Auto do 12 tys max 14 - > ekonomia priorytetem

04 Maj 2013, 09:02

Witajcie .

Na wstępie chciałbym się przywitać ;) Jako nie zarejestrowany użytkownik trochę przelukałem forum i wiem , że moje pytanie jest dość popularnym , ale jednak chciałbym poruszyć swój wątek w którym pomoglibyście mi w wyborze ogłoszeń.

Coś o mnie i moim wymaganiach .
Jestem młodzieńcem który na dzień dzisiejszy jeździ bmw e36 1.6 m43 .

O ile silnik m43 uznaje za solidny - pomimo tego , że wszystkie typowe usterki wyszły podczas użytkowania to jednak trzeba przyznać , że to błahe i tanie sprawy w naprawie były , ale zaczęło mi doskwierać spalanie gdy moje przebiegi miesięczne zaczęły sięgać 1,5 k /msc

Czas na zmianę ! Tak naprawdę nauczyłem się jeździć w aucie z napędem na tył i hmm dziwnie mi się prowadzi autka z napędem na przód ;(

Sercem chciałbym kupić bmw e46 m43 , może 2.0d 136 km i tu zestawiam dużo dla mnie gorszę autka typu seaty, vw audi z silnikiem 1.9tdi - ale rzekomo palące dużo mniej .

Rozwiązaniem byłoby bmw z instalacją gazową, ale za jakotaki egzemplarz trzeba dać te 13-14tys + instalacja pewnie około 3tys - więc trochę mi to wykracza po za budżet ;(

Znając moje preferencje cobyście polecili ? spalanie rzędu 6l byłoby najwłaściwsze - mój styl jazdy nazwałbym normalnym - nie zdarza mi się szaleć , ale też zawali drogą nie jestem .
Ilość drzwi jest nie istotna głównie jeżdżę sam (trasy do 15km no ale sporo właśnie krótkich tras)

pozdrawiam i szerokości
asotek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 08 2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: bmw e36
Silnik: m43 102
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

04 Maj 2013, 10:36

Ja Ci podsunę bardzo dobry pomysł - wsadź teraz za te 3k porządną instalację do swojej BMW, u dobrego magika który zna się na temacie. Będziesz miał swoje spalanie - ok. 35 zł / 100. Resztę kasy odłóż i powoli oglądaj samochody dorzucając tam pieniążki do świnki. Jak Twoja BMW zacznie się już konkretnie sypać i w ogóle to puść ją za groszę i kup coś na co jesteś już w 100% pewny i masz np. 25 tysięcy - bo tyle np. zdążyłeś dozbierać...
Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

04 Maj 2013, 11:57

Widzisz być może Tobie jest łatwo mówić o dozbieraniu do 25000 tys . Mi uzbieranie 12tys zajęło odrobinę czasu ;( Niestety realia są jakie są.

W moje bmw inwestować już nie zamierzam , bo najpierw trzeba byłoby ją prysnąć , przetarcie na parkingu - na szczęście sprawce uchwyciła kamera i pieniądze z OC sprawcy otrzymałem , ale szkody nie usunąłem - dalej tak jeżdżę...

Dzięki za odpowiedź ale na zmianę się zdecydowałem ...

P.S

Do tego moje beeema była po dzwonie , oczywiście owy fakt wyszedł po zakupie - miałem kiepskich doradców a sam wtedy kupiłem ją oczami ...

Większość osób mających odrobinę pojęcia o motoryzacji wychwyci owy fakt
asotek
Nowicjusz

04 Maj 2013, 19:09

Ze swojej strony polecam Lexusa IS200 silnik sportowy 2.0 155Koni, przyspieszenie od 0 do 100km/h w 9 sekund (jak się wyreguluje to nawet mniej czyli 8,5s pomimo że producent podaje 9 sekund) Zagazowanego można kupić za około 12 tysięcy zł. Auto jest mega niezniszczalne, nic się w nim nie psuje, swojego mam już 2 lata i wymieniłem tylko 3 żarówki.
Kupiłem go z przebiegiem 220tyś km a obecnie ma 300tyś km i jeździ jak nowy :)
hunter999
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1991
Auto: nic

05 Maj 2013, 14:54

No tak,ale co ze spalaniem/ Autor pisze,że chciałby zmieścić się w przedziale 6 litrów,a w przypadku podanego Lexusa na pewno nie będzie to możliwe,plus dodatkowo drogie części co jest spory minusem.
Dabtuner
Aktywny

05 Maj 2013, 20:21

hunter999 napisał(a):Ze swojej strony polecam Lexusa IS200 silnik sportowy 2.0 155Koni, przyspieszenie od 0 do 100km/h w 9 sekund (jak się wyreguluje to nawet mniej czyli 8,5s pomimo że producent podaje 9 sekund) Zagazowanego można kupić za około 12 tysięcy zł. Auto jest mega niezniszczalne, nic się w nim nie psuje, swojego mam już 2 lata i wymieniłem tylko 3 żarówki.
Kupiłem go z przebiegiem 220tyś km a obecnie ma 300tyś km i jeździ jak nowy :)

Kupno lexusa w przypadku gdy na 1 miejscu stawia sie ekonomie to totalny idiotyzm.

Moze nie warto rozstawac sie z bwm i pomyslec o e46 w dieslu 2.0 na CR? Mialem ten silnik w landroverze freelanderze, spalanie ok 7 l a samochod sporo ciezszy od e46 wiec mysle ze w bmw bedzie duzo bardziej ekonomiczny.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Webasto dla samochodów elektrycznych
    Firma Webasto, znana z systemów ogrzewania i klimatyzacji stosowanych w większych samochodach i autobusach, a także szyberdachów i składanych dachów dla kabrioletów, rusza na podbój nowego ...

05 Maj 2013, 20:52

Kupno lexusa w przypadku gdy na 1 miejscu stawia sie ekonomie to totalny idiotyzm.

Moze nie warto rozstawac sie z bwm i pomyslec o e46 w dieslu 2.0 na CR? Mialem ten silnik w landroverze freelanderze, spalanie ok 7 l a samochod sporo ciezszy od e46 wiec mysle ze w bmw bedzie duzo bardziej ekonomiczny.

Jednak lexus to w PL wciąż dość "egzotyczna" marka .., więc owa propozycja nie dla mnie nawet pomijając spalanie - trzeba wziąć pod uwagę spore koszty serwisowania .

Propozycja odnośnie diesla e46 2.0 CR - jest a właściwie mogłaby być strzałem w 10 , ale musimy wziąć poprawkę , że CR szedł w e46 po lifcie , czyli nawet 15 tys byłoby mało ... pomijam compacta
bo dla mnie e46 compact to porażka ...

A 2.0d 136 km mnóstwo rozbieżnych opinii ...
asotek
Nowicjusz