Auto do 15k dla młodego

01 Sie 2017, 00:00

jeśli w większości będziesz jeździć po mieście, to skup się na autach wielkości a3, Focusa, Gulfa. Jest to uniwersalny segment, bo nie za duże do miasta, a i na trasie nie będzie dramatu (oczywiście w sytuacji, gdy nie kupisz z najmniejszym silnikiem)

Co polecisz w takim razie z modeli aut dokładnie?Golf mi się nie podoba.
Igorr
Początkujący

Auto: Nie mam

01 Sie 2017, 00:37

Focus mk2 - tanie części, fajne prowadzenie, nie najgorszy wygląd. Gdybyś jeszcze trafił na jakąś sensowną wersję typu Titanium czy Ghia to już wgl cymesik :ok: najbardziej konkurencyjne będzie chyba 8p, choć tutaj silnik to gniot (tak naprawdę masz do "wyboru" tylko 1.6 MPI, które w żadnej dziedzinie nie powala, może z wyjątkiem trwałości), a w Focusie wg potrzeb 1.6-2.0 (polecam te mocniejsze, co by można wykorzystać potencjał podwozia). Jest jeszcze Mazda 3, ale tutaj uwaga na blachę. Z mniej ciekawych, za to bardzo trwałych można szukać Corolli e12 (zwłaszcza 1.6)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Sie 2017, 01:25

Co do tego potencjału podwozia to co masz dokładnie na myśli?Corolla mi się nie podoba.Mazda 3 fajna i również o niej myślałem silnik 2.0 tylko ciężko będzie o zdrowa do 14000zł.Jeżeli chodzi o Forda to do 14000zł jaka wersje dostanę i z jakim silnikiem?Co do Audi to warto jeżeli tylko 1.6?Dopytam odnośnie klimy.Czy upierać się przy automatycznej w tej kasie czy bez znaczenia?
Igorr
Początkujący

01 Sie 2017, 18:28

Witam.Nie ma nic ciekawego w okolicach w których szukałem.Znalazłem tylko takie.Proszę o ocenę ogłoszeń.Które warto pojechać obejrzeć?
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ostatnio edytowany przez mike, 01 Sie 2017, 21:55, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Nie zakładaj kolejnych tematów, skoro masz już jeden
Igorr
Początkujący

01 Sie 2017, 21:03

Igorr napisał(a):Co do tego potencjału podwozia to co masz dokładnie na myśli?
że nie opłaca brać się Focusa z podstawowymi silnikami, bo to najlepszy sposób, aby rezerwy drzemiące w podwoziu pozostały niewykorzystane
Igorr napisał(a):.Jeżeli chodzi o Forda to do 14000zł jaka wersje dostanę i z jakim silnikiem?
szukaj 2.0
Igorr napisał(a):Czy upierać się przy automatycznej w tej kasie czy bez znaczenia?
climatronic to fajny dodatek, który na dodatek poprawia wygląd deski rozdzielczej (imo). No i później szybciej sprzedasz samochód, bo ludzie zwracają na to uwagę
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Sie 2017, 22:50

Ok, pierwsze bmw (czarny e46 sedan), z takich rzeczy oczywistych to dosyć osobliwe lampy włożone z przodu (ale to widać na pierwszy rzut oka więc zakładam, że Ci się podobają :D ) na drugi rzut oka: brak tabliczki znamionowej na lewym kielichu i zastanawiające uwypuklenia na pokrywie poduszki pasażera...Auto po czołówce moim zdaniem.

Drugie bmw (e36 coupe), trochę pomodowane (kierownica z e90 czy tam z Z3, obniżony zawias)...Niezbyt estetycznie wygląda maska z przodu...Generalnie nie wygląda na gruza. Licz się ze sporym wkładem po kupnie i w użytkowaniu.
txxc
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2006
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW E46/Daewoo Lanos
Silnik: 2,2 170KM/1,6 106KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jesienne podróże - kilka dobrych rad
    Powoli kończy się lato, a przed nami złota, polska jesień. Pora roku, która swoją zmiennością może zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych kierowców, bo mało kto dostrzega zagrożenia, jakie ze sobą niesie. ...

03 Sie 2017, 01:06

Kilka kolejnych BMW w tym e39 może z serii 5 uda się coś dostać godnego uwagi.

Niektóre po 10000zł,najwyżej włożyłbym z 5000-6000zł i bym miał igłę mechanicznie.
Igorr
Początkujący

04 Sie 2017, 16:05

Witam.Proszę o sprawdzenie tych 4 ogłoszeń.
Igorr
Początkujący

05 Sie 2017, 09:28

Witam.Proszę o ocenę tego konkretnego ogłoszenia.Najprawdopodobniej pojadę po nią w poniedziałek.Do zrobienia łączenie wału z dyfrem i chyba katalizator bo coś słychać ale nie jest pewien czy nie coś z tłumikiem.Gadał z mechanikiem i już nie robi tego bo sprzedaje i mu się nie opłaca.Zejdzie z ceny na to.Zastanawia mnie tylko ta kierownica ale ponoć oryginalna.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Igorr
Początkujący

05 Sie 2017, 09:38

Na pewno łączenie wału do zrobienia bo guma się sama nie paliła :D

Jak dla mnie wygląda ok, jak gość kumaty i dbał, to warto obejrzeć.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

05 Sie 2017, 11:26

Jeżeli tak to za jaka cene warto go wziac?Myślałem nad 14700 ale może się zgodzi na 14500?Blachy zdrowe.Nadkola również.Podwozie też.Nie ma nakładek plastikowych na progach jak to bywa w 90% BMW.Miałem jechać po inna srebrna ale sobie odpuszczę bo ma nakładki i gość nie wie jak dokładnie jest w środku więc chyba kreci.
Igorr
Początkujący

05 Sie 2017, 17:30

Witam.Dostałem więcej zdjęć na e-mail.Dyfer został wymieniony tak jak mówił bo przesłał zdjęcie.Robiona była maska-odpryski od kamieni,drzwi na dole,nadkole,błotnik bo rdza i obcierki.Od spodu zero rdzy progi również.Pod matą bagażnika nie widać żadnych niepokojących rzeczy jak np. jakieś spawy.
Jeżeli jest ktoś chętny to podeślę tutaj te zdjęcia bo ja nie znam się tak dobrze jak Wy.
Igorr
Początkujący

05 Sie 2017, 22:13

Wygląda dobrze, jedyne co mnie zastanawia to różnica (?) w spasowaniu maski i błotników prawa/lewa, takie wrażenie mam na zdjęciu od przodu ale na pozostałych wszystko wygląda ok... Kierownica jest oryginalna. Tak czy inaczej sprawdź wszystko przed kupnem dokładnie, wrzuć zdjęcia może coś wyjdzie ;)
txxc
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2006
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW E46/Daewoo Lanos
Silnik: 2,2 170KM/1,6 106KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

06 Sie 2017, 08:16

Wysyłam zdjęcia w pliku rar.
Jadę w poniedziałek rano go oglądać i na 99% jeżeli do zrobienia jest tylko to co powiedział to go wezmę.Do zrobienia jest łącznik dyfra,może być katalizator lub tłumik środkowy/końcowy,zapala się kontrolka oleju.Czytałem odnośnie tego oleju że najprawdopodobniej czujnik więc nie ma co się martwić jeżeli to to,ale olej powiedział że nie cieknie więc chyba nie ma problemu,tym bardziej że wymieniał olej w tym miesiącu?Przez telefon powiedział że do włożenia jest około 1200zł i podejrzewam że tyle tylko zejdzie.
http://uploadfile.pl/pokaz/1175039---0qfq.html
http://uploadfile.pl/pokaz/1175040---groa.html
Igorr
Początkujący

06 Sie 2017, 22:09

Z tą kontrolką oleju bym uważał bo to może nie być czujnik a słaba pompa oleju co za tym idzie przytarte panewki, jeszcze mi się tak skojarzyło że gość wymieniał wąż od chłodnicy co może było spowodowane tym że była przegrzana. Wszystko trzyma się kupy.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4