Volvo s60 & Audi A4 B6 - czy te samochody można porównyw

04 Paź 2010, 05:21

Pytanie Tak jak w temacie...co chodzi o audi to benzyna lub diesel to bez znaczenia ale do 2000 pojemności, a w przypadku volvo tylko diesle wchodzą w grę 2.4...może ktoś mi pomóc??
piotrekb90
Nowicjusz

Miejscowość: okolice Jasła

04 Paź 2010, 18:39

auta należą do dwóch różnych klas. Volvo s60 jest o klasę wyżej. Jak dla mnie lepsze Volvo ale niestety bardzo drogie w utrzymaniu. Samochód niedoceniony a bardzo dobry jako alternatywa dla czasami już nudnych i oklepanych mercedesów, audi, bmw. Ostatnie Volvo, które nie dzieli podzespołów z np. Fordem mondeo czy focusem :wink:
mistrz27
Początkujący

05 Paź 2010, 19:31

S60 można bardziej porównać do A6 a i tak wydaje mi się że Volvo ciekawsze. Miałem okazję jechać i A6 i S60 i Volvo zrobiło na mnie lepsze wrażenie.
lukaszsz86
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: R-sko

05 Paź 2010, 19:58

Dlaczego do A6?
Przecież S60 to typowy przedstawiciel klasy średniej premium podobnie jak A4.
Oba są dość małe jak na ten segment(porównując np. do Mondeo, Passata czy C5).
Wolałbym Volvo-bardzo przyjemny i dość komfortowy samochód choć jego zwrotność potrafi zirytować.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Paź 2010, 19:12

Jasiek90 napisał(a):Dlaczego do A6?
Przecież S60 to typowy przedstawiciel klasy średniej premium podobnie jak A4.
Oba są dość małe jak na ten segment(porównując np. do Mondeo, Passata czy C5).
Wolałbym Volvo-bardzo przyjemny i dość komfortowy samochód choć jego zwrotność potrafi zirytować.

Volvo s60 jest różnie klasyfikowane. Raz jako średnia klasa raz jako średnia-wyższa podobnie jak audi a6, bmw 5 czy mercedes e. Ja bym się skłaniaj bardziej do klasy średnia -wyższa. A poza tym wszyscy redaktorzy gazet motoryzacyjnych porównują je do właśnie wcześniej wspomnianych a6, bmw 5 i mercedesa klasy e.
mistrz27
Początkujący

06 Paź 2010, 19:24

Pomyliło Ci się z S80.
Pokaż mi chodź jednego redaktora który sklasyfikował S60 w segmencie E.
Wymiary S60 : 4603/1804/1428 mm
Nie ma kompletnie żadnych podstaw by klasyfikować S60 jako coś wyżej niż D premium.
Poza tym wystarczy wsiąść do środka by się o tym przekonać, jest tak samo ciasne jak 3er i A4.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Zużycie paliwa na biegu jałowym
    Ile spala przeciętnie osobowe auto podczas pracy silnika na wolnych obrotach? Wiadomo, że różnice między ciepłym, a zimnym silnikiem są spore, więc przyjmijmy że silnik nagrzany jest do 90 stopni. Czasami lubię zostawić ...

06 Paź 2010, 20:31

Nie chcę się spierać. Ja akurat spotkałem się z artykułami gdzie volvo s60 było klasyfikowane jako klasa średnia-wyższa. Kiedyś oglądałem katalog samochodów używanych gdzie znajdowało się w zakładce klasa średnia-wyższa razem z bmw 5 czy mercedes e. Jak jest naprawdę nie wiem! W środku Volvo S60 nie jest takie małe. Ciasny jest tylko tył ze względu na nisko opadającą linię dachu i tu się zgodzę. Ale przód jest na pewno obszerniejszy niż w audi a4 czy bmw 3. Warto też porównać, że na przykład Volvo s60 jest dłuższe od bmw 3 o prawie 10 cm. Ale dosyć dyskusji na temat klasy tego auta. Kolega chciał porównania i tu wszyscy jesteśmy zgodni, że Volvo S60 :wink:
mistrz27
Początkujący

30 Paź 2010, 09:31

Precyzyjnie Volvo S60 jest sytuowane w klasie C/D Premium , podobnie jak Audi A4, BMW 3 ,Mercedes C-Class , czy też Saab 9-3.
Przedstawiciel Volvo na Forum
Napisz do mnie jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o samochodach Volvo
coronil
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

30 Paź 2010, 11:13

Wymiary AUDI----rozstaw osi 2650/długość4548/szerokość 1772.VOLVO-----2715/4603/1804.Klasyfikujcie je sobie jak chcecie w granicach rozsądku,każdy będzie miał rację!Ja tylko wiem,że AUDI jest klasyfikowane w segmencie D Premium.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

30 Paź 2010, 11:43

coronil napisał(a):Precyzyjnie Volvo S60 jest sytuowane w klasie C/D Premium , podobnie jak Audi A4, BMW 3 ,Mercedes C-Class , czy też Saab 9-3.

S40 bywa klasyfikowane jako samochod na granicy miedzy klasami C oraz D, chociaz to chyba troche na wyrost. S60 to zdecydowanie klasa srednia.
M.
MarekKRK
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

30 Paź 2010, 12:17

Zarówno pod względem wizualnym jak i optycznym,zdecydowanie bardziej podoba mi się volvo,jak już ktoś wcześniej wspomniał-jest t samochód o klasę wyżej niż Audi.
Mechanic
Początkujący

Miejscowość: Warszawa