REKLAMA
Witam.
Niosę się z zamiarem zmiany autka. Zakup planuję na przełomie wiosna/lato chyba, że coś wcześniej ciekawego trafie:) Chciałbym przeznaczyć na ten cel 15 tys zł(zakup auta) - niechętnie więcej, bo autko jak wiadomo będzie trzeba ubezpieczyć, powymieniać co trzeba a i na jakieś wakacje chciałbym pojechać:) Na chwile obecną jeżdżę clio II 1.4 8v, nie myślałbym o zmianie, gdyby nie kilka denerwujących mnie rzeczy:) Mianowicie autko jest 3 drzwiowe, nie posiada klimy (musi być - najlepiej climatronic:)!!) i ten krótki 5 bieg... Jako,że użytkuje samochód 70% trasa (krajowa 7) i 30% warszawskie korki to ten krótki bieg jest bardzo irytujący. Samochód przy 100km/h ma 3 tys obrotów , później już jazda jest nieprzyjemna bo silniczek ma zbyt wysokie obroty. Jeżdżę przepisowo!:)
Więc czego szukam. Szukam auta najlepiej 5 drzwiowego,benzyniaka, dość bezpiecznego , z climatroniciem (ewentualnie ręczna klima), cichego wewnątrz, i rozsądnego w kwestii awaryjność / cena części zamiennych. Francuzów itp się nie boję! Na co dzień , prócz clio mam styczność z C4 SX Pack (lubię) i Megane II z 1.5 dCi z 6 biegową skrzynią i inne auta mam zamiar z nimi porównywać. Chciałbym auto segmentu C, ale rozważam też jakieś młodsze auto z segmentu B( wyrośnięte, bym wygodnie podróżował:)). Segment D chyba jednak dla mnie za duży.
Rozważam takie auta jak:
- Renault Megane II - wygodne, stylistyka mi pasuje,problem z doborem silnika.. 1.4 16v za słabe podobno (muszę się przejechać), 1.6 ,2.0 problem z KZFR
- Peugeot 307 - ?
- Honda Civic VII - tylko sedan, nie miałem styczności
- Toyota Corolla e12 - 1.6 w benzynce, widać już trochę po niej wiek, można trafić ciekawe wersje wyposażenia, mniej wygodne niż C4 lub Megane:/
No właśnie i tu problem... Czym się jeszcze zainteresować? Co jest warte uwagi? ( bez golfa proszę!) Na co zwrócić uwagę w w/w autach? Temat pewnie trochę pociągnę nim kupie, może komuś pomoże podczas kupowania auta za podobne pieniądze.
Pomóżcie, doradźcie!!:)