Auto do 12 lub 13 tyś dla rodziny 3 osobowej z klamorami

29 Kwi 2008, 11:57

Stanąłem w obliczu zmiany auta z matiza na coś większego z powodu przyrostu rodziny. Zapakowanie dużego wózka to wyczyn ekstremalny.
Na motoryzacji praktycznie się nie znam więc nawet nie wiem czego szukać pośród szerokiej oferty.
Może głupio zabrzmi ale nawet nie wiem co mi sie podoba.

Moje wymagania:

- auto zdecydowanie dla rodziny 3 osobowej najlepiej kombi ale niekoniecznie. Ważne żeby swobodnie pakować rupiecie na wyjazdy.
- rocznik w miarę sensowny (od 1998 ?) żeby nie był starym gratem, ale zdaję sobie sprawę że za te pieniądze to powyżej 1999 nie ma co liczyć.
- mało pali
- nie musi być szybkie i mocne
- mało awaryjne i niskie koszty napraw
- benzyna/ropa
- cena około 12 tyś a max 13
- zarejestrowane w PL
- wystarczy wersja standard bez dodatków.

Cały czas myślę o kombiku więc może zaproponujcie czego nie tykać sie a na co zwrócić uwagę (koszt części, awaryjność, spalanie).

wielkie dzięki
justbiel
Nowicjusz

29 Kwi 2008, 12:24

Jeśli nie przestraszą cię stereotypy o fiatach to np.

Palio Weekend
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Marea Weekend

Tutaj coś innego np.

Toyota Corolla - Wyglądem nie zachwyca, ale to solidny samochód

Opel Astra

Opel Vectra
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - 1997 ale jak bedziesz dbal to nie powinien to byc problem
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ( j.w)

Dałbym coś z lepszym rocznikiem i wyposażeniem ale znaleźć takie zarejestrowane w pl trudno :) Może coś ci sie spodoba
siara94
Początkujący

Miejscowość: Łódź

29 Kwi 2008, 14:33

Może ford mondeo?
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

29 Kwi 2008, 20:43

dzięki za powyższe namiary

Zdecydowałem się chyba na Opla Astrę, ale ropa. W ostateczności na vectra o ile trafi sie jakaś w granicach finansowych.

Czy są jakieś słabe punkty tych aut ?
justbiel
Nowicjusz

30 Kwi 2008, 11:54

O Astrach I generacji krążyły opowieści o tym, że zjada ich rdza. I faktycznie auta z początku produkcji mają ten problem. Kolega przedstawił jednak auta z końca produkcji (tzn. to drugie ogłoszenie jest u mnie nieaktywne), więc nie powinny mieć tego problemu. Ale jeżeli auto było powypadkowe, to warto poważnie się nad nim zastanowić.

Druga sprawa to diesle w Astrach - nie ma tu żadnych rewelacji. Nie wiem jaki to diesel ten z pierwszej oferty, jeżeli to jest 1.7 D, to będzie co prawda zamulacz, ale jeszcze ten z tych solidnych, wytrwałych silników. nie ma po prostu turbo, a właśnie z turbo są największe problemy i elektryką w najnowszych dieslach.

Myślę też, że sam powinieneś przejść się po komisach. Wiem jak wygląda bagażnik w Matizie - praktycznie go nie ma, albo jest tylko na zakupy ze spożywczaka. Zobacz sobie auta typu hatchback klasy C, czyli np. wspomnianą wyżej Astrę, Toyotę Corollę. Zajrzyj do bagażnika - tam naprawdę jest o wiele więcej miejsca niż u Ciebie.

Czy wózek wejdzie, to jednak nie wiem ;)
Być może faktycznie kombi będzie dla ciebie optymalnym rozwiązaniem.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Maj 2008, 22:51

Za kilka dni jadę na giełdę zobaczyć co i jak.
Przeglądam te astry kombi i ciężko znaleźć coś niedaleko mnie - 1,7 DTI. Same benzyniaki.

A jak jest z wytrzymałością silników w dieslach ? Większość ofert które przeglądam ma przebieg 170 -200 tyś. Na taki silnik to dużo ? Słyszałem że diesle wymagają remontu dopiero w okolicach 500 tyś. Ile w tym prawdy ?

pozdrawiam i dzięki za bieżąca info
justbiel
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Spadek zarejestrowanych samochodów. Prognoza 2021
    Grudzień 2019 - 555 598 zarejestrowanych samochodów. Prognoza 2020 - delikatny spadek liczby zarejestrowanych pojazdów o DMC do 3,5t po rekordowych wynikach z 2019 roku. Marzec - zamknięcie gospodarki i globalna ...
    Jak sprowadzić swoje wymarzone auto z USA krok po kroku?
    Import auta z USA wymaga spełnienia szeregu formalności, które mogą przysporzyć nieco kłopotów osobom prywatnym podejmującym się tego zadania po raz pierwszy. Sprowadzenie samochodu z USA wymaga znajomości amerykańskiego ...