Mocny sedan do 30-40k

11 Maj 2017, 01:19

Witam.
Powoli szykuję się do zmiany mojego już wysłużonego galanta na coś nowszego.
Interesują mnie sedany w granicach 30-40 tyś.
Moje wymagania to:
-pewne prowadzenie
-180+ koników
-koniecznie benzyna
-Najlepiej 6 cylindrów
-Nie mniejszy silnik, jak 2.0 (najlepiej 2.5 - 3.0) Jestem przeciwnikiem downsizingu. Wyrobiłem już sobie zdanie na temat małych silniczków z dużą mocą i serdecznie podziękuję.
-Fajnie by było, żeby autko nie miało więcej, jak 15 lat.
-Preferuję silniki wolnossące, choć w ciekawym aucie nie pogardzę czymś uturbionym.

W grę nie wchodzą żadne mercedesy, ople, skody. Nie mam nic do tych marek, ale po prostu ich auta mi się nie podobają.

Moje typy jak dotąd:
BMW E60 / E90 (znajdę coś rozsądnego w tym budżecie?)
Mondeo ST220
Lexus IS250/IS350 (tutaj wiem, że dorwać ładną 350-kę będzie ciężko, ale to jedno z dwóch aut, które wchodzą w grę mimo przekroczenia pojemności 3.2, na które mógłbym się zdecydować mimo tak dużego silnika)
Audi A6C6 3.2 FSI. (Drugi kandydat z silnikiem powyżej 3.0. Jest sens szukać sensownej sztuki w tej cenie? )

Z góry dziękuję za pomoc! :)

PS: z zakupem mi się nie spieszy, bo planuję go dopiero na sierpień/wrzesień, ale powoli staram się przekonać do jakiegoś konkretnego modelu. Pozdrawiam! :)
Riazek
Początkujący

Prawo jazdy: 26 11 2014
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Lexus GS MK2
Silnik: 4.3 V8 3UZ
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

11 Maj 2017, 08:09

Troszku za bardzo mówisz o pojemnościach bo np: co Ci po 3,2 w a6c6 jak i tak to auto nie jest szybkie na co by pojemność wskazywała... Lexus is250 niby ok.tylko nie jest szybki, is350 jest szybki i bardzo fajnie jedzie ale ceny to raczej 45k+ i ofert brak. Zainteresowałbym się Laguną3 2,0t, focusem st 2,5t ewentualnie volvo z tą motorownią, Fajna opcją jest lex ale gs430 szybkie auto, frajda jazdy V8 i ekonomia na dychę :D ale wygląd może Ci nie odpowiadać.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

11 Maj 2017, 09:45

szybki napisał(a):Zainteresowałbym się Laguną3 2,0t
Jezus Maria :shock: mamy atak hakerów na forum włamali się szybkiemu na konto :!:

Ten dzień przejdzie do historii :D
Tak czy siak dobre propozycje kolego S :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

11 Maj 2017, 13:27

szybki napisał(a):Troszku za bardzo mówisz o pojemnościach bo np: co Ci po 3,2 w a6c6 jak i tak to auto nie jest szybkie na co by pojemność wskazywała... Lexus is250 niby ok.tylko nie jest szybki, is350 jest szybki i bardzo fajnie jedzie ale ceny to raczej 45k+ i ofert brak. Zainteresowałbym się Laguną3 2,0t, focusem st 2,5t ewentualnie volvo z tą motorownią, Fajna opcją jest lex ale gs430 szybkie auto, frajda jazdy V8 i ekonomia na dychę :D ale wygląd może Ci nie odpowiadać.

A więc tak:
-Laguna mi się po prostu nie podoba
-Focus ładny, ale niestety troszkę za mały. (wiem, że IS też jest niewielki, ale lexus do mnie dużo bardziej przemawia i dla niego mógłbym poświęcić troszkę komfortu ;) )
-Co do volvo mam mieszane uczucia. Samochody generalnie fajne, ale... Jak dla mnie jakieś takie bez duszy. W każdym razie poszperam jeszcze w tej marce, może zmienię zdanie.
-GS430... Musiałeś to pisać? Kusi, kusi i to bardzo. Tylko to 4.3 mnie troszkę straszy. Spalanie niby porównywalne z moim aktualnym Galantem, ale muszę się jeszcze zorientować co i jak z ubezpieczeniami.

Dzięki wielkie za odpowiedzi! Może komuś coś jeszcze do głowy przychodzi?

PS: może ktoś poda na jakie modele i silniki Volvo zwracać uwagę? Niestety ale totalnie nie siedzę w tej marce.

Pozdrawiam! :)
Riazek
Początkujący

11 Maj 2017, 13:29

W Volvo masz 2.5T, to samo co w Focusie. Moim zdaniem najlepszy wybór, skoro Laguna odpada, a GS ma za duży silnik.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

11 Maj 2017, 15:44

A co możecie mi powiedzieć o silniku 3.0 w GS? Choć jak poczytałem troszkę nie wiem, czy nie wstrzymam się jakoś do listopada/grudnia i nie będę szukał GS450

Edit:// Poczytałem i dowiedziałem się, że 3.0 ma problemy ze żłopaniem oleju :(
Ostatnio edytowany przez Riazek, 11 Maj 2017, 16:11, edytowano w sumie 1 raz
Riazek
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus Landau - kompaktowy hatchback z silnikiem V8
    W połowie lat 90. Lexus zaprezentował koncepcyjny model Landau, którego konstrukcja została osadzona na płycie podłogowej pierwszej generacji modelu GS 300. Cechą charakterystyczną prototypu było nie tylko pięciodrzwiowe ...

11 Maj 2017, 16:11

Może Mazda 6 GH 2.5, 2008-2009.
Jeśli chodzi o Twoje założenia to szału może nie ma z ilością koni, ale auto nie jest ciężkie - 1300kg.
tomekdk

11 Maj 2017, 17:07

Jak się boisz o koszty ubezpieczenia, spalania, części to auta typu BMW, Audi, Lexus nie są dla Ciebie. O IS 350 nie masz co marzyć nawet. Dobry nie po szkodzie całkowitej bez problemu to 2x Twój budżet (nie były oferowane w EU).
W ogóle Toyota/Lexus ma gdzieś nasz rynek, bo europejczycy to dziwaki - tylko ekologia, durne systemy bezpieczeństwa i plastik na konsoli, którego nigdy nie dotykamy się liczą. W USA np. teraz mają IS 350, który robi setkę w 5s z hakiem ;) I też będzie u nas towarem deficytowym. Za to mamy... hybrydę i 2,0T :lol:

Riazek napisał(a):A co możecie mi powiedzieć o silniku 3.0 w GS? Choć jak poczytałem troszkę nie wiem, czy nie wstrzymam się jakoś do listopada/grudnia i nie będę szukał GS450

Edit:// Poczytałem i dowiedziałem się, że 3.0 ma problemy ze żłopaniem oleju

Wszystko zależy w jakim świetle rozpatrujesz ten silnik. Jeśli patrzysz na standardy Lexusa, to może brać olej. Jak patrzysz przez pryzmat BMW e60 i A6 C6 to jest świetny pod względem solidności. Tak, żeby Ci zobrazować :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

11 Maj 2017, 17:52

1. AR 156 GTA
2. AR 159 3.2
3. 6 MPS
4. Legacy H6
5. 9-3
6. S60R/S402.5T
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

11 Maj 2017, 19:33

Riazek napisał(a):-GS430... Musiałeś to pisać? Kusi, kusi i to bardzo. Tylko to 4.3 mnie troszkę straszy. Spalanie niby porównywalne z moim aktualnym Galantem, ale muszę się jeszcze zorientować co i jak z ubezpieczeniami.

A co Cie straszy w 4,3 ? dwie świece więcej :D , spalanie ok., serwis ok. niż, a ubezpieczenie biorąc pod uwagę że myślałeś o 3,2 też nie będzie dużo wyższe.
Sądzę że 10min w tym aucie rozwiało by wszelkie niejasności :ok:
Riazek napisał(a):A co możecie mi powiedzieć o silniku 3.0 w GS? Choć jak poczytałem troszkę nie wiem, czy nie wstrzymam się jakoś do listopada/grudnia i nie będę szukał GS450

Edit:// Poczytałem i dowiedziałem się, że 3.0 ma problemy ze żłopaniem oleju :(

Nie wiem czy mówimy o tych samych modelach bo ja piszę o gs300 mk2 gdzie był 2jz o którym nie trzeba pisać a Ty chyba myślisz o gs ale mk3 gs300 no i tu fakt trafiały się przypadki brania oleju chociaż nie jest to obligatoryjne. Co do mk3 430 to niestety ale budżet potrzebny na zakup to około 50k.

mike napisał(a):Jezus Maria :shock: mamy atak hakerów na forum włamali się szybkiemu na konto :!:

Ten dzień przejdzie do historii :D
Tak czy siak dobre propozycje kolego S :ok:

Nie przesadzaj :D o lagunie3 nigdy nic złego nie pisałem :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

11 Maj 2017, 23:05

Troszkę się pogubiłem. To silnik 4.3 w obu generacjach jest taki sam, a nie 3.0 :)
W każdym razie jak troszkę ofert pooglądałem decydowałbym się raczej na mk3. Nie wiem co się stało, ale przestałem myśleć w ogóle o innych autach, które miałem wcześniej w głowie.
W przypadku trzeciej generacji oczywiście nie szukam szrota najtańszego z otomoto, tylko przekładam zakup o 2-3 miesiące i postaram się dozbierać.
Jak wszystko przemyślałem to wydaje mi się, że ubezpieczenie nie będzie zbyt dużym problemem. W między czasie pisząc ten post sprawdziłem na kalkulatorze OC ile może wyjść ubezpieczenie. Wyszło, że za OC, ASS i NWW w MTU zapłacę ok 850 zł. Ubezpieczenia aut z takim silnikiem na prawdę są tak tanie i całe życie żyłem w błędzie, czy po prostu jakiś błąd kalkulatora? Oczywiście nie rejestruję auta na siebie, tylko na Ojca. (czuję delikatną niesprawiedliwość, że ok 70-80 tyś km w nieco ponad 2 lata od kiedy mam prawko bez żadnego zarysowania dla ubezpieczycieli nic nie znaczy... )

Edit: Pisząc posta i robiąc kilka innych rzeczy w tym samym czasie zapomniałem zapytać o ważnej dla mnie rzeczy. GS 430, czy 450?
Riazek
Początkujący

12 Maj 2017, 16:17

Riazek napisał(a):GS 430, czy 450?