SAMOCHÓD DLA MŁODEGO KIEROWCY, KOBIETY. JAKI WYBRAĆ?

15 Lis 2012, 21:21

To mój pierwszy post na forum, więc witam serdecznie wszystkich użytkowników;)
Hm, sprawa rozchodzi się o samochód. Mam 18 lat, na koniec sierpnia zdałam prawo jazdy. Rodzice chcą kupić mi samochód, ale dopiero gdy zdam maturę;p( taka niby motywacja). Póki co od 2,5 miesiąca codziennie zasuwam do szkoły Skodą Felicią z 2000roku, którą wypożyczył mi na jakieś poł roku mój wujek.
NIe ukrywam, że jazda tym samochodem jest dla mnie męcząca, da poczuć się rózniczę po przesiadce z Toyoty Yaris, czy po przejazdżce Mitsubishi ASX mojej mamy. Tym bardziej jest to dla mnie męczące bo w tej skodzie nie ma radia! A to mnie bardzo boli. Ale to mój pierwszy samochód i jestem bardzo szczęśliwa, że mogę sobie jeździć i szlifować swoje umiejętności.
W każdym razie, powoli zaczynam rozglądać się za tym czym będę poruszała się gdzieś w sierpniu. Bo poczytaniu o różnych samochodach, rozeznaniu się mniej wiecej w cenach już wiem.

Auto najprawdopodobniej nowe, lub używane z bardzo małym przebiegiem. Ma być w miarę małe, wygodne, EKONOMICZNE, w miarę tanie w utrzymaniu, elastyczne, sprytne. Musi sobie dobrze radzić nie tylko w mieście ale także na trasie, to dla mnie dość ważne.
do 40.000zł.

Nie znam się jakoś specjalnie na autach,ale moje typy to:
1. Toyota Yaris III
2. Suzuki Swift
3. Kia Picanto
4. Ford KA
5. Chevrolet Spark

Co powiecie na te typy? Który z tych aut wy byście wybrali? Które waszym zdaniem są najlepsze, najmniej palą i wg?:)

Liczę na wasze odpowiedz!
POZDRAWIAM!
megan94
Obserwowany

Prawo jazdy: 28 08 2012
Auto: Skoda Felicia
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

17 Lis 2012, 21:18

Jeśli to miałoby być nowe auto,to ...obecnie małe auta są na tyle podobne do siebie (zunifikowane),że ciężko znaleźć zasadnicze różnice między nimi np w przedmiocie spalania skoro mają np tę samą pojemność silnika. Różnią się kształtem,wyposażeniem i ceną za "niby" znaczek na masce. Tak naprawdę wybieraj taki w którym będziesz się czuła najlepiej za kierownicą i nie warto przepłacać..! Ja na Twoim miejsce przypatrzyłby się dokładniej Swiftowi,a Sparka raczej bym wykluczył,bo jest brzydszy od pozostałych.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczna podróż na ferie zimowe
    Ferie są dla kierowców okresem wyjazdów rodzinnych w góry, na narty czy na wypoczynek. Wypadające w okresie zimowym podróże oznaczają trudne warunki na drogach, a co za tym idzie wymagają dobrego ...