Auto do 15tys, proszę o ocenę

27 Lut 2024, 22:44

Cześć,

Samochód, który mam plan zrobić około 30tys w rok albo i więcej, głownie po miescie. Ma służyć do jezdzenia po miescie po kilka h. Mam w planach albo kupic z gazem albo benzyna i gaz zamontowac.
Mam wrazenie, ze kupno z istniejącym gazem to wieksze ryzyko wtopy. Chciałbym je jak najbardziej zminimalizowac.
Budzet do 15 tys, ewentualnie mogę dołożyć 1-2tys gdyby było coś atrakcyjnego, im mniej tym lepiej :D
Samochod malo awaryjny i niskie koszty w miare utrzymania, takie mam założenie.

Szukając głównie natrafiłem na wiele ofert opel astra H. Wiele ofert poniżej 15 tys. Przejrzałem olx i otomoto.
Przeglądam na przestrzeni ostatniego czasu wiele ofert ale jestem mało konkretny. Z samego przeglądania na razie nic nie wynika. Chciałbym dopiąć w końcu temat.

Do tej pory celowałem w focusa mk2 ale w mojej okolicy było mało egzemplarzy plus ta słynna rdza i dwumasa w 1,8 i 2,0 co skutecznie mnie odwiodło od tego auta, szczególnie, że jeździłbym po mieście dużo.

Poszukuje w Przeworsk i okolice +50,75 km.

Jeżeli mogę prosić o ocenę podanych linków, będę bardzo wdzięczny.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/s ... Gd3g5.html
cena tego modelu waha się nawet do 20tys, nie wiem czy nie za nisko tutaj ale mam nie tak daleko.
[link do oferty na Olx wygasł]
skoda fabia 1.4
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/s ... GbBCD.html

astra h, bez gazu
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/o ... Gea5O.html
dobry silnik do gazu, tylko ta rdza wychodzi na prawym progu
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/o ... Ga7Lo.html
tutaj mam bardzo blisko
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/o ... DYuMC4wLjA.

z gazem
tutaj mam blisko 13tys
1.8, 270 tys
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/o ... GaeIh.html
za duzy przebieg 329 tys wg mnie, jeszcze na gazie.
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/o ... GdLAP.html
2007r, 220tys, 1.4 plus gaz

skoda octavia
meriva
clio 1.6, 2005r, 240 tys
jetta
tylko te progi do zrobienia
lacetti
bravo

Za wszelkie porady będę bardzo wdzięczny.
dezeron
Nowicjusz

28 Lut 2024, 14:07

Pierwsze auto sensowne - niby prywatny sprzedawca a rejestracja z powiatu poznańskiego ale wiadomo jak jest teraz z rejestracjami. Auto wygląda sensownie.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

29 Lut 2024, 20:53

Podane dużo danych w ogłoszeniu tego leona, po sprawdzeniu wynika, że jakiś czas jest w tych okolicach, chyba 2 lata. Mam tam nie po drodze do tego auta, może w sobotę się uda.
Na razie obejrzałem jedną astrę h w gazie. Silnik po remoncie, głowica była planowana, zawory. Taka trochę kinder niespodzianka to auto.
Dam szansę pozostałym jeszcze.
Skłaniam się jednak do zakupu benzyny i zamontowania gazu. Wydaje mi się, że to chyba lepsze wyjście niż zakup z gazem ale znawcą nie jestem.
dezeron
Nowicjusz

01 Mar 2024, 17:10

Co powiesz np na taką Kie Cee'd? Dość przyzwoity opis i nieduży autentyczny przebieg.
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/k ... FShOY.html
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Mar 2024, 08:22

Wygląda atrakcyjnie, wiele napraw w tym aucie dopiero przed nim przy takim przebiegu i wieku. Zrobiłbym nim 50 tys i nadal miałby 150 i może wyglądałby w miarę atrakcyjnie dla przyszłych kupujących. Na pewno ciekawa opcja, dziękuję za polecenie. Tylko martwi mnie jedna rzecz, poczytałem trochę i regulacja zaworów poprzez szklanki, nie zachęca mnie do zakupu pod gaz. Taka wymiana szklanek może być kosztowna. Będę szukał czegoś z hydrualiczną regulacją zaworów.
W międzyczasie sprawdziłem toyotę auris z linka, niedziałająca klima ale historia auta dosyć wiarygodna. Całkiem przyjemnie się tym jeździło. Kobieta jeździła, więc mąż dbał o stan samochodu.
Im więcej czytam na temat gazu, to mam coraz większe wątpliwości kupić z istniejącą instalacją gazową. Można się nadziać na minę. Te okazje z istniejącym gazem może są atrakcyjne cenowo ale jak to finalnie wyjdzie za 2-3 miesiące.

Mam pytanie czy takie auto z zamontowanym gazem, po remoncie silnika, jeżeli była planowana głowica i inne rzeczy robione? Warto się pchać w coś takiego? Teoretycznie wiele rzeczy w silniku zostało naprawionych? Powinno działać? Czy lepiej omijać takie okazje?

Za wszelką rady do tej pory dziękuję.
dezeron
Nowicjusz

06 Mar 2024, 06:27

I tak i nie.. z jednej strony jest poprawiona wydajność i niby dłuższa żywotność ale z drugiej strony nie masz gwarancji ile to wszystko wytrzyma i czy wszystko zostało zrobione z głową.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

06 Mar 2024, 08:13

dezeron napisał(a):Mam pytanie czy takie auto z zamontowanym gazem, po remoncie silnika, jeżeli była planowana głowica i inne rzeczy robione? Warto się pchać w coś takiego?

Mocno teoretyzujesz a budżet masz mały. Do tego mylisz pojęcia bo zrobienie głowy w aucie to nie jest remont silnika. Do tego hydraulika jest ok.ale niech nie będzie wyznacznikiem zakupu auta. Szukaj najlepiej bez LPG a jak z lpg to bez specjalnych dopłat z tego powodu. Może się uda. Szukaj auta w jak najlepszym stanie bez sztandarowych wtop konstrukcyjnych i lepiej bez LPG.

Do tego wspominasz o aurisie ale za 15k lepiej kup corolle e12 po lifcie w perfekcyjnym stanie bez hydrauliki niż aurisa za 15k z hydrauliką.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

13 Cze 2024, 11:16

Pozwolę sobie odświeżyć ten temat. Na wstępie dziękuje za zainteresowanie i pomoc, kupno auta nie doszło do skutku. Zbyt ogólnie podszedłem do tematu. Za dużo filozofowania może.

Przez ten czas jak miałem wolne chwile przeglądałem ogłoszenia i miałem okazję pojeździć niektórymi autami i zobaczyć jak ogłoszenia prezentują się na żywo.

Doszedłem do wniosku, że jednak trzeba zmienić budżet i ewentualnie szukać do 25 tys plus minus.
Miałem okazję obejrzeć seat leon 2 benzynki, diesle nawet, cenowo do 18. Roczniki 2007, 2009. Niestety te jeżdżące po polskich drogach - rdza daje się we znaki. Szukałbym jednak po lifcie zdecydowanie 2009 w górę, po lifcie w środku wygląda dużo lepiej moim zdaniem.

Golf VI, tutaj wizualnie bardzo podoba mi się to auto, jeszcze jak ma halogeny z przodu. Cenowo do 25 tys znajdowałem egzemplarze, klasycznie rocznik 2009 przebieg do 200 tys. Przetestowałem 1.6 mpi (demon prędkości to nie jest ale gaz zrekompensuje niedogodności :D) i 2.0 tdi 140km z dpfem (dobre przyspieszenie). Podobno też rdza zaczyna się z nimi zaprzyjaźniać.

Tutaj naszła mnie taka refleksja. Czy nie warto jednak kupić auta ściągniętego z zagranicy, te egzemplarze z niemiec, francji, holandii jednak wizualnie wyglądają lepiej i wydaje mi się, że te zimy są jednak łagodniejsze dużo niż u nas. Tylko to kupowanie kota w worku, igiełki z niemiec. I tak źle i tak nie dobrze :D

Barol napisał(a):Co powiesz np na taką Kie Cee'd? Dość przyzwoity opis i nieduży autentyczny przebieg.
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/k ... FShOY.html

To była ciekawa oferta, śledziłem tego linka, jak dobrze pamiętam sprzedający obniżył po pewnym czasie cenę o blisko 2 tys. Wizualnie ta kia nie porwała mojego serca na zdjęciach.

szybki napisał(a):Mocno teoretyzujesz a budżet masz mały. Do tego mylisz pojęcia bo zrobienie głowy w aucie to nie jest remont silnika. Do tego hydraulika jest ok.ale niech nie będzie wyznacznikiem zakupu auta. Szukaj najlepiej bez LPG a jak z lpg to bez specjalnych dopłat z tego powodu. Może się uda. Szukaj auta w jak najlepszym stanie bez sztandarowych wtop konstrukcyjnych i lepiej bez LPG. Do tego wspominasz o aurisie ale za 15k lepiej kup corolle e12 po lifcie w perfekcyjnym stanie bez hydrauliki niż aurisa za 15k z hydrauliką.
Czytaj więcej: auto-do-15tys-prosze-o-ocene-vt133796.htm#postingbox

Starałem się coś znaleźć z różną częstotliwością, toyotę e12, nie miałem okazji zobaczyć to na żywo i odbyć jazdę próbną bez tego ani rusz.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/t ... GwIGf.html

znalazłem taką ofertę, daleko ode mnie, muszę przetestować jakiś egzemplarz bliżej najpierw.

PODSUMOWUJĄC:
Doszedłem do wniosku, że do 15 tys może być ciężko znaleźć coś sensownego i bez rdzy. Nie chciałbym kupić czegoś co ma już ogniska rdzy i takie defekty różne, schodzący lakier, odpryski pokrywające całą maskę przód, starta kierownica, widać i razi w oczy.
Zwiększyłbym budżet do 25 tys plus minus i może kupił coś sensownego żeby jeździło i wyglądało ładnie dla oka, bez defektów.
W wielu tych ogłoszeniach zdjęcia odpicowane a potem rzeczywistość jest zupełnie inna.

Waszym zdaniem to czy szukać jednak do określonej kwoty niezależnie od marki czy też skupić się na 2 markach, leon2, golf6 i szukać ewentualnego ciekawego egzemplarza? To 2 wydaje mi się, że zajmie więcej czasu.

seat leon 2
przy przebiegu 208 tys robiony jakiś remont silnika :D przez poprzedniego właściciela kobietę, obecny przejeździł nim jakies 20 tys i sprzedaje. Jakby go tak za 15 tys wziąć :D?

Pozdrawiam
dezeron
Nowicjusz

14 Cze 2024, 07:49

Co sądzicie o tym aucie?

dosyć niski przebieg, 2009 rok, cena atrakcyjna
dezeron
Nowicjusz

14 Cze 2024, 08:33

Zrób tak. Weź banknot 200zł.i jadąc autem 50kmh wystaw go za okno i puść. To co zobaczysz w lusterku będzie wyglądać tak samo jak kasa wydana na to auto :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

14 Cze 2024, 12:44

dezeron napisał(a):Golf VI, tutaj wizualnie bardzo podoba mi się to auto, jeszcze jak ma halogeny z przodu. Cenowo do 25 tys znajdowałem egzemplarze, klasycznie rocznik 2009 przebieg do 200 tys. Przetestowałem 1.6 mpi (demon prędkości to nie jest ale gaz zrekompensuje niedogodności ) i 2.0 tdi 140km z dpfem (dobre przyspieszenie). Podobno też rdza zaczyna się z nimi zaprzyjaźniać.

Golf VI fajne auto, dobrze wyciszone, spora zmiana w stosunku do niby golfa 5, ale tutaj dużo lepiej, ilość miejsca pod dostatkiem, osoba 190 cm prowadząca auto, nawet nie wykorzysta pełnego miejsca na fotel, bo po prostu nie będzie sięgać.
Tylko czy brać 1,6? zależy gdzie będziesz śmigać, szukać możesz też jeśli chodzi o diesla 110 koni (dużo salonówek) i chip to masz pod 200, to jest to samo co 140, tylko ograniczone sprzętowo (skrzynia 5 i słabsze nieco sprzęgło)

Także szukaj golfa 6 jeśli w ogóle, tylko nie za 15 tys bo potem tematy jakie to Vagi są kiepskie i się psują :)
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Rok produkcji: 2017

22 Cze 2024, 18:11

Trevor napisał(a):
dezeron napisał(a):Golf VI, tutaj wizualnie bardzo podoba mi się to auto, jeszcze jak ma halogeny z przodu. Cenowo do 25 tys znajdowałem egzemplarze, klasycznie rocznik 2009 przebieg do 200 tys. Przetestowałem 1.6 mpi (demon prędkości to nie jest ale gaz zrekompensuje niedogodności ) i 2.0 tdi 140km z dpfem (dobre przyspieszenie). Podobno też rdza zaczyna się z nimi zaprzyjaźniać.

Golf VI fajne auto, dobrze wyciszone, spora zmiana w stosunku do niby golfa 5, ale tutaj dużo lepiej, ilość miejsca pod dostatkiem, osoba 190 cm prowadząca auto, nawet nie wykorzysta pełnego miejsca na fotel, bo po prostu nie będzie sięgać.
Tylko czy brać 1,6? zależy gdzie będziesz śmigać, szukać możesz też jeśli chodzi o diesla 110 koni (dużo salonówek) i chip to masz pod 200, to jest to samo co 140, tylko ograniczone sprzętowo (skrzynia 5 i słabsze nieco sprzęgło)

Także szukaj golfa 6 jeśli w ogóle, tylko nie za 15 tys bo potem tematy jakie to Vagi są kiepskie i się psują :)

Do 15 to nie widziałem, od 21-27 tys. Bardziej jednak skłaniam się do benzyny i zagazowania. Przyjemnie będzie się tankowało gaz po 2,80. Ekonomia wygra nad chwilową przyjemnością z jazdy :D

Przeglądając auta na otomoto, nie ukrywam, że tracę na to bezpowrotnie czas hehe.

Co sądzicie o takiej ofercie: Toyota Corolla e15, ciekawy sedan z niskim przebiegiem wprawdzie diesel ale można poszukać benzyny.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/t ... Gws7P.html

20500 za 114 tys przebiegu.

jeżeli ktoś jeszcze śledzi ten temat, bardzo interesująco wyglądające auto swoją drogą:

Mercedes klasa B

17900

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/m ... Gxecm.html

cena wydaje się zbliżona do średniej, można poszukać benzyny ewentualnie. Czy taki mercedes to jest premium i koszty utrzymania mnie zjedzą porównując do volkswagena, toyoty, seata?
dezeron
Nowicjusz

22 Cze 2024, 19:13

Odpuść MB. Toyota ma tajemnicę z tyłu. Sprawdzaj rdzę tylnej części podłogi i pod nadkolami + elementy zawiasu.
Szukaj opcji 5b + 1,6 dual vvti (bez valvematic). Krótka skrzynia do miasta ok. W trasie męczy. Jak tylko miasto to stare 1,4 (nie 1,33) .
Valvematic w tych rocznikach (fl) jest ze znakiem zapytania skrzynia 6b też. Chociaż i tak nie ten budżet.
szybki
Moderator - Tuning

23 Cze 2024, 18:54

szybki napisał(a):Zrób tak. Weź banknot 200zł.i jadąc autem 50kmh wystaw go za okno i puść. To co zobaczysz w lusterku będzie wyglądać tak samo jak kasa wydana na to auto :mrgreen:

Zapamiętam, będę opowiadał w towarzystwie jak ktoś będzie kupował auto :mrgreen:

Zobaczę jak ta toyota jeździ i będę wiedział coś więcej. I naturalnie zastosuje się do rad i sprawdzę te newralgiczne miejsca.
Szukamy, szukam dalej.

Odnośnie MB, to koszty, koszty? Trudno byłoby to udźwignąć? nie ukrywam, że moje obecne wozidła były umiarkowane cenowo w utrzymaniu, nawet bym powiedział, że koszty były niskie.
dezeron
Nowicjusz