Auto do 15 tysięcy

18 Wrz 2016, 13:06

Cześć, wiem, że takich tematów jest wiele, ale w swoim guście i wymaganiach nie moge nic znaleźć. Przymierzam się do kupna auta.
Budżet 15000
Przebieg około 20000
Rejon Wielkopolska, kujawsko-pomorskie, lubuskie.
Myślę o benzynie, gdzie prawdopodobnie później będzie montowana instalacja gazowa. Auto będzie jeździło w większości w trasie, dojazd do pracy. Chciałbym aby auto pochodziło z roku 2005.
Moje typy to:
-Citroen C4
-Astra H GTC, ale jak przeglądalem ogłoszenia to chyba ciężko wyrwać coś w tej cenie.
-Mazda 3
- Focus mk2
Teraz pytanie, jak w tych autach sprawuje się lpg? Który jest najbardziej godny polecenia? Może macie jakieś inne propozycje?
Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam
wuu
Nowicjusz

Auto: nie mam

18 Wrz 2016, 14:09

Wymaganie dotyczące przebiegu jest głupotą. Wymaganie dot. rocznika również - jeśli trafi się świetnie utrzymany egzemplarz z 2004 to go nie kupisz?
Z tego co podałeś najfajniejszą opcją będzie focus, nie szukaj jednak silników poniżej 1.8, po prostu nie jadą. Bliźniaczym modelem do focusa jest volvo s40, również możesz zerknąć, ale ceny trochę wyższe. Dorzucę też lagunę II - szukaj poliftów
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Wrz 2016, 14:23

Ja będę wykonywał tyle kilometrów... Gdzie napisałem, że 2004 nie kupię, chciałbym kupić auto z 2005 roku, ale przecież jeśli się trafi starsze i zadbane to będzie brane pod uwagę.
wuu
Nowicjusz

27 Wrz 2016, 21:31

Jeśli chodzi o te auta to jakie silniki nadawały się będą pod lpg?
-Mazda 6? Co Wy na to, jaki silnik? 1.8? Czy jednak 2.0?
Jakieś inne propozycje? Bardzo proszę o pomoc, gdyż w najbliższym czasie będę potrzebował auto do dojazdów do pracy i szkoły. Będę wdzięczny za każdą odpowiedź
wuu
Nowicjusz

30 Wrz 2016, 15:58

Ogólnie każde auto można zagazować, kwestia tylko ile będziesz miał później problemów i kosztów przy takim silniku, który "nie lubi" gazu.
Z Twoich propozycji to tak:

W C4 zarówno 1.4 jak i 1.6 można gazować i nie powinno być problemów. Te silniki są żywotne, mam nawet mechanika który serwisuje dwa Peugeoty 307 (mają te same silniki) i mówi że trzymają się bdb, 400 tys. spokojnie przejadą. Ja mam od niedawna C4 więc jak coś to pytaj bo miałem podobne dylematy

Astra: tu jest trochę bardziej poplątane bo w Astrze jest dużo silników a nie wszystkie są dobre pod gaz. Zasadniczo chodzi o to, aby silnik posiadał hydrauliczną kasację luzów zaworowych. Z tego co pamiętam to 1.4 i 1.8 125KM mają hydraulikę, natomiast oba 1.6 mają luzy regulowane mechanicznie więc trzeba je sprawdzać co jakiś czas (koszty). Sytuacja wygląda tak, że najwięcej na rynku jest 1.6, 1.4 to muł a 1.8 jest rzadko spotykany. Są też silniki uturbione i któreś też się nadają. Na znanym forum o LPG jest wiele tematów o tym jakie silniki o jakich oznaczeniach można gazować bez obaw.

Mazda 3 - do gazu polecany jest silnik 2.0, o 1.6 nie wiem czy jest ok. W Mazdach może być problem z rdzą, niby wyskakuje głównie na nadkolach ale ja jestem zdania że jeśli jest na nadkolach to cała reszta tez jest zagrożona. Tak poza tym autko ok.

Focus Mk2 to tez bardzo udane auto, ale z gazem nie za bardzo się lubi. Nikt tego nie poleca gazować. powodem są delikatne gniazda zaworowe, które się wypalają przy pracy na LPG (wyższa temp. spalania) i po pewnym czasie konieczna jest regeneracja głowicy co jest kosztowne.
stark
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Citroen C4
Silnik: 1.6 16V 109KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

04 Paź 2016, 16:46

Dzięki za odpowiedź, na pewno przyda mi się przy kupnie auta.

co powiecie o tych autach?
1, [link do oferty na Olx wygasł]
2. [link do oferty na Olx wygasł]
3. [link do oferty na Olx wygasł]
4. [link do oferty na Olx wygasł]
wuu
Nowicjusz