Auto do 8k PLN, zapytanie, ocena.

26 Sty 2015, 08:55

Witam,
Jakiś czas temu szukałem auta do 8k w okolicy Koszalina, niestety miałem kilka delegacji i musiałem wziąć sobie chwilowy urlop w poszukiwaniach. Wczoraj przeglądając ogłoszenia natknąłem sie na:
[link do oferty na Olx wygasł]
rozmawiając ze sprzedawca potwierdził ze auto nie ma ognisk korozji silnik chodzi dobrze, tylko do wymiany jest krzyżak kierownicy i łącznik stabilizatora do wymiany. Oczywiście liczę się z tym ze za 5k PLN trzeba będzie trochę włożyć w autko jednak wole sam to zrobić i wiedzieć ze jest ok niż kopić samochód "zrobiony" na sprzedaż. Podpowiedzcie na co zwrócić uwage w tym konkretnym modelu? Niepokoi mnie numerek nad radiem (nie jest to jakaś oznaka po taksówce czy coś?). Szukałem aut w LPG ew Pb ale od biedy diesel chyba tez się sprawdzi, częściej będę jeździł do rodzinnego domu ;P
Prosze o ocene i ewentualne Wasze wybory w okolicy Koszalina, szukam czegos 4-5d najlepiej kombi, 2-3d odpadaja, BMW tez odpada oglądałem i fajnie się jeździ po placu ale jakoś napęd na tył nie przemawia do mnie.

Pozdrawiam Marcin
Ghosts don't exist and there's nothing to be afraid of. Except the SuperAIDS.
SuperAIDS
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 13 05 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna I pf II
Silnik: 1.6 16V
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

26 Sty 2015, 09:10

Bardzo niska cena,na plus to że auto długo już jeżdzi po jednym mieście patrząc na tablice.

zobacz na te:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Sty 2015, 09:18

Wiem ze niska cena dlatego liczę się ze będę musiał włożyć w autko te 2-3 tyś. Jak sprawdzić ze z silnikiem, dwumasą, turbiną wszystko ok? Właściciel mówił tez z nie ma osłony na silniku co chyba wielce nie przeszkadza prawda?
SuperAIDS
Nowicjusz
Awatar użytkownika

26 Sty 2015, 09:24

No tylko żebyś nie musiał dokładać co jakiś czas do niej. Zobacz na tą 406 co wkleiłem,ma normalną cene i wygląda na zadbaną.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

26 Sty 2015, 09:31

Patrz
Barol napisał(a):No tylko żebyś nie musiał dokładać co jakiś czas do niej. Zobacz na tą 406 co wkleiłem,ma normalną cene i wygląda na zadbaną.

Patrzyłem, widziałem ją wcześniej i jesli dzis nie spodoba mi sie ten Pug z okolic koszalina to na pewno wybiorę się do BB (uważając na fotoradary). Pytam się o to na co zwrócić uwagę bo jestem umówiony dziś z właścicielem na oglądanie tego samochodu (niestety w godzinach wieczornych). Nie napalam się na niego, spokojnie, przeglądałem propozycje i biorę je pod uwagę, niestety za dnia mogę jechać oglądać tylko w weekend.
SuperAIDS
Nowicjusz
Awatar użytkownika

26 Sty 2015, 09:38

Najlepiej weż ze sobą osobe która choć troche sie na tym zna.
Dwumase możesz sprawdzić w taki sposób,wsiadasz ,odpalasz,zaciągasz ręczny i ruszasz bez dodawania gazu,jeśli usłyszysz jakieś łomotanie/tłuczenie to dwumasa jest do zrobienia.
Turbine sprawdzasz poprzez przyspieszanie z pedałem gazu wciśniętym do końca,jeśli nie dymi jest ok. No i oczywiście sprawdź czy jak gwałtownie przyspieszasz to turbo wogóle działa,musisz czuć jak auto wyrywa do przodu.
Barol
Awatar użytkownika

26 Sty 2015, 09:53

Barol napisał(a):Najlepiej weż ze sobą osobe która choć troche sie na tym zna.
Dwumase możesz sprawdzić w taki sposób,wsiadasz ,odpalasz,zaciągasz ręczny i ruszasz bez dodawania gazu,jeśli usłyszysz jakieś łomotanie/tłuczenie to dwumasa jest do zrobienia.
Turbine sprawdzasz poprzez przyspieszanie z pedałem gazu wciśniętym do końca,jeśli nie dymi jest ok. No i oczywiście sprawdź czy jak gwałtownie przyspieszasz to turbo wogóle działa,musisz czuć jak auto wyrywa do przodu.

O właśnie o to mi chodziło dzięki wielkie :) wezmę ze sobą takową osobę tylko tez nie chce wyjść na zupełnego laika :) Sa jakieś typowe usterki dla tego samochodu, co jest najbardziej awaryjne? Ogólnie rozmawiałem ze znajomym mechanikiem to mówił ze końcówki stabilizatora a tak to pomniejsze z elektryka i nic pyzatym nigdy w 406 nie robił oprócz (hamulców i wymian oleju i filtrów). Z tym łącznikiem stabilizatora i krzyżakiem kierownicy jak można to sprawdzić czy rzeczywiście to tu tkwi problem? Pojechałbym z moim zaprzyjaźnionym mechanikiem niestety miejsce zamieszkania jest 200 km od moich rodzinnych stron :/
SuperAIDS
Nowicjusz
Awatar użytkownika

27 Sty 2015, 11:17

Oglądałem samochód 406 z pierwszego posta, autko fajne, wygoda wyśmienita, niestety juz na samym poczatku okazało sie ze jest inny rocznik, przebieg i stan niz w ogloszeniu i po rozmowie tel. Nie cierpie tracic czas bo ktos zapewnia o czyms a okazuje sie ze kłamał. Silnik klekotał na wolnych obrotach (mozliwe ze pasek i napinacz bo po dodaniu lekko gazu klekot ustawał a auto szło pieknie), niesprawny hamulec w lewym tylnym kole, srodek nie zniszczony tak bardzo ale cały śmierdział fajkami, ogromny luz na kierownicy...
Jutro bede jechał do bydgoszczy i chciałem zerknac na autka (prawie) po drodze, co sadzicie o:

byłbym wdzieczny o opinie, czy jest sens nadrabiać drogi?
i jeszcze jedno ogloszenie ale nie po drodze:

Spodobał mi sie ten pug 406 wiec jesli byłyby jakieś ciekawe typy na trasie Koszalin>Bydgoszcz poproszę o linki.

[link do oferty na Olx wygasł] <--- tez biorę pod uwagę tylko ze znów kłamstewko sprzedającego auto jest z rocznika 1999 (wiem wiem nie patrzyć na roczniki ale nie wydaje mi sie to pomyłką..)
SuperAIDS
Nowicjusz
Awatar użytkownika

27 Sty 2015, 21:37

Mówiłem że nic dobrego nie będzie to nie słuchałeś.

1.Ładna,sprawdz dokładnie progi bo wydaje mi się że ten od strony kierowcy ma nalot rdzy.
2.Wygląda ok.
3.Było coś z tyłem bo klapa jakoś dziwnie odstaje z lewej strony.
4.Lewa strona troche odcieniowa ale wygląda na dobrze utrzymanego.
5.Auto może być z 99roku a 1rejestracja była w 2000roku więc taki myk może być.
Barol
Awatar użytkownika

28 Sty 2015, 12:41

Barol napisał(a):Mówiłem że nic dobrego nie będzie to nie słuchałeś.

Haha taka prawda ;) Nie podchodziłem zbyt optymistycznie do tego samochodu ale jak na miejscu to warto było obejrzeć, przejechać sie zeby chociaż wiedzieć jak ten model odpowiada.
Po drodze jestem umówiony jeszcze na ogladanie:
- prosze o ocene :)
co do 2 z poprzedniego postu to nie działa tam klima i sprzedawca mówił ze zapala sie lampka od FAP, wiec trzeba byc przygotowanym na koszta no chyba ze trzeba go po prostu przegonic.

Pozdrawiam Marcin
SuperAIDS
Nowicjusz
Awatar użytkownika

28 Sty 2015, 12:48

SuperAIDS napisał(a):Po drodze jestem umówiony jeszcze na ogladanie:
Ten bardzo ładny, być może w trasy latał bo kamerkę ma.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Sty 2015, 13:21

SuperAIDS napisał(a):http://olx.pl/oferta/peugeot-406-2-0-lp ... 8mKqf.html

Wstaiałem go już w innym temacie bardzo ładny możesz oglądaj go śmiało.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

29 Sty 2015, 14:06

Wygląda okej,ale to tylko zdjęcia i najlepiej zrobisz oglądając na żywo,jazda próbna itd. Zawsze tych kilka stów utargujesz. daj znać czy ostatecznie się na niego zdecydowałeś.
Dabtuner
Aktywny

31 Sty 2015, 10:21

Dabtuner napisał(a):Wygląda okej,ale to tylko zdjęcia i najlepiej zrobisz oglądając na żywo,jazda próbna itd. Zawsze tych kilka stów utargujesz. daj znać czy ostatecznie się na niego zdecydowałeś.

Witam,
dopiero wczoraj byłem zobaczyc to auto w drodze delegacji, ogolnie ładny, silnik ok, zawieszenie po jeździe próbnej tez ok, trochę blachy pogięte(bez rdzy) ale w drodze powrotnej jak chciałem go kupić już się sprzedał ;P tak wiec jechałem oglądać jeszcze jeden samochód a mianowicie:
samochód bity z tyłu, nadkola gniją, ABS zepsuty - kombinowany brak kontrolki ABS tylko na wyświetlaczu pokazuje błąd, silnik z 600 tys ma przynajmniej nakręcone, 2masa tez jakos chyba głosna, jakieś dziwne kombinowania ze sprężarka klimatyzacji - włączana z jakiegoś przełącznika. Ogólnie nie wart uwagi tym bardziej za te pieniądze, na + ze wypolerowany ;P Nie dałem rady zobaczyć nic innego bo zrobiło się ciemno podczas powrotu z delegacji. Tak wiec nadal szukam autka :) Prosze o Wasze propozycje okolice koszalina.
SuperAIDS
Nowicjusz
Awatar użytkownika

31 Sty 2015, 11:08

Luknij na te oferty:
Barol
Awatar użytkownika