ma jeździć jak najdłużej za 20 tys. zł. wybierz więc jak najmłodszy rocznik. Wazniejsze od konkretnego modelu jest to w jakim stanie jest dane auto. Lepiej dać więcej za niepozorny samochodzik, który będzie sobie tuptał przez 10 lat, niż łasić się na jakieś Audi.

Proponuję Toyotę Yaris z silnikiem 1.0 benzyna., oraz Skodę Fabię. Jeżeli ci się uda to 1.9 SDI (diesel bez turbiny. Mułowaty, ale trudno go zajeździć).

Ktoś mówił, że plastiki skrzypią. Może i po iluś tam latach będą skrzypieć, ale auto będzie jechać, a jak rozumiem, to dla kolegi jest najważniejsze.

Ale pamiętaj, w używanym aucie ważniejszy jest stan ogólny, niż marka!!! Ja jeżdżę Fiatem w dobrym stanie i ciągle o niego dbam i nie mogę powiedzieć na niego złego słowa.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Paź 2009, 14:11

Hmm, a Yaris w dieslu sprawuje sie dobrze, tzn. Moc: 90 KM (66 kW), Pojemność skokowa: 1364 cm3, olej napędowy (diesel) ?!? Czy lepiej skupić sie na benzynówce w tym modelu ?
Coś w tym stylu... [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Sadzilem, ze Yariski pierwszej generacji produkowali do 2005r., pozniej druga generacja. Mylilem sie...
luki'84
Nowicjusz

16 Paź 2009, 17:31

Jeśli chcesz autko głównie po mieście, małe gabarytowo i silnikowo to jedynie silnik benzynowy będzie tutaj dobrym wyborem. Koszt naprawy nowoczesnego diesla może być drogi, a tak naprawdę kupując używkę nigdy nie wiemy ile autko ma faktycznie przejechane. Dodatkowo przy benzynowych silnikach te przebiegi są mniejsze, gdyż diesla kupuje się po to, żeby nim sporo jeździć. Chyba, że jest to wolnossący diesel np SDI to wtedy spoko. W kupnie też diesel droższy. Lepiej brać benzyniaka, przy małych pojemnościach różnice mocy też do dużych nie należą ;)
Helly
Początkujący

Miejscowość: Kraków