Auto do 14tyś zł dla ojca i syna, diesel.

03 Maj 2010, 09:16

Witam!
Mam niemały problem z ojcem. Dziś sprzedałem astrę F 1,4 Kat, która paliła 12-15L/100 i v max = 110km - Masakra, ale to nic. Teraz tata chce kupić inne auto, droższe do 14,000zł.
-koniecznie diesel,
-nie kombii,
-nie automat,
-nie francuz,

Ja chciałbym Astrę II 1,7 lub 1,9 Isuzu, Octavię I 1,9, lub passata B5 1,9.
Tata nasłuchał się głupot od starych pseudoznawców na giełdzie, którzy mu powiedzieli, że do tej octavii wtryski czy pompowtryski (nie znam się) kosztują tyle co pół auta, passat jest strasznie mułowaty a astra awaryjna. Doradzili mu Mercedesa W124 2,0 -3,0 bo bezawaryjnie przejadą milion km i pojadą nawet na oleju po frytkach i nic mu będzie. Ja mam 19 lat i nie chce jeździć 20oletnim lawetotrupem- długi jest wg mnie. Za długi i w ogóle brzydki w środku.

Proszę o pomoc. Czy ci znawcy mieli choć trochę racji? Jakiego diesla doradzicie. Proszę o propozycje poparte twardymi argumentami, bo opinie typu -"ja mam takiego i nie narzekam" do mnie nie przemawiają. Są auta i Auta, są kierowcy i Kierowcy...

Z góry dziękuję za pomoc.
djwyrebas
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce

03 Maj 2010, 09:21

To musieli być rzeczywiście "znafcy" wysokiej klasy... Co prawda Twój fundusz pozwoli jedynie na Astrę 1,7DTI ale to jest bardzo dobre i mało awaryjne auto. Więcej szczegółów znajdziesz na Astra klub ;) Nie wiem co ludzi tak ciągnie do zabytków... W124 jest faktycznie wytrzymały ale ja bym takiej trumny nie chciał i Tobie się nie dziwię :)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

03 Maj 2010, 09:23

dlaczego nie pozwoli? bywam często na giełdach i widziałem wiele octavii 1,9 za tą cenę, z passatem jest trudniej.
Ostatnio edytowany przez djwyrebas, 03 Maj 2010, 09:29, edytowano w sumie 1 raz
djwyrebas
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce

03 Maj 2010, 09:26

Kup sobie taką Octavię to rzeczywiście wydasz drugie tyle na wtryski, dwumasy itp...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Maj 2010, 09:44

odezwal sie znafca , po co wy sie ludzie udzielacie nie maja zielonego pojecia o tym co piszecie?
W starych octaviach 1.9 tdi nie ma kola zamochowego dwumasowego a nowy oryginalny wtryskiwacz kosztuje 180-250 zl sztuka. kosztuje
Tak wiec Octavia to calkiem rozsadny wybor pod warunkiem ze z 14 tys uda sie wam kupic niestyrany egzemplarz.
dark13
Początkujący

Miejscowość: szczecin

03 Maj 2010, 09:50

Na giełdzie są same okazje... Nic tylko brać i jechać. Co z tego, że auto ma cofnięty licznik, że jest pospawany z 2 różnych aut... Ważne, że tani i się świeci :???:
A może taki NISSAN Almera?
[link do oferty na Allegro wygasł]
Z własnego doświadczenia wiem, że NISSANy to świetne samochody.

A Ty dark13 czytaj ze zrozumieniem... To była ironia. Bo za 14 ciężko o zadbaną Octavie TDI
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poznań Motor Show - nowa data targów!
    Wczoraj późnym wieczorem pojawiła się informacja o przełożeniu największych targów motoryzacyjnych Poznań Motor Show które miały odbyć się między 26, a 29 marca 2020 roku. Nowy termin w którym ...

03 Maj 2010, 09:56

dark13 napisał(a):odezwal sie znafca , po co wy sie ludzie udzielacie nie maja zielonego pojecia o tym co piszecie?

Po co Ty się udzielasz jak nie masz zielonego pojęcia? Znajdź mi zadbaną Octavię za 14 tyś to pogadamy...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Maj 2010, 10:01

Za 14 tyś można znaleźć Octavie 1.9 tdi ale co z tego jeśli po miesiącu okaże się że turbina do regeneracji samochód był powypadkowy i po jakimś czasie szpachla sama zacznie odchodzic
Takie są realia że za zadbany samochód trzeba zapłacić więcej
Za tę cene rozejrzyj się za Fiatem Stilo
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z daleka

03 Maj 2010, 10:11

Ty kepeij poszukaj dwumasy w Octavii fachowcu
Prosze bardzo pierwsza lepsza od 1 wlasciciela i z salonu
koszt zmiany na wersje osobowa 500zl
troche drozsza ale stosunkowo mloda

To jak za 17 tys mozna miec 2003r salonowa i od 1 wlasciciela to nie da sie kupic nic za 14- eksperci z koziej wolki

[ Dodano: Pon Maj 03, 2010 10:16 ]
Kolejna , najostrzejsze kryteria jakie sie da ustawic 1 wlasciciel, bezwypadkowa, kupiona wpolskim salonioe
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Nie da sie bo eksperci wiedza lepiej
dark13
Początkujący

03 Maj 2010, 10:16

dark13 napisał(a):Ty kepeij poszukaj dwumasy w Octavii fachowcu
Prosze bardzo pierwsza lepsza od 1 wlasciciela i z salonu
koszt zmiany na wersje osobowa 500zl
troche drozsza ale stosunkowo mloda

To jak za 17 tys mozna miec 2003r salonowa i od 1 wlasciciela to nie da sie kupic nic za 14- eksperci z koziej wolki

Gość ma do wydania 14 a ty mu podajesz linka z octaviami za 18 trochę to nie bardzo

A co do tej pierwszej to jest powypadkowa i ten przebieg też mi nie bardzo pasuje
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

03 Maj 2010, 10:16

Znaleść znajdzie ale ta pierwsza Octavia z linku miała bity przód (maska jest troche żle spasowana).A ja zaproponuje Forda Focusa TDDI.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Maj 2010, 10:27

Powypadkowa bo po zdjeciach fachowcy tak ocenili.Nie rozsmieszajcie mnie , zakladajac ze nawet maska jest zle spasowana to czy to jest dowod wypodkowosci?
Wy wiecie co to jest w igole samochod powypadkowy?
i ile ma kosztowac 14 -letnia Octavia - 20 tys ?\

A chyba tylko idiota nie zrozumial ze skoro podalem oferty wywolawcze! 4 tys wiecej za to samochodw znacznei mlodszych to chyba 3-4 lata starsze egzemplarze drozsze nie beda - prawda?
I podalem tylko przykjladow samochodow z salonu polskiego i 1 wlasciciela ktore sa z natury drozsze, w ogole nie przebierajac w auach sprowadzonych czy tez z drugiej reki
dark13
Początkujący

03 Maj 2010, 10:29

Jak nie wierzysz to sam przypatrz się przednim reflektorom i szparom pomiędzy atrapom chłodniczy a zderzakiem
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

03 Maj 2010, 10:38

przestasn mnie rozsmieszac takimi diagnozami na podstawie zdjec
Juz pisalem a nawet jesli byla maska wymieniana to co z tego ?
Tu nie chodzi o ten konkretny egzemplarz tylko o przyklad ze w tej cenie da sie kupic octavie ktora nie jest zlomem
dark13
Początkujący

03 Maj 2010, 10:45

dark13 napisał(a):Tu nie chodzi o ten konkretny egzemplarz tylko o przyklad ze w tej cenie da sie kupic octavie ktora nie jest zlomem

Tak rzeczywiście twój link jest na to przykładem
Brawo Brawo teraz właśnie sam się ośmieszasz bo mówisz ze że za 14 tyś można kupić octavie z tdi w bardzo dobrym stanie a ta z twojego linku jest niestety w opłakanym
Czyli chcąc nie chcąc sam udowodniłes że znalezienie zadbanej octavi za tę cene graniczy z cudem
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika