Auto do 12 tys - ekonomiczne

12 Lis 2012, 23:12

szukam samochodu przede wszystkim ekonomicznego, czyli małe spalanie na mieście (okolice 5 litrów/100), tanie części i aby rdza go szybko nie zjadała.

auto będzie wykorzystywane głównie do jazdy po mieście (około 150-200km miesięcznie) + do tego czasami jakiś wyjazd w trasę.

fajnie by było, jak by bagażnik był bagażnikiem, a nie namiastką tego, chociaż wiem że z tym może być problem, ale trudno pogodzę się z tym. dlatego auta jak Smart z miejsca odpadają :) wolę złożyć siedzenia i mieć z tyłu miejsce, niż jeździć Smartem.
jednak unikałbym samochodów "z kratką".

z innych rzeczy - nie zależy mi na osiągach auta, ale żeby w trasie nie było tragedii przy jeździe, oraz fajnie by było jak byłaby klimatyzacja.

Modele jakie mi przychodziły do głowy, to Fiat Panda czy Toyota Yaris (ale tutaj wiem,że części są znacznie droższe, niż w Pandzie, ale też mniejsza awaryjność - niby).

czy gaz? ciekawa opcja, ale jednak różne przygody mnie nauczyły że koło zapasowe jest przydatne, a przy takich wymaganiach bagażnik będzie dużo mniejszy, więc jednak kierowałbym się ku benzynie (przy 5 litrach to jest duże spalanie i za 30zł/100km jest imo całkiem rozsądną ceną).
kuba07
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 05 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Corsa C
Silnik: 1.2 Twinport 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

17 Lis 2012, 22:01

Czs wyjść z krainy fantazji...Nie ma takiego samochodu,który w normalnym mieście w ruchu miejskim z klimą i pewnie jeszcze w zimie ,z bagażnikiem więszym od SC i Tico,które spala 5 l benzyny. Takie dane to może producent zamieszczać w swoich folderach i katalogach i to dla aut nowych. Szukaj normalnego kompaktu z lpg. Kwotowo wyjdzie jakby palił 4,5l benzyny. Jeśli chodzi o ekonomię,to polecam Punto II z silnikiem 1,2-60KM.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna