Auto do 15tys. +/-, głównie do miasta, zagazowane, ekonomiczne

13 Paź 2022, 12:40

Cześć Wam! Szukam nowego auta do 15 tys (sedan, hatchback). Możecie coś polecić z tej półki? Z góry wielkie dzięki! Głównie do miasta (jeżdzone do sklepu, czasem do biura (hybrydowa praca), raz na dwa/trzy tyg. 120km w dwie strony, raz/dwa razy w roku dłuższa trasa. Rocznie 10-12tys. Ważna ekonomia - małe spalanie (preferowane auto już z założonym gazem), pakowność. Ważny protip - mam 190cm, więc muszę się w nim swobodnie czuć. Obecnie miałem toyote corolle e11 1998 86km po dziadku i miejsca jest dla mnie niestety za mało. Bardzo podoba mi się fiat bravo 1.4 (najlepiej t-jet, ale wiem, że ciężko mi będzie znaleźć dobrego w tej cenie), więc dobre byłyby auta w tym stylu. Przesyłam linki aut, które mam na oku:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - tu sprzedaje handlarz i coś mi śmierdzi te ogłoszenie, auto z Niemiec sprowadzone, jakaś dziwna modyfikacja ze sportowym zawieszeniem, które zdejmował handlarz, od 2019 roku do 2022 roku zrobił 24 tys. km tylko. w 2018 wymieniony rozrząd, pompa cieczy chłodzącej. W tym roku wymiana amortyzatorów przód, wahacza, przegubu wewnętrznego, klocków hamulcowych przód i tył, łączników stabilizatora, łożysk w skrzyni biegów (na łożyska nie ma faktury). Myślicie, ze to legit ogłoszenie? Ostatnie tiv z Niemiec mi wysłał z 2018 r.)
ten golf uzgodniłem na 14.5 tys , auto od 2018 w Polsce, kupione w komisie. wcześniej w Niemczech, brak dokumentacji
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Pozdrówka i miłego dnia!
hexonik
Nowicjusz

13 Paź 2022, 12:52

Golf spoko opcja pod kątem szczególnie lpg, natomiast Bravo? Czy kompakt z jeszcze słabszym silnikiem niż w golfie jest ok? Musiałbyś się przejechać, Golf już szału nie będzie robił ale za to dobry silnik pod gaz.

Zastanowiłbym się też nad Astra H 1,8 będzie więcej mocy. Osobiście powiedziałbym że w golfie może być najwięcej miejsca.

Aa i handlarzy bym odpuścił.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

13 Paź 2022, 13:01

Czyli bravo jak już to wtedy t-jet zagazowany? W dobrym stanie to będzie chyba ponad budżet pewnie?
Ogólnie jakoś bravo mi się najbardziej podoba, bardziej niż astra H. Astra H w jakich cenach będzie, chodzi o zadbany egzemplarz?
Znalazłem taki, ale trochę przydrogawy.

hexonik
Nowicjusz

13 Paź 2022, 13:07

Bravo ma sens tylko z Tjet. Problem taki że jest ich mało na rynku.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

13 Paź 2022, 14:46

Dziękuję. coś jeszcze jest sensownego w tym budżecie? Seat Leon? Z tej astry H 1.8 bardzo mało ogłoszeń
hexonik
Nowicjusz

13 Paź 2022, 21:02

Trevor napisał(a):Aa i handlarzy bym odpuścił

Teraz nie ma reguły,teraz nawet kupując bezpośrednio od właściciela można wpakować się na niezłą minę. Ludzie takie szroty sprzedają że głowa mała i jeszcze woła grube pieniądze za to..

hexonik napisał(a):W dobrym stanie to będzie chyba ponad budżet pewnie?

Będzie i to trochę ponad,bez 20k nie ma co podchodzić.

Może jakiś Ford Focus?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mocny, wytrzymały silnik - samochód do driftu
    Drugim istotnym elementem driftowozu jest silnik. Musi z łatwością wprawiać koła w ruch, dawać dużą moc, by nawet w poślizgu można było dogonić rywala i być niebywale wytrzymały. Moc samochodów driftingowych niejednokrotnie ...
    Jakie powinny być nawyki dobrego kierowcy?
    Mianem dobrego kierowcy określamy osobę która stara się popełniać jak najmniej błędów podczas prowadzenia i użytkowania auta. Taki kierowca powinien również dbać o swoje auto i regularnie poddawać je ...

13 Paź 2022, 21:24

hexonik napisał(a):jakaś dziwna modyfikacja ze sportowym zawieszeniem, które zdejmował handlarz, od 2019 roku do 2022 roku zrobił 24 tys. km tylko. w 2018 wymieniony rozrząd, pompa cieczy chłodzącej. W tym roku wymiana amortyzatorów przód, wahacza, przegubu wewnętrznego, klocków hamulcowych przód i tył, łączników stabilizatora, łożysk w skrzyni biegów (na łożyska nie ma faktury). Myślicie, ze to legit ogłoszenie? Ostatnie tiv z Niemiec mi wysłał z 2018 r.)

A co masz tam nielogiczne? Utwardzane sprężyny a nie zawias i tyle. Pewnie trzęsło i ktoś sobie podmienił na oem. Reszta zwykła eksploatacja. Wolałbyś sztukę zajeżdżoną żeby nie było dziwne ?

Jak tak to szukaj takich długoletnich właścicieli w PL w tedy masz autko zabzykane do oporu.

Ogólnie szukaj stanu, nie prowadź dziwacznych śledztw. Na pierwszy strzał sprawdzaj auta sprowadzone potem auta zarejestrowane długo w PL. Jak zależy Ci na kasie to szukaj prostych opcji bez turbin i unikaj sztandarowych śmietników silnikowych.
Jak chcesz trochę frajdy bez liczenia każdego centa to szukaj czegoś z turbiną i tu tjet fiatowy jest jedną z lepszych opcji .
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

14 Paź 2022, 07:27

Focus ok, ale dopiero teraz przez Wasz link widzę zadbany model. Dzięki, to może zobaczę to bravo. Miałem przeczucie, że coś jest nie tak, bo koleś gadał o tym, żeby zaniżyć kwotę na fakturze vat marża, ale ostatecznie zgodził się bez zaniżania i umowa kupna sprzedaży.
Co myślicie o tej Lancii?
Ten golf?
hexonik
Nowicjusz

14 Paź 2022, 08:59

hexonik napisał(a):Miałem przeczucie, że coś jest nie tak, bo koleś gadał o tym, żeby zaniżyć kwotę na fakturze vat marża, ale ostatecznie zgodził się bez zaniżania i umowa kupna sprzedaży.

xD

Cóż za dobra wola handlarza. Zamiast fikcyjnie obniżać kwotę na FV (zmniejszając automatycznie własne koszty a tobie ograniczając ewentualne roszczenia do kwoty na fakturze) zgodził się na fikcyjną umowę z poprzednim właścicielem pojazdu.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Paź 2022, 13:29

hexonik napisał(a):Głównie do miasta

hexonik napisał(a):Ważna ekonomia - małe spalanie

Barol napisał(a):Może jakiś Ford Focus?
[link do oferty na Olx wygasł] ... R0xK2.html

Wybierz jedno. Ogólnie nie rozumiem fenomenu tego auta (posiadam).
luke88
Nowicjusz

22 Paź 2022, 19:04

luke88 napisał(a):hexonik napisał(a):
Głównie do miasta

hexonik napisał(a):
Ważna ekonomia - małe spalanie

Barol napisał(a):
Może jakiś Ford Focus?
[link do oferty na Olx wygasł] ... R0xK2.html

Wybierz jedno. Ogólnie nie rozumiem fenomenu tego auta (posiadam).

Sugerowałem się wzrostem autora który miał mało miejsca w Corolli więc proponowanie mu choćby Corsy D mijało by się z celem a Focus jest bardzo często polecany i sam często jeździłem MK2 jak i przedliftem tak i poliftem i fajnie go wspominam.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012