Auto do 12 tysięcy - lpg, w miare dynamiczne...

28 Paź 2010, 18:46

Witam po raz pierwszy na forum. Chciałbym się was prosić o pomoc w dobrze auta do 12 tysięcy.
Moim już poprzednim autem była Laguna II z 2001 r. 1.9 DCI, komfortowe auto, niestety wiadomo. W tym roku po prostu się posypała. Bogu dzięki udało mi się ją opchnąć jakiemuś maniakowi za 12 tysięcy i właśnie za tyle max chce wziąć coś innego.
Zainteresowały mnie te samochody:
Opel Vectra 2,0 16v 136 KM Kombi
Ford Focus 1,6 101 KM Kombi lub 2,0 Hatchback
I znalazłem jeszcze jedną Mazde 323 1,5 90 koni Sedan
I teraz tak, najbardziej podoba mi się Mazda i Focus, ale Mazdę musiałbym przerobić na gaz, a nie wiem za bardzo jaki to koszt i czy by się opłacało. Szczerze przyznam też że jestem przyzwyczajony do mocnego depnięcia jakie posiadała 6scio biegowa Lagunka, a 90 KM w 323 plus gaz nie brzmi mi za dobrze ;). Z Fordem jest ten problem, że ciagle słyszę powiedzenie "Fort g*wno wort"... No i z doświadczenie z blachami, na firmie w 3-letnich fusionach były dziury jak ziemniaki... Ostatecznym wyborem jest polecana Vectra, ale traktuje ją jako plan awaryjny. A wy co uważacie? Czy moje obawy co do Mazdy i Forda są słuszne?
Wiecie może jakie są spalania w przypadku gazu w tych samochodach??
mkalafior
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

28 Paź 2010, 19:57

Jak sam widzisz, rocznikiem się nie jeździ, niestety Ford i Opel słyną z problemów blachami, w dodatku w Fordzie różnie bywa z mechaniką... jak chcesz mieć osiągi, trwałość i dobre blachy to polecam E36 323i/325i na sekwencji. Auto o wiele szybsze od Twojego poprzednika, a na gazie jazda wyjdzie pewnie jeszcze taniej.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

28 Paź 2010, 20:15

O ile w Focusie gniją ranty drzwi i klapy bagażnika to w Viki gnije wszystko łącznie z elementami konstrukcyjnymi :( Jak Foka do gazu to tylko 2,0. Z 1,6 na dwoje babka wróżyła - może śmigać a może się kaszanić.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

28 Paź 2010, 21:32

No super Panowie tylko gdzie takie znaleźć. Od razu mówię, że nie interesuje mnie żaden wiejski tuning.
Tutaj znalazłem przepiękne: [link do oferty na Allegro wygasł]
Tylko E36 318i, czym one się różnią, mocą silnika? Jaki byłby koszt założenia gazu do tego modelu?
mkalafior
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

29 Paź 2010, 00:52

Silniki poniżej 2.0 to 4 cylindry, czyli koszt sekwencji okloło 2tys zł, z Twoim budżetem bym celował w silnik minimum 1.8is, czyli ten 140km.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

30 Paź 2010, 10:26

1.8 is - ma 140 koni i to juz całkiem fajny silniczek.

Ja jezdziłem akurat E46 w 2.5 benzynka - moge polecić. Bardzo fajny silniczek ;-). Tylko musisz trochę poszukać, zeby nie było zarzniete przez mlodego gniewnego. Chyba ze kombi - łatwiej znalezc zadbane ;)
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault ZOE - mocniejszy, szybszy i lepiej się prowadzi
    Renault zaprezentowało nowy silnik elektryczny R110 i model ZOE gamę 2018. Ten najlepiej sprzedający się w Europie samochód elektryczny będzie pierwszym samochodem elektrycznym Renault wyposażonym w nowy silnik o mocy ...

30 Paź 2010, 12:28

Jeżeli chodzi o mechanikę w Fordzie to nie ma się czego obawiać,natomiast gorzej jest z blachami-wraz z wiekiem postępuje korozja. Do 12 tyś ciężko będzie znaleźć coś z rocznika 2001-2002,jeżeli już to 1999-98. Dodatkowo silniki Zeteca źle znoszą gaz,więc odradzam taką instalację. Mazda 323 prezentuje się całkiem ciekawie.
Mechanic
Początkujący

Miejscowość: Warszawa