Pierwsze auto za około 5 tysięcy

28 Kwi 2013, 21:37

Witam. Mam prawo jazdy nie cały miesiąc i zaczyna mnie denerwować pożyczanie jednego z samochodów rodziców, który ma dwulitrowy, 136konny silnik i który zjada minimum 9 litrów benzyny do kilkunastu w mieście. Nadal się uczę i nie mam na tyle pieniędzy, żeby wyrzucać 50 zł dla każdych stu kilometrów.
I stąd potrzeba kupna własnego samochodu. Auto będzie mi potrzebne głównie na weekendy, żeby dojechać do miasta, albo do dziewczyny, to by wychodziło około 100 km, co weekend, do tego raz w tygodniu do szkoły, lub na imprezę, do szkoły mam 40 km tam i z powrotem. I raz na 1-2 miesiące chciałbym jeździć w dłuższe trasy, w góry lub nad jeziora, trasy do 150-200 km w jedną stronę.
Tak więc miesięczny przebieg to byłoby około 11 tysięcy rocznie.

Mam około 5 tysięcy na kupno samochodu.
Nie potrzebuje dużego sedana, ponieważ będę jeździł sam, albo w maks 2-3 osoby, najczęściej w dwie. Zastanawiam się nad kupnem samochodu z instalacją LPG, jednak z tego co czytam na forum, to kupowanie auta z założonym LPG wiąże się z większymi kosztami napraw jakie trzeba ponieść na początku użytkowania. Benzyna odpada. Albo diesel, albo LPG. Diesle mogą mieć duże przebiegi w i tego się boję, a samochody z LPG nie będą miały raczej aż takich dużych przebiegów.
Od auta wymagam żeby był w miarę mało awaryjny, żebym nie bał się nim pojechać w trasę, poza tym musi mieć mały silnik, do 1.6 włącznie. Auto musi być dosyć popularne, żeby części były tanie. W miesiącu mógłbym wydawać do 400 zł na samochód, wliczając w to przeglądy, wymiany oleju, naprawy do 800 zł rocznie i oczywiście koszt paliwa.

auta o których myślałem:
Opel Astra I z okolic 98 roku, mają chyba lepsze zabezpieczenie antykorozyjne, silnik 1.6 ośmiozaworowy zgazowany myślę, że by był dobry.
Opel Corsa z silnikiem 1,7 d
VW Polo z silnikiem 1.4 z LPG, tylko nie wiem jak ten silnik toleruje gaz
Fiat Punto I albo II, dwójka z silnikiem 1.9JTD, ale to by był milionowy przebieg, ewnetualnie benzyna z LPG, ale nie mam pojęcia jaki silnik byłby dobry

wszystkie małe wozidełka typu fiat cc, seicento, nissan micra, suzuki swift odpadają, ze względu na to, że raczej bym się bał tym w dłuższą trasę pojechać, poza tym są chyba dosyć niebezpieczne w razie kolizji/wypadku.
dante
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nie mam
Silnik: brak

28 Kwi 2013, 22:11

Tak jak napisałeś Astra F 1.6 8v 75km. Dobrze znosi gaz. Rzeczywiście niemieckie Astry miały lepszą blachę. Za 5000 kupisz ładną Astrę. Może nawet trafi Ci się klima.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Kwi 2013, 22:45

Fiat Punto II 1.2 + LPG albo jak wyżej, Asterka 1.6 8v. Z obydwoma miałem do czynienia, na Twoim miejscu wybrałbym Astrę.
Z kupnem auta w gazie jest różnie. Jeśli jest to stosunkowo młoda instalacja to czemu nie? Trzeba jedynie przy kupnie sprawdzić i porównać jak chodzi na LPG a jak na PB.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

29 Kwi 2013, 13:09

Właśnie znalazłem opla astre F z 98 roku z klimatyzacją, elektrycznymi szybami, lusterkami, z klimatyzowanym schowkiem i oryginalnym radiem blaupunkta, z silnikiem 1.6 8v z czteroletnią instalacją LPG i przebiegiem 180 tysięcy. Być może jutro pojadę ją obejrzeć. Kosztuje 4400zł

Nie wiem czy ten fiat punto z silnikiem 1.2 z LPG będzie dawał radę, ponieważ nigdy nie spotkałem się z kimś kto by jeździł punto z tym silnikiem i ciekawy jestem jak z awaryjnością

Dzisiaj rozmawiałem z rodzicami i wchodzi również taka opcja, żebym kupił auto w benzynie, a oni mi dołożą do instalacji LPG i do pierwszych opłat, więc szukam samochodu również w benzynie, w okolicach 5 tysięcy.
dante
Nowicjusz

30 Kwi 2013, 11:09

400zł miesiecznie na auto to jest bardzo malo a co jeśli coś grubszego sie zepsuje? Auto będzie stało 2-3miesiące w warsztacie?
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

30 Kwi 2013, 15:07

dlatego też liczyłem naprawę do 800 zł w roku, bez olejów itp, same awarie. Poza tym mam inne fundusze, ale 400zł to tyle ile bym wydawał co miesiąc średnio, czasami mogę więcej, a czasami mniej, zależnie od tego co się popsuje, czy coś się popsuje i jak dużo będę jeździł
dante
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Citigo - samochód do miasta
    Do miejskiego malucha z Czech należy około 17 proc. rynku. Od stycznia do kwietnia 2019 zarejestrowano 961 egzemplarzy. To najmniejszy samochód czeskiej marki, produkowany od 2011 roku w Bratysławie, razem z VW up! ...

01 Maj 2013, 08:19

Ja bym na Twoim miejscu poszukał Corsy B,za 5tysięcy masz ładny egzemplarz z 99/00roku ze wspomaganiem,el.szybami,poduszką itd.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

01 Maj 2013, 11:53

a do corsy, jaki najlepszy byłby silnik pod instalacje LPG?
dante
Nowicjusz

01 Maj 2013, 16:20

Praktycznie każdy bo Opel dobrze znosi lpg.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Maj 2013, 16:44

też pomyślę o corsie, a byście powiedzieli na reno clio 2 z silnikiem 1.2 ? czy ten silnik dobrze będzie współpracował z lpg? :) sorry, że tak cały czas męcze Was o te LPG i które silniki się nadają:) rozumiem, że nie każdy wie o każdym silniku wszystko :) ale liczę na Waszą pomoc :)
dante
Nowicjusz

03 Maj 2013, 10:26

Będzie dobrze współpracował z LPG,ale jest inne pytanie: czy aby na pewno sens ma taka instalacja,ile benzyny na 100km spali Ci w silniku 1.2 ? A ile gazu? Przemyśl czy na pewno się opłaca.
Ozon24
Nowicjusz

Auto: BMW 525

03 Maj 2013, 11:21

7-8l pb zapewne a gazu 1-2l więcej,no chyba że to sekwencja to róznicy nie będzie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

03 Maj 2013, 19:48

witajcie, dzisiaj zakupiłem reno megane z 1998 roku z klimą, sterowanie radiem przy kierownicy i inne równie mało ważna bajery. z 4200 zeszliśmy do ceny 3300, ponieważ jest dużo blachy do robienia, ale to po znajomości się szpachlą załatwi :) z resztą auto dłużej niż 2-3 lata nie będzie u mnie jeździło. :)
ale mam takie pytanie, żeby nie zakładać nowego tematu, ponieważ kończy się homologacja butli, czy lepiej jest przedłużyć homologacje i ile to będzie kosztowało, czy lepiej jest kupić używaną butlę z 5 latami homologacji ? bez sensu, żebym wydawał 5-6 stówek na nową butlę, skoro nie będzie ona mi służyć 10 lat?
dante
Nowicjusz

04 Maj 2013, 08:35

Z tego co piszesz to ja bym nawet 3300zł nie dał za auto z blachą do roboty i jeszcze koncząca sie homologacja.
Zobacz ten temat http://lpg-forum.pl/zbiornik-przedluzen ... 19264.html
Barol
Awatar użytkownika

05 Maj 2013, 21:38

tym autem można spokojnie jeździć z taką blachą, ale ja chcę, żeby ono jeszcze jakoś wyglądało, a nie tylko jeździło :) poza tym skrzynia była robiona 10 tys. km temu i całe zawieszenie i auto się dobrze trzyma drogi, więc myślę, że to nie był zły interes.
Znalazłem takie ceny, jeśli chodzi o przedłużenie homologacji:
250 zł za przedłużenie homologacji starej butli, ale samemu trzeba zdemontować i im przywieźć, natomiast 300 zł kosztuje wraz ze ściągnięciem i założeniem butli.
300 zł kosztuje nowa butla na 10 lat homologacji
a 220 zł kosztuje butla używana z homologacją na 7 lat
oczywiście ostatnie dwie ceny, to są plus minus 50 zł, bo przesyłka itp.
dante
Nowicjusz