Jestem w trakcie "kupowania" auta. Tzn szukam i chce kupić coś na dniach

Ostatecznie po wielu rozmowach z rodziną i znajomymi zrezygnowałem z kupna pierwszego auta za 30tyś.. i jednak wole zakupić coś w mniejszej cenie do "nauki" (wczesniej jezdziłem troche ale faktycznie na pierwsze auto wole kupić tańsze coby nie żałować jak je rozbije

Do czego auta potrzebuje -> Dojazdy do pracy + jazda po mieście (sklepy itp) wychodzi około 200km tygodniowo + 4 razy w roku wyjazd na około 1000km. czyli powinno wyjść około 15tyś+ rocznie.
Ważne dla mnie by auto było mało awaryjne, oraz by spalanie było przynajmniej na średnim poziomie (jakieś 6l). Nie szukam auta dużego

I tutaj najbardziej zastanawiam się nad Hondą Civic VII np taką
[link do oferty na Allegro wygasł]
Tylko kompletnie nie znam się na silnikach i czytałem że 1.6 benzyna jest dużo lepsza, czy ktoś mógłby się na temat silników w tym civicu wypowiedzieć ? które są dobre a które nie warte kupna.
Mam też możliwość zakupu Golfa 4 - 240tyś na liczniku od znajomego z silnikiem 1.9 tylko tu boje się tego że przez ostatni rok mój znajomy głównie go miał w warsztacie... teoretycznie dużo wymienił części ale jednak nie chce powtórzyć jego historii ;/
Mile widziane też propozycje od was