Auto do 15k dla młodego

23 Lip 2017, 19:17

Witam.Niedawno sprzedałem Peugeota który okazał się miną.Chciałbym uniknąć zakupienia miny w kolejnym aucie.Może wybrałem ryzykowną markę w tym budżecie,ale mam nadzieję że coś z tych ogłoszeń jest warte sprawdzenia.Dodatkowo jedno ogłoszenie Mazdy 6.Dużo ofert z Radomia lub okolic,ale więcej nie było nic ciekawego.Jak Wy macie coś pewnego to podeślijcie z chęcią pojadę i dalej jeżeli będzie to pewne auto.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

Które od razu odpadają a które zostają?
Igorr
Początkujący

Auto: Nie mam

23 Lip 2017, 19:30

Czarne kombi,srebrny sedan i czarne coupe możesz obejrzeć,reszta taka sobie a i Mazdę lepiej poszukać od właściciela który robił pod siebie siebie autko a nie pod sprzedasz.
Kieł
Stały forumowicz

23 Lip 2017, 20:44

Czarne kombi-łapie temperaturę,najprawdopodobniej termostat,zgadza się na ASO i miernik lakieru,gaz 3 letni STAG,przegląd do marca 2018,ubezpieczenie również,butla 32l,lakierowany prawy błotnik i maska,felgi 16.Mówił że jest uczciwy,3 auto w rodzinie,nie chce nikogo oszukać że ktoś przyjedzie i będą nieprzyjemności.
Tamte ogłoszenia odpadają.Tato powiedział że mi dołoży,abym tylko nie brał kombi.Dodaje kilka ogłoszeń.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] -Radom...
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] -Sprowadzony...
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] -Handel...
Igorr
Początkujący

23 Lip 2017, 20:46

Wg mnie najciekawiej wygląda srebrny sedan i czarne/grafitowe coupe.
Kieł
Stały forumowicz

23 Lip 2017, 21:17

Czarny-Ma ponad rok,przegląd do maja,ubezpieczenie do maja,lakierowana maska od odprysków,prawy błotnik bo obtarł,kupił go od handlarza z Częstochowy,handlarz ściągnął go z Niemiec,olej będzie wymieniony w poniedziałek,zaprawki pod szybą z prawej strony i klamka około 260 mikronów,słupki i reszta oryginały,przed lakierowaniem było okej,coś jest ze skrzynią biegów bo słychac jedynie na jedynce i dwójce reszta okej,mówił że prawdopodobnie wał z dyfrem lub łączenie bo tak mu mówili,trzeba zrobić uszczelkę pod miską,katalizator się kończy bo już słychać,czujnik oleju bo coś upocony,świeci się kontrolka oleju i gaśnie po 10 sekundach to od tego czujnika,był pozytywnie nastawiony na 14500 ale myslę że za 14000zł bym go wziął lub poniżej.Wydawał się na uczciwego bo powiedziałem że kawał drogi mam i nie chcę się rozczarować to mi to powiedział co napisałem żebym wiedział po co ja jadę.Lakierowany dół drzwi bo ruda delikatnie wyszła tak to wszędzie zdrowy.Zgadza się na ASO.

Srebrny-stoi na 17,ma go 3 miesiące i zmienia bo potrzebne mu kombi jedzie jutro kupować bo kupił działkę i sedan za mały,letnie opony,lakierowany tylny zderzak,wcześniej jeździł jakiś ambasador polski w Niemczech,zgadza się na ASO.
Igorr
Początkujący

23 Lip 2017, 21:49

Które z tych ogłoszeń zostawić a które wyrzucić?
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Igorr
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q3 z silnikami 35 TFSI i 35 TDI
    Na polskim rynku dostępne są już nowe wersje kompaktowego SUV’ Audi Q3. Na początek oferowane jest w trzech wersjach silnikowych: 35 TFSI z manualną skrzynią biegów, 35 TFSI ze skrzynią automatyczną S tronic ...

23 Lip 2017, 22:33

Tego:

oraz tego:

maxatos
Początkujący

Prawo jazdy: 05 08 2006
Auto: Seat Arona
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

23 Lip 2017, 23:03

A duża różnica w silnikach oprócz dźwięku rzędowej szóstki R6 od tego 143km?Auto do normalnego użytkowania.Katowane nie będzie.Lubię jeździć szybko i dynamicznie ale lubię też spokojnie się toczyć.Dziękuję i pozdrawiam.
Igorr
Początkujący

24 Lip 2017, 09:32

Musisz się przejechać i sam odczuć różnicę, bo jeden więcej pali, drugi przyjemniej jeździ. Ja już śmigam trochę R6 i nawet nie myślę o jakimś czterocylindrowcu (chyba, że turbo). Też jeżdżę spokojnie i rzadko przekraczam 100-110km/h ale przy przyśpieszaniu lubię posłuchać silnika.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

24 Lip 2017, 17:39

Czarny sedan z R4 ma zmienione lampy z przodu, przebieg 184 tys...bez komentarza... Do zdjęcia odkręcił kierownicę tak żeby nie było widać zużycia ;) W ogóle na zdjęciach nie widać prawego boku. Osobiście oglądanie bym sobie darował.

W porównaniu do silników R6 w E46 te silnki R4 143km mają więcej osprzętu, który może być problemowy, np. valvetronic. Do R6 z kolei zauważalnie droższe jest założenie LPG.

Niebieskie coupe wygląda całkiem obiecująco (a raczej opis bo na zdjęciach mało widać) ale do każdego coupe poniżej 15k podchodziłbym z dużą ostrożnością.

Reszta bm-ek z ostatniej porcji linków wygląda raczej słabo.

Do Puław zdaje się nie jest tak daleko, zajrzyj na facebooku na auto bawaria - mają dobre opinie i faktycznie to co wystawiają wygląda dobrze.
Ta E46 chyba ciągle jest aktualna:
[link wygasł]
txxc
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2006
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW E46/Daewoo Lanos
Silnik: 2,2 170KM/1,6 106KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

24 Lip 2017, 18:04

Ja unikałbym silników m54 ze względu na ogromne spalanie oleju oraz problem z falowaniem obrotów. Silniki czterocylindrowe też bym odpuścił ale to już kwestia przekonań choć też mają swoje problemy.
Kusza
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gowino
Prawo jazdy: 29 09 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW e46
Silnik: 323i 170KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

24 Lip 2017, 18:23

Swoją drogą w katalogu 320i 170 KM ma 8 sekund do setki, a jak patrzę po filmach na YT to żaden tyle nie ma, straszne muły są. Albo kłamią i mają słabszą wersję 320, albo są tak zajechane? Serio, 10 sekund do setki w 170 konnym aucie to porażka, a pali sporo.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

24 Lip 2017, 18:45

Spalanie oleju i silniki M54 to znany temat, szczególnie 3,0 ale już przy mniejszych pojemnościach zdania są podzielone, mi na przykład 2,2 przez pierwsze zdaje się 12 tys zżarło ok 0,5l do wymiany, teraz chyba niecałe 8k zrobione i strat oleju nie widać... Auto kupiłem technicznie zaniedbane z przebiegiem prawie 300tys, także ten brak spalania oleju nawet mnie zaskakuje ;) Być może istotna jest przeszłość auta, ja mam kombi czyli wersję teoretycznie najmniej katowaną ;) No i są głosy, że sam olej ma znaczenie - u mnie wcześniej castrol 5w40, teraz shell 5w40.

Co do falowania obrotów to nie słyszałem żeby to była częsta przypadłość, może to ma związek z problemami z vanosami, które się pojawiają ale nie jest to jakoś szczególny trudne w diagnostyce, naprawie i koszty też nie są bardzo duże.

Ze stoperem nie sprawdzałem jak się bm-ka zbiera ale w porówaniu do podobnych aut, którymi miałem okazję depnąć (galant 2,5 163km, lexus is 2,0 155km, passat 2,8 193km) odczucia są normalne tzn. jedzie szybciej niż ww auta z mniejszą mocą i podobnie do passata ;)
txxc
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2006
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW E46/Daewoo Lanos
Silnik: 2,2 170KM/1,6 106KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

24 Lip 2017, 19:02

To warto w tej kasie szukać BMW i wgl iść w tą markę czy nie?Jeżeli tak to jaki silnik?Instalacji lpg na 90% nie będę zakładał.
Igorr
Początkujący

24 Lip 2017, 19:07

Zależy ile masz miesięcznie kasy na serwis :mrgreen: Pierwszy rok eksploatacji bedzie najdroższy.
Kusza
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gowino
Prawo jazdy: 29 09 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW e46
Silnik: 323i 170KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999