Auto do 16 tys. z instalacją LPG

14 Lut 2015, 17:27

Witam, od pewnego czasu szukam nowego autka dla siebie. Rozglądam się za autem z zamontowaną instalacją gazową. Autko ma służyć przede wszystkim do jeżdżenia do pracy, po mieście oraz jakaś dłuższa trasa na weekend od czasu do czasu - stąd pomysł na LPG. Szukam auta przede wszystkim ekonomicznego,w miarę kompaktowego, mało awaryjnego, z silnikiem ok. 100KM.
Chciałbym Was zapytać o opinie na temat takich modeli jak Toyota Corolla E12, Mazda 3 (I gen), Honda CivicVII. Co myślicie o tych modelach i ich współpracy z instalacją gazową?
Oczywiście, na wszelkie inne modele jestem otwarty i chętnie poczytam :)
gemaro
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

14 Lut 2015, 18:32

Lepiej poszukać auta bez LPG, znaleźć dobrego gazownika i potem samemu założyć, bo tak możesz kupić nie wiadomo co i będą tylko problemy. Szczególnie, że rozpatrujesz Toyotę, Mazdę i Hondę, które wymagają dobrej instalacji, bo ich silniki mają miękkie gniazda zaworowe.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

15 Lut 2015, 09:02

A jak oceniacie poszukiwane przeze mnie auta i instalację lpg w nich? Czy to zły pomysł jeżeli chodzi o Toyotę, Hondę, czy Mazdę? Może macie jakieś propozycje aut lepszych do zagazowania? Myślę, że nie zmieściłbym się w budżecie, jeżeli chciałbym najpierw kupić auto a potem na własną rękę zakładać LPG.
gemaro
Nowicjusz

15 Lut 2015, 10:37

Mazdę szukaj z 2,0, bo daje sobie znacznie lepiej radę z tym samochodem. Jeśli chodzi o gazowanie zwróć się do kolegi noisy
W Hondzie Civic silniki są trwałe ale problemy mogą stwarzać łożyska skrzyni biegów. Jak są problemy z przełączaniem z 1. na 2. bieg i z 2. na 3. to na bank auto ma tą usterkę.
Toyka ma udane silniki ale po więcej informacji pisz do użytkownika szybki
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

15 Lut 2015, 11:40

Mazda 3 jest w porządku, poza słabym zabezpieczeniem antykorozyjnym. W modelach przed liftem głównie tylne nadkola i progi atakuje. Z silników benzynowych dobry jest 1.6 16v, praktycznie bezawaryjny. 2.0 już nie to samo, ma VIS czyli układ zmiennej długości kolektora ssącego, który jest dość skomplikowany w budowie. O diesle nie pytałeś więc nie będę pisał. Generalnie jak to w Japonii, nie każdy warsztat zna dobrze mazdy, części też są droższe jak do europejskich modeli.
Corolla również ma dobre 1.6 z VVT-I - zmienne fazy rozrządu oraz łańcuszek rozrządu w benzynach 1.4-1.8. Z gazem nie lubią się pierwsze wersje, LPG montowali nawet dealerzy ale wtedy kończyło się to spalaniem oleju w dość znacznych ilościach. W wersjach przed liftem przegroda w kolektorze potrafi hałasować, a przy dużych przebiegach skrzynia może zgrzytać przy zmianie biegów. Z blacharką nie ma większych problemów. Auto ogółem jedno z bardziej niezawodnych. Z małych uwag jeszcze można pogrymasić na dość komfortowe zestrojenie zawieszenia, szybkiej jazdy w zakrętach nie polecałbym.
Civic 7 to bardzo przestronne autko jak na te wymiary, podobnie jak Jazz w swojej klasie. Do hatchbacka dobrze pasuje 1.6 benzynowe 110KM lub 1.4 90KM. Auto w wersji hatchback "klepane" było w Anglii, sedan - Japonia. Słaby punkt to skrzynia biegów, wyrabiają się łożyska, a koszt wymiany 800zł+. Trafiają się też luzy w przekładni kierowniczej i korozja półosi z prawej strony (koroduje pod ciężarkiem wyrównoważającym). Trzeba też pamiętać o wymianie oleju w skrzyni - zalecenie fabryczne. Ceny części niewiele wyższe jak do europejskich aut, za to zauważalnie mniej zamienników. Do gazu silniki się nie nadają.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Rok produkcji: 2006

17 Lut 2015, 09:54

@Longhorn dzięki za garstkę bardzo ważnych informacji na temat tych aut.

Z tych aut najbardziej rozsądnym wyborem wydaje mi się Toyota E12. Jednak teraz mam problem z tą instalacją gazową i też proszę o radę. Jeżeli kupując auto już zagazowane ryzykuję dużo, to może warto by było zejść z kwoty auta do 12-13 tysięcy i za resztę założyć gaz zamykając się w budżecie, który na to przeznaczyłem? W takiej sytuacji jednak bardzo ciężko byłoby znaleźć któryś z tych modeli, które podałem. Macie jakieś sugestie nieco tańszych aut? Pewnie jakbym się zaparł, to znajdę E12 w cenie do 13 tys, tylko jej stan będzie pozostawiać wiele do życzenia...

Przeglądając moje okolice natknąłem się na dwa fajne auta. Możecie mi powiedzieć, co o nich sądzicie?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Co myślicie o tej corolli?

[link do oferty na Allegro wygasł]

Zastanawiam się, dlaczego ta Kia ma stosunkowo niską cenę. Okiem takiego laika, jak ja - po zdjęciach nie wydaje mi się nic, co mogłoby budzić podejrzenia.
gemaro
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gdy policjant kieruje ruchem
    Widok policjanta kierującego ruchem jest tak rzadki, że wielu kierowców nie potrafi poprawnie zinterpretować pokazywanych poleceń. Ważne, aby pamiętać, że sygnały dawane przez osobę kierującą ruchem są ważniejsze niż ...
    Powody, dla których warto kupić samochód klasy premium
    Kosztują więcej, ale oferują sporo w zamian. Auta luksusowe zapewniają prestiż, bardzo wysoki komfort i przyjemność z jazdy. Ich właściciele mogą także spodziewać się wyjątkowego traktowania w salonach i autoryzowanych serwisach ...

17 Lut 2015, 17:59

Bardzo dużo corolli e12 jeździło we flotach więc musisz uważać aby nie trafić takiego egzemplarza. Ta z linku miała przygodę z tyłu. Bez gazu spokojnie znajdziesz jakiegoś przedlifta.

Kie Cee'd chodzą od 20tys. więc szkoda czasu na oglądanie tego (zapewne) ulepa
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

19 Lut 2015, 07:58

Przeglądając auta i zasięgając opinii innych, do kwoty jaką dysponuję, polecono mi takie samochody jak Opel Vectra C, Nissana Primere P12 oraz Forda Focusa mk2. Ceny tych aut są dość atrakcyjne i można wyrwać dość młody rocznik w cenie która mnie interesuje.

Bardzo jestem ciekaw opinii na temat Primery P12. Jak oceniacie to auto? Dobrze znosi LPG?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - co i nim sądzicie?

To samo tyczy Vectry C. Z tego, co słyszę jest to auto w miarę niezawodne. Jak sprawdza się w nim instalacja LPG?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - model do oceny.
gemaro
Nowicjusz

19 Lut 2015, 08:09

Na tą vektre za bardzo nie łudzilbym się. Rocznik 2007 to na pewno to nie jest, opis skromny i tani sprowadzak z gazem nie wróży nic dobrego.
Primera p12 bazuje na lagunie ii, więc o cenionej niezawodności można zapomnieć. Sam niedawno gadałem z kolegą który ledwo dojechał, bo padł alternator w tym nissanie (w dodatku ma 1.9dci z renault).
Focus z gazem to będzie niewypał, to już lepiej szukać opla. Tam 1.8 sprzed modernizacji względnie sobie radzi z gazem, choć słyszałem opinie że to już nie to samo co stare silniki opla z lat 90 z mocnymi głowicami.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

19 Lut 2015, 09:13

Ja bym wybrał corollę - dobre niezawodne auto. Dobry gaz i będzie Pan zadowolony :ok:
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

19 Lut 2015, 10:11

Też skłaniam się ku Corolli. Może nawet coś w ten weekend podjadę obejrzeć. Co myślicie o tych autkach?

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5. [link do oferty na Allegro wygasł]
6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

A co możecie mi powiedzieć o Grande Punto? Roczniki tych aut są świetne, a z tego co czytałem bardzo dobrze nadają się do gazu. Jeżeli to dobre auta, to jaki silnik do gazu polecacie? Myślałem o 1,4.
gemaro
Nowicjusz

19 Lut 2015, 18:01

nie wiem kto Ci polecił Primerę P12 ale to nie jest dobre auto

gemaro napisał(a):A co możecie mi powiedzieć o Grande Punto?

bardzo udane samochody ale skaczesz pomiędzy segmentami, że nie wiadomo co polecić. Grande do miasta ok ale poza miasto lepiej szukać Corolli.
1,4/77KM w Fiacie bardzo dobrze jeździ na LPG
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Mar 2015, 15:05

ale skaczesz pomiędzy segmentami

Jestem laikiem i dla mnie zarówno E12, jak i Grande Punto to ten sam segment. Może trochę z tą Vectrą i Primerą przesadziłem, bo faktycznie to duże auta.

Tak czy inaczej, sytuacja moja zmieniła się nieznacznie. Mogę do 15 tysięcy kupić auto z benzyną a resztę kosztów (szacuję, że ok. 3 tysiące) dołożę do lpg.

Byłem bardzo nastawiony na mazdy 3, ale wszędzie, gdzie oglądałem samochód, była widoczna rdza, bądź pęcherze, które zaraz by zamieniły się w rdzę. A wydając tyle kasy nie chciałbym kupić czegoś, co rdzewieje.

Wpadł mi w oko kolejny model - Astra H. Z tego, co wyczytałem, auta mają łańcuszek rozrządu, co stanowi duży atut. Wyczytałem też, że kaloseria w każdej wersji posiada podwójny ocynk - czy ktoś to może potwierdzić? Co sądzicie o tym modelu:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Chciałem dorwać wersję benzynową do 15 tysięcy. Czy te auta nadają się do gazu? Myślałem nad silnikiem 1,4 bądź 1,6.
gemaro
Nowicjusz

02 Mar 2015, 15:16

1.4 w Astrze za słabe, 1.6 nie nadaje się zbytnio do gazu szczególnie wersja 105KM. Za to dobrze 1.8 125KM spisuje się.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

02 Mar 2015, 17:33

niestety w tej kasie osiągalne są głównie 1,6, bo z 1,8 już może być problem