Auto do 15 tysięcy

20 Lut 2020, 12:10

Witam wszystkich
Zamierzam kupić swoje pierwsze auto. Aktualnie jeżdże od pół roku głównie autem brata który jest za granicą jest to Volkswagen passat b5 1.9 tdi 110km.
Ja chciałbym coś nowszego mój budżet to 15 tysięcy. Zastanawiam się nad Passatem b6 bo b5 fajnie mi się jeździ. Tylko nie wiem jaki silnik najlepiej chyba też 1.9tdi a wdziałem że jest. Może też być benzyna byle mało palił. Myśle też nad golfem V i audi a3 albo może jakimś bmw ale ja w ogóle nie znam się na motoryzacji :/ Wiem tylko tyle co mi tata radzi żebym nie brał francuskich aut i włoskich, najlepiej coś z Volkswagena.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Coś takiego np znalazłem.
Dzięki za pomoc.
bartek99
Obserwowany

20 Lut 2020, 15:20

Taaaa, będziesz słuchał tatusia i skończysz z najgorszym passatem w historii :ok:
Napisz czego oczekujesz od auta, ile jeździsz i w jakich warunkach bo strzelanie na oślep modelami nie ma sensu
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Lut 2020, 23:05

'Najgorszy' Passat czyli jeden z najlepszych bo skok technologiczny w stosunku do poprzedników ogromny.
Najgorszy to może B7 generacja.
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

21 Lut 2020, 00:05

Najgorszy, bo (w większości) lipne silniki, słaba blacha, awarie elektryki i elektroniki. B7 był tak naprawdę liftem b6, ale został w stosunku do niego znacznie poprawiony.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Lut 2020, 00:28

A przepraszam B5 ma super blachę? z dziurawymi progami?
Rozumiem też ze w B7 silniki super trwałe? szczególnie 2,0 TSI na łańcuchu?
Tym sposobem to każdy passat jest najgorszy
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

21 Lut 2020, 08:15

Jeżdżę głównie trasą do pracy (25km w jedną stronę drogą gdzie obowiązuje max 90). Oprócz tego wiadomo czasami po mieście do sklepu czy z dziewczyną gdzieś dalej. Nie wiem ile to wyjdzie rocznie bo jeszcze roku całego nie przejechałem. W pół roku zrobiłem 9 tysięcy tym Passatem.

No i jak w końcu z tym Passatem B6? Serio tak źle? Może lepiej skoda octavia?
bartek99
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...

21 Lut 2020, 15:03

Fiat Grande Punto czy Bravo, po co się pchać w VW? Co do taty to ma jakąś przestarzałą opinię o autach, bo era 1.9 TDI minęła już dawno temu, ale żeby nie było to co do włochów i hiszpanów troszeczkę racji ma :)
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2020

21 Lut 2020, 21:01

Bartolekk napisał(a):A przepraszam B5 ma super blachę? z dziurawymi progami?
A ile lat ma b5, a ile b6? A w jakich dziwnych miejscach gnije b6? No i gdzie ta rewolucyjna technologia, skoro najlepsze silniki mają swoje korzenie w b5 (MPI nawet wcześniej)?
Marcel2727 napisał(a): żeby nie było to co do włochów i hiszpanów troszeczkę racji ma
więc czemu polecasz Fiata?

bartek99 najlepsze dla Ciebie będą auta kompaktowe, bo to kompromis między autem miejskim, a takim, które nieźle poradzi sobie w trasach. Wybór jest całkiem spory - Ford Focus, Opel Astra, Kia Cee'd/Hyundai i30, Fiat Bravo, Peugeot 308 (tutaj tylko diesel i w górnej granicy budżetu).
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

22 Lut 2020, 17:56

Czemu masz moderatora jak nie potrafisz czytać ze zrozumieniem? Jeszcze słowo klucz masz pogrubione.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2020

23 Lut 2020, 10:43

W sumie typy masz ok, golf V jest ok, jeszcze stara solidna technologia ( wiem kto ma na sprzedaz na Śląsku jak coś PW) dodatkowo do rozważenia wszystkie seaty, skody. Możesz też pomyśleć nad Volvo S60 1.6, Fordem Focusem 1.6 czy oplem Astra 1.3 CDTI. Będziesz mial zniżki ubezpieczeniowe?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Lut 2020, 13:04

Wracając do Passata B6 to chyba z silnikiem 1.9tdi to nie jest jakiś bardzo problematyczny samochód?

Tak samo pod koniec jego produkcji doszły już silniki 2.0tdi na commol rail które też są chwalone w przeciwieństwie do 2.0tdi na pompowtryskach.

Autorze może w przypadku passata B6 warto jednak zapytać na passat forum tam może dowiesz się więcej szczegółów które silniki jakie oznaczenia silników można spokojnie szukać, nie wiem czy tu takie informacje dostaniesz pomimo całej sympatii do tego forum
PawelMisiek
Nowicjusz

26 Lut 2020, 13:40

Skoro piszesz o golfie 5 to jest jeszcze Jetta czyli to samo tylko w sedanie :)

Tylko też trzeba poczytać który silnik brać z 1.9tdi które oznaczenia są git
PawelMisiek
Nowicjusz