Auto do 120-140 tys/Lexus Is czy BMW 3?

10 Lut 2015, 21:16

Niedlugo bede stawal przed dokonaniem zakupu nowego auta.na ten cel przeznaczone mam 120-140 tys. Czego oczekuje?
- Auto 2-3 letnie max
-Sedan
- W miare sensowny stosunek spalania do osiagow
-Dynamiczne
-Komfortowe ( wszystkie udogodnienia typu zestaw głosnomówiacy,komputer itd itd)
Zeby nie bylo ze czekam na gotowe to przychodze z konkretnymi propozycjami
Lexus IS 300h 2,5 hybryda
Duzo sie naczytalem ze bezawaryjny bezproblemowy,niskie spalanie
osobiscie bardzo mi sie podoba i chyba spelnia wszystkie warunki jezeli chodzi o komfort itd
Z drugiej strony raczej nie jest to auto do szaleńst, z tego co czytalem do max predkosc jest dosc ograniczona ( max 200km/h?)
BMW serii 3
Podobnie jak lex spełnia warunki plus mozna nim wiecej docisnąć, bardziej zrywny dynamiczny

Co sądzicie co byscie polecili,jakies inne propozycje?
Diesel nie wchodzi w gre

dziekuje i pozdrawiam
marok80
Nowicjusz

Auto: honda

10 Lut 2015, 21:21

Oglądałem obydwa auta i jak dla mnie w tym gronie Lexus jest zdecydowanym faworytem.
Niższy spadek wartości, wyższa bezawaryjność no i ten obłędny (jak dla mnie) wygląd. W dodatku nie ulegli kretyńskiej presji downsizingu tylko zastosowali dobry sprawdzony wolnossak. No i w mieście mało spali, bo to hybryda :D
Co do prędkości maksymalnej to po co Ci więcej? Chyba, że jeździsz po Niemczech dużo ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

10 Lut 2015, 21:30

Zobacz może na:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Linki przykładowe
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

10 Lut 2015, 21:36

Ja bym nie kupił używanych wynalazków jak hybryda, już lepiej downsizing. Poza tym wydać tyle pieniędzy na auto, które dwieście nie pojedzie? Śmiech.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

10 Lut 2015, 21:41

a co jest złego w hybrydzie używanej? Ta technika jest bezawaryjna co jako elektrotechnik powinieneś bardziej docenić ;)
wynalazek to teraz używany jednorazowy benzyniak w BMW, który prędzej na złom pójdzie niż Lexusowi baterie padną ;)

Ale po co komu ponad 200km/h w PL na drodze? :o
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

10 Lut 2015, 21:52

Zaczyna się dyskusja... :roll:

Najlepszą rekomendacją hybryd jest to, że lwia część Priusów I gen jeździ jeszcze na ori akumulatorach
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Lut 2015, 22:01

Co nie zmienia faktu, że w aucie pewnej klasy to się nie sprawdzi.

Dzida - po to, że jak pojedziesz autostradą to chcesz czasami jechać 200 km/h na tempomacie i się nie stresować.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

11 Lut 2015, 10:02

Przez to ze taki dlugi czas do setki lex chyba bedzie mniej dynamiczny i wolniej sie zbierał niz takie bmw Co do prędkości to pewnie 200 starczy na polskich drogach ;
marok80
Nowicjusz

Auto: honda

11 Lut 2015, 13:24

Ja mam stare 27 letnie BMW i mi by 200 nie starczyło, a co dopiero nowszym gdzie jego konstrukcja pozwala na wiele więcej bez stresu.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

11 Lut 2015, 17:28

marok80 przejedź się jednym i drugim to zobaczysz różnicę... tak na sucho to trudno doradzić co jest lepsze.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

11 Lut 2015, 17:37

jiGsaw napisał(a):Dzida - po to, że jak pojedziesz autostradą to chcesz czasami jechać 200 km/h na tempomacie i się nie stresować.

ale nie u nas tylko w Niemczech ;)
oczywiście ja pisałem o PL i rozsądnej jeździe, a nie lataniu jak idiota drogowy na złamanie karku :wink:
jiGsaw napisał(a):Ja mam stare 27 letnie BMW i mi by 200 nie starczyło

i gdzie niby tym jeździsz? w PL?
szybki napisał(a):marok80 przejedź się jednym i drugim to zobaczysz różnicę... tak na sucho to trudno doradzić co jest lepsze.

dokładnie, mi wystarczyła styczność z obydwoma w salonie aby zobaczyć jaka jest różnica w wykończeniu tych aut i postawić na Lexa :)

Pamiętam na targach motoryzacyjnych w Lublinie jak ten Lex w bieli był oblegany na stoisku i żadne inne auto nie miało takiej kolejki do zajęcia miejsca za kierownicą :naughty:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

11 Lut 2015, 19:39

jiGsaw napisał(a):Ja mam stare 27 letnie BMW i mi by 200 nie starczyło, a co dopiero nowszym gdzie jego konstrukcja pozwala na wiele więcej bez stresu.

Bo w takim starym aucie to praktycznie tylko mocą i osiągami można się zadowalać no i napędem na tył :ok:

A w nowszych jest dużo innych przyjemnych rzeczy, że często osiągi schodzą na drugi plan, ale mimo to nie są jakieś mega słabe. 8,3 do setki nie jest kiepskim wynikiem.
j0zek

11 Lut 2015, 23:12

j0zek - E30 akurat nie ma sobie równych jeżeli chodzi o przyjemność z jazdy i o to w tym chodzi. Przynajmniej jeżeli chodzi o cywilne wersje BMW, bo jakieś M3 to i owszem, ale koszty zakupu i utrzymania wielokrotnie wyższe. Jest też kilka innych kwestii, którymi można się zadowalać, ale schodzą na drugi plan przy bananie jaki daje każde naduszenie gazu. :)

dzida - tak, w PL, ale masz rację, że często się tego nie wykorzysta jak się dużo nie jeździ.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

12 Lut 2015, 10:36

jiGsaw napisał(a):Ja bym nie kupił używanych wynalazków jak hybryda, już lepiej downsizing

Przygotowujesz się psychcznie na 3cylindry w BMW... tam pewnie będą najlepsze na świecie :D

jiGsaw napisał(a):wydać tyle pieniędzy na auto, które dwieście nie pojedzie? Śmiech.

Ja też kiedyś patrzyłem ile co ma na liczniku, "motury" wypadały najlepiej :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

12 Lut 2015, 11:38

Ile co ma na liczniku to patrzyłem w przedszkolu. Po prostu nie wyobrażam sobie kupić auto tej klasy za tyle pieniędzy i dostać bęcki od focusa 1.6 na autostradzie.

Na razie wiele wskazuje na to, że prędzej, czy później z przykrością będę musiał zrezygnować z marki BMW. No chyba, że po prostu będę jeździł BMW E30 do później starości albo jakimś M3 sprzed ery dźwięku silnika z głośnika.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika