Auto do 13tyś

08 Lis 2017, 08:19

Witam serdecznie. Stanąłem przed koniecznością kupna drugiego auta. Coś większego niż 207 :)
Prosiłbym o jakąś wstępną ocenę poniższych ogłoszeń, niestety znam się na autkach słabo, a nie chciałbym konkretnej miny zaliczyć i jechać totalnie na darmo.

Nie celują w żadną konkretną markę.

[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]

z góry dzięki!
obywatellc
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 08 2002
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Civic IX FL
Silnik: 1.8 VTEC 140KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

08 Lis 2017, 10:09

Napisz coś więcej - po Ci to to drugie auto, w jakich warunkach będziesz z niego korzystał, czy będziesz coś woził, ile km rocznie nim zrobisz. Wybrałeś tak różne auta, dodatkowo z różnymi źródłami napędu, że trudno cokolwiek doradzić.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

08 Lis 2017, 10:22

:ok:

Drugie auto dla mnie, pierwsze zaklepuje żona - będzie teraz kawałek dojeżdżać do pracy, a Civic jest jest ukochaną niebieską strzałą.

Przeznaczenie auta - okazyjna jazda po mieście, czasem do pracy, czasem zakupy; weekendowy wypad za miasto z dzieciakiem (2 + 1) lub do teściów/rodziców.
Patrząc po dotychczasowych przebiegach to wychodzi stosunek miasto / trasa 50:50, ok 8-10kkm rocznie.

Wiem że autka totalnie różne, poprostu nie chcę się zamykać na żadne opcje :)
Jedno czego nie lubię, to małe auta: 207 / Punto / Corsa - jestem chyba na nie zbyt duży.

Z ogłoszeniami to chodziło mi o zwrócenie uwagi, czy coś totalnie nie jest z nimi nie tak - co widać na 1. rzut bardziej doświadczonego oka. I może na co zwrócić uwagę podczas oglądania?

Dzięki i pozdrawiam
obywatellc
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 08 2002
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Civic IX FL
Silnik: 1.8 VTEC 140KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

08 Lis 2017, 10:31

Ja odniosę się do Vectr. Nie dziwi Cię, że jedna kosztuje 11k i jest z 2003 roku, a druga jest tysiąc złoty droższa a 3 lata młodsza? Nie ma szans na dobry egzemplarz vectry po lificie w cenie 12-13k. To jest budżet właśnie na Vectry z lat 2003-2004. Dodatkowo, jeśli robisz 8-10 tyś km. rocznie, to nie myśl nawet o dieslu.
Faber
Aktywny

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 18 03 2010
Auto: Mazda 6 / Laguna II
Silnik: 2.0 / 2.0T
Paliwo: Benzyna + LPG

08 Lis 2017, 10:37

Przede wszystkim odpuściłbym wszystkie diesle z powodów opisanych w poniższym temacie:
czy-na-pewno-stac-cie-na-diesla-vt88824.htm
Mondeo zapewne od handlarza patrząc po zdjęciach, silnik lubiący olej.
BMW dostępne w podkarpackim, silnik lubiący olej i mający różne swoje przypadłości.
Na Twoim miejscu poszukałbym Focusa mk2, ale z silnikiem benzynowym (pewnie 1.6, bo na 2.0 raczej nie wystarczy), ewentualnie Opla Astrę H 1.8.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Master Truck 2009 / relacja
    Już po raz piąty w Opolu odbył się Międzynarodowy Zlot Ciężarowych Pojazdów Tuningowych Master Truck. Zlot Master Truck, czyli święto podrasowanych ciężarówek, to impreza znana w całej Europie. Rokrocznie pojawiają ...
    Honda NSX
    Pierwsza generacja Hondy NSX była autem niezwykłym. Przełomowe nadwozie wykonane w całości z lekkiego aluminium, silnik V6 znajdujący się za plecami kierowcy i niezwykłe właściwości jezdne wywoływały zachwyt. NSX powróciło ...