Auto do 15tys diesel czy benzyna?

20 Mar 2010, 16:09

Mam zamiar kupić auto za góra 15 tys, jeżdżę głównie sam dlatego nie musi być duże. Myślałem o samochodzie klasy opla corsy lub forda focusa. Lepiej wybrać benzynę czy diesla? Nie lubię słabych silników benzynowych, diesla słabego jeszcze ewentualnie jestem w stanie zaakceptować. Jeśli chodzi o samą przyjemność jazdy to mając do wyboru np 100KM diesla i benzynę wybrałbym diesla. Doradźcie coś bo nie mam pojęcia na co się zdecydować. Autem będę jeździł trzy razy w tygodniu trasę 120km i poza tym trochę po mieście na codzień. Mój studencki budżet jest dość ograniczony dlatego muszę brać pod uwagę koszty użytkowania.
eljamon
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz

20 Mar 2010, 22:41

To ile zrobisz w miesiącu 500 km? 700? Diesel będzie tu zupełnie bez sensu.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

20 Mar 2010, 23:39

moim zdaniem przy dzisiejszej cenie benzyny i ropy i zachowaniu sie takiej tendencji ropy do wzrostu ceny to kwestai gustu czy diesel czy benz.... a pol zartem pol serio to na rope sa koparki a na gaz kuchenki;)
royal
Nowicjusz

Miejscowość: Skoczów

21 Mar 2010, 00:28

A na benzynę piły spalinowe :twisted:
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

21 Mar 2010, 00:29

Nie mogłeś założyć jednego tematu (właśnie takiego), a nie zakładasz dodatkowo 3 w których chodzi praktycznie o to samo?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Mar 2010, 08:39

Jaki diesel... nawet dobre zapalniczki są na benzynę :mrgreen: A tak na poważni poniżej 30 tyś km rocznie nie pchałbym się w diesla. Za duże koszty eksploatacji moim zdaniem.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wirtualny salon Audi w Warszawie
    Londyn, Paryż, Berlin, Pekin, Istambuł, Moskwa, a teraz Warszawa. Wczoraj, 8 października, przy stołecznym Placu Trzech Krzyży, ruszył pierwszy w naszym kraju ekskluzywny salon Audi City. Audi City wyznacza kierunek, jak ...

21 Mar 2010, 10:17

no racja benzyna jest na 100% mniej problemowa no i przyspiesza od razu bez turbodziury;) taka pierdola ale musialem cos napisac
royal
Nowicjusz

Miejscowość: Skoczów

21 Mar 2010, 10:51

Jeśłi będziesz mało jeździł poszukaj Benzyna + LPG :).
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna