Auto do 15k pod LPG + Pakiet startowy

04 Maj 2017, 10:23

Napisałem o Passacie wcześniej i cisza w temacie :D .

EDIT: Byłem się przejechać Laguna FL 2.0t, powiem wam kosmos, takie niepozorne auto a można zadziwić niejednego Janusza. Teraz się zastanawiam nad C5 2.0 vs. Laguna II 2.0T. Ktoś pomoże rozwiązać dylemat ? Wiem tyle, że na pewno C5 będzie wygodniejsza. Ale które auto będzie tańsze w zakupie i utrzymaniu ? Chodzi mi o części tylko i wyłącznie. W renowce dochodzi kwestia turbo wiec i utrzymanie droższe.
Amboniarz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 06 2015
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Octavia I
Paliwo: Benzyna

04 Maj 2017, 10:31

Bez przesady, jak turbo jest w dobrym stanie i nie będziesz lał taniego oleju, to się z turbo nic nie stanie :)

W C5 pójdzie Ci hydropneumatyka i co wtedy? Też swoje kosztuje przecież.

Wejdź na jakiś sklep internetowy z częściami i porównaj ceny. Zrobię Ci tylko mały wykaz mniej więcej:
Renault / Citroen

Klocki: 154 / 147
Tarcze: 225 / 180
Amortyzator: 206 / brak, całe hydro trzeba
Chłodnica: 318 / 319

Także widzisz, ceny zbliżone.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

04 Maj 2017, 10:40

Nie wiem, nie wierzę, że trafiłem w grono inteligentnych i ogarniętych ludzi, gdzie można porozmawiać o każdej marce samochodu. Szczerze, też mam teraz auto z grupy VAG, wcześniej wszyscy z rodziny mieli jakiegoś VAGA, ale w tych czasach nie oferują nic ciekawego, dla mnie może jeszcze b5 fl ma to coś w sobie, ale dlaczego ja mam przepłacać ? Taką renówkę, albo Citroena kupię dużo taniej i z reguły w lepszym stanie i o krajowy egzemplarz łatwiej i mniej roboty papierkowej, żadnej akcyzy, tlumaczen papierow itd. Jedyny minus francuzów, to szybko tracą na wartości, ale to nie będzie mój problem, planuje zakup samochodu na co najmniej 7-8 lat. A co najczęściej się psuje w Lagunie po lifcie ? Chodzi mi co najbardziej generuje koszty i czy mam się bać tych kart Hands Free i odpalania z przycisku ? :mrgreen: Na pierwszy rzut oka fajnie, ale nie wiem na dłuższą metę czy te karty są bezpieczne, złodzieje nie mają trików na to jeszcze ? I ten reczny ciezki do przebolenia jest, wg was jest to bardziej wygodne czy nie ? Jak to jest z podjazdem pod gorke ? Bo tego nie testowałem, ten reczny automatycznie się załącza ?
Amboniarz
Nowicjusz

04 Maj 2017, 10:46

Przycisk to tylko przycisk, zamiast kręcić kluczykiem wciskasz guzik, żaden bajer. Gorzej mają użytkownicy diesla, bo nie przytrzymasz auta na rozruchu, komputer odetnie. Ale przy benzynie się nie bój.

Handsfree... Ogólnie bym omijał zbędne bajery, czujniki ciśnienia ogumienia itp. Po lifcie poprawili ogólnie elektrykę, ale takie bajery zepsują się prędzej czy później. Bardziej chodzi o to, że np. szyby działają w lato, co w przedlifcie różnie bywało.

W Lagunie mnie ciągnie do silnika turbo, gdyby nie to to wybrałbym C5 ;)
galakty
Forumowicz VIP

04 Maj 2017, 10:56

No nie wiem mam dylemat kurde. Gdyby nie to turbo to też bym się nie zastanawiał i wzialbym C5. A C5 ma trochę lepszą elektronikę ? I czy silnik 2.0 w C5 z ta masa daje sobie rade przy wyprzedzaniu w miare dynamicznym. I który silnik C5 nadaje się do gazu, bo mi się pomieszało juz, ktora to wersja silnikowa miala HPI a ktora MPI. Chodzi mi o C5 II (04-08).
Amboniarz
Nowicjusz

04 Maj 2017, 10:59

W C5 II masz tylko jeden 2.0, mówię tu o generacji a nie poliftach liftach, gdzie zmienili kształt lamp.

Spokojnie nadaje się i pod LPG i pod wyprzedzanie.
galakty
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie wykonać manewr wyprzedzania?
    Wyprzedzanie to niebezpieczny manewr, który polega na przejeżdżaniu obok pojazdu lub innego uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku. W Polsce związane jest to najczęściej z chwilową zmianą pasa ruchu ...

04 Maj 2017, 11:03

Ile kosztuje hydrozawieszenie ? Patrzę po internecie i ceną dosyć spore, ale i tak chyba taniej jak wielowachacz w VAG ?
Amboniarz
Nowicjusz

04 Maj 2017, 11:08

W zależności co przyjdzie do wymiany. Rzadko pada całe zawieszenie ot tak sobie. Sfery (te kulki takie) masz różne, koło miechów oraz w przedziale silnika i bodajże z tyłu po środku, ceny różne ale zazwyczaj te kulki kosztują tyle, co amortyzator lepszej marki. Problem się robi gdy "amortyzator" padnie, tu koszt jest nieco wyższy. Ale tak jak mówiłem, nie zdarza się że zadbane auto ma do wymiany nagle cały komplet... :)

"Układ ten wyposażony jest w sześć sfer kulistych tłumiących drgania przenoszone przez specjalne teleskopy. Sfery przednie kosztują po 530 zł a tylne po 740 zł. Dwie dodatkowe, tzw. centralne sfery to wydatek 540 zł za sztukę. Jeśli z teleskopów cieknie olej, także należy je wymienić na nowe. Koszt jednego to 1500 zł. Gdyby posłuszeństwa odmówiła pompa napełniająca płynem sfery to trzeba liczyć się z wydatkiem ok. 3600 zł."
galakty
Forumowicz VIP

04 Maj 2017, 11:18

O kurde, to mnie trochę przeraża. Nie wiem czy warto dla tego komfortu. A w Lagunie II FL jest wielowachacz ?

EDIT: Te kalkulatory OC są wiarygodne ? Wyszło, mi, że zapłacę ok. 1000zł za OC. Nie za mało ? Myślałem, że zapłacę dużo więcej. Wyliczalem C5 2.0 ben.
Amboniarz
Nowicjusz

04 Maj 2017, 11:34

W Lagunie II FL z tyłu jest belka - oczywiście awaryjna (regularnie padają jej tuleje), jak wszystko w tym aucie :)
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

04 Maj 2017, 13:43

A co myślicie o Mercedesie w203 ? Miałbym na auto 20k a na gaz bym dozbierał i pakiet startowy. Silniki benzynowe 1.8/2.0 by mnie interesowały z kompresorem.
Amboniarz
Nowicjusz

04 Maj 2017, 13:44

Jak masz zbyt nudne życie, to kup sobie Lagune II. Elektronika w Lagunie po lifcie jest może nieco poprawiana, względem pierwszej wersji, ale tak czy siak sypie się tam wszystko co może się popsuć. Ilość usterek, które doprowadzają do braku możliwości odpalanie samochodu jest bardzo długa.
Sytuacja z dziś, mój pracownik przyjechał rano do pracy, zaparkował na 15 minut swoją Lagune II FL, po czym chciał ją przepakować i zonk... Nie odpala, w ogóle brak jakiekolwiek reakcji . Odpiął klemę na kilka minut i samochód odżył, ale z choinką na desce. Podobna sytuacja ma już miejsce po raz któryś, tyle, ze nie zawsze wystarcza odpięcie klemy. Mój sąsiad, który naprawia francuzy, często i gęsto przywozi Laguny na lawecie(te po Lifcie również), często właśnie z jakimiś błahymi usterkami elektroniki, które uniemożliwiają jazdę.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

04 Maj 2017, 13:47

Naczytałem się na elektronice w Renówce, raczej odstawiam ten temat, przezyje bez turbo. Zainteresował mnie natomiast Mercedes w203. Jest do znalezienia godny egzemplarz ? Widziałem sporo krajowych.
Amboniarz
Nowicjusz

04 Maj 2017, 17:48

pkc widzę nowy nabytek :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

04 Maj 2017, 18:17

Nikt nie miał stycznosci z tym samochodem ?
Amboniarz
Nowicjusz