Pierwsze auto +/_ 5 tysiecy, pomoc w wyborze

03 Paź 2016, 22:21

Witam,niedlugo przystepuje do prawa jazdy, licze ze uda mi sie zdac bez probloemowo i szybko bede mogl przystapic do kupna auta.

Potrzebuje auto do max 5 tysiecy, do dojazdow do szkoly, mysle ze w ciagu roku bedzie bite nieduzo km.
Co do auta,malo awaryjne i to w zasadzie tyle.
Przedstawie, Wam moje propozycje aut.
-Toyota Starlet
-Mazda 323F(model z otwieranymi reflektorami)
-Golf III
-Astra F
-Skoda Octavia
-E36 compact
-Saab 900
Szukam modelu w sedanie,hatchback

Wszystkie te auta sa starsze odemnie, na portalach aukcyjnych sa w cenie +/- 5 tysiecy, ktore z tych aut wypada najlepiej? A moze macie inne propozycje?

Moim zdainem najlepsza bedzie starlet, niezawodna, bez wiekszych awarii, z dobra skrzynia biegow i silnikiem ktory umie rozpedzic ta niewielka bude, na minus jest brak wspomagania, elektryka jakos nie wskazana :>

Zalezy mi na kosztach eksploatacji, jako ze to moje pierwsze auto nie zamierzam kupowac skarbonki :>
Jakby ktos mogl sie wypowiedziec na temat tych aut ktore napisalem, a moze cos innego :>

E36 i Saab to tylko takie marzenie, wiem,ze to drogie w utrzymaniu a znalezc egzlemplarz w tej cenie to dosc ciezkie :> Octavia w zasadzie tez bedzie dosc ciezka do znaleznienia w interesujacym stanie..
Pozdrawiam i licze na pomoc :>
lupasek
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 04 1998
Auto: nie mam

04 Paź 2016, 00:23

Szczerze, to pokusiłbym się chyba na szukanie astry g. Budżet będzie tak "na styk".
Starlet to niezawodne i proste autko, ale już antyk. Zamiast niej poszukaj corolli e11 - każdy silnik ok. 1.6/110km to już rakieta przy tej masie. Masz też mitsu carismę 1.6 (tu trochę drożej z zawiasem), możesz porozglądać się za rover'ami 2XX/4XX
Bardziej nastaw się na szukanie samochodu w dobrym stanie niż na konkretną markę
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Paź 2016, 09:58

Skąd jesteś to coś poszukamy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Paź 2016, 15:06

Corolla e11 dobry temat.
Ostatnio gdzieś na osiedlu widziałem bodajże rocznik 2001 za ok. 5 tys.
Trochę poobijana ale dobre auto.
subb0
Aktywny

Miejscowość: GDAŃSK / WARSZAWA
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Corolla E12
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

04 Paź 2016, 15:34

Mój sąsiad od kilku lat jeżdzi tylko Corollami,aktualnie ma E14 którą kupił chwilę po tym jak weszła do salonów.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

04 Paź 2016, 16:17

Pamietajcie,ze nie chce kupic skarbonki, max 5 tysiecy ale mysle,ze 4 tysiace i jakis tysiac na niespodziewane naprawy.

Zainteresowal mnie Rover 200, w jakim silniku najlepiej? Cos wiecej o nim? Czytalem troche na necie :P

Corolla raczej odpada,myslalem nad nia ale sie rozmylislem.
lupasek
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 04 1998
Auto: nie mam

04 Paź 2016, 16:23

Sam myślałem nad Roverem trzy miesiące temu szukając auta dla siebie ale odpuściłem temat,sporo powtarzających się opinii dotyczy uszczelki pod głowicą gdzie wymiana razem z częściami kosztuje trochę ponad 1000zł..
Barol
Awatar użytkownika