Auto do 16 tysięcy - pierwszy samochód

24 Gru 2010, 22:15

Witam, zacząłem się rozglądać za moim pierwszym samochodem. Na ten cel mogę przeznaczyć ok. 15-16k. Czego oczekuję? Aby auto była w miarę bezawaryjne i miało "sportowy" wygląd. Trochę rozglądałem się po aukcjach internetowych i bardzo spodobały mi się Audi A3 i Golf IV, aczkolwiek zauważyłem też, że za tą ceną mają zazwyczaj bardzo wysoki przebieg i nie wiem, czy jest to odpowiedni wybór.

Może polecicie jeszcze jakieś inne marki warte uwagi?
Jeesek
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

24 Gru 2010, 22:59

Powiedz mi tylko co jest ze sportowego wyglądu w takim paździerzu jak Golf IV, czy audi A3? Jak ma być w miarę bezawaryjne to może coś z japońców - jakiś civic coupe, czy accord coupe lub prelude tudzież celica. Ewentualnie coś z niemieckich aut - E36 coupe.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

25 Gru 2010, 11:35

Dokładnie tak jak jiGsaw, zgadzam się z nim.
Chyba, że szukasz czegoś pokroju Golfa bądź A3 to ja bym dołożył jeszcze Stilo 1.9 JTD.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

25 Gru 2010, 11:51

Akurat Audi i VW to o wiele lepsze marki niż Fiat
james00796
Początkujący

Miejscowość: Prokowo

26 Gru 2010, 11:20

Marka może i lepsza ale kupując auto patrzy się na konkretny egzemplarz a nie ogólnie na markę. Zadbane stilo łatwiej będzie trafić w tej kwocie niż golfa 4 i audi a3. Nie mówiąc o tym że będzie o kilka lat młodsze i lepiej wyposażone. I na dodatek 3 drzwiowe stilo ma jakiś w miarę "sportowy" wygląd a golf 4 i a3 to raczej nie.
zenek1988
Początkujący

Miejscowość: Zendek
Prawo jazdy: 08 06 2006
Auto: seat ibiza 6l1
Silnik: 1.2 69 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

26 Gru 2010, 12:07

zenek1988 napisał(a):3 drzwiowe stilo ma jakiś w miarę "sportowy" wygląd

prawie ferrari :razz: lepiej juz kupić zmeczone a3 niż stilo które tanieje średnio 2tysiace na rok :razz:

zenek1988 napisał(a):Nie mówiąc o tym że będzie o kilka lat młodsze i lepiej wyposażone

dodatkowo wyposazone w choinke na desce rozdzielczej na swieta w sam raz :razz:
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

26 Gru 2010, 13:44

nitro napisał(a):
zenek1988 napisał(a):3 drzwiowe stilo ma jakiś w miarę "sportowy" wygląd

prawie ferrari :razz: lepiej juz kupić zmeczone a3 niż stilo które tanieje średnio 2tysiace na rok :razz:

zenek1988 napisał(a):Nie mówiąc o tym że będzie o kilka lat młodsze i lepiej wyposażone

dodatkowo wyposazone w choinke na desce rozdzielczej na swieta w sam raz :razz:

Widzę że znalazł się fan niemieckiej motoryzacji. Jak kupuje się auto myśląc już o tym za ile je się później sprzeda to może i taka a3 jest lepsza bo audi zawsze się sprzeda choćby z 3 była pospawana. Ale kupując auto którym się będzie jeździć przez parę lat już tak bardzo się na to nie patrzy. I ciekawe porównanie dałeś stilo do ferrari. Choć w wersji abarth to już dość żwawe autko :wink:
zenek1988
Początkujący

26 Gru 2010, 14:35

zenek1988 napisał(a):Ale kupując auto którym się będzie jeździć przez parę lat już tak bardzo się na to nie patrzy. I ciekawe porównanie dałeś stilo do ferrari. Choć w wersji abarth to już dość żwawe autko :wink:

niewiem czy takim fiatem pojezdzisz te pare lat mozliwe to jak z maszynka jednorazowa zuzywa sie i wyrzucasz :razz:
nie jestem fanem jakims specjalnym ale niemcom i japonczykom wychodza samochody a francuzom i wlochom juz nie bardzo i ja widze np duuzo roznice no stilo abarth moze i zwawe ale astra opc audi s3 civic jedza je na sniadanie osiagami i jakoscia
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

26 Gru 2010, 15:54

Jeżeli będzie w dobrym stanie to można dość długo jeszcze jeździć. A moim zdaniem w tych pieniądzach łatwiej dostać zadbane stilo niż a3 czy golfa. No chyba że starsze niż 10 lat a takie auto prędzej czy później się posypie nieważne czy to vw czy fiat. Różnica będzie tylko taka że fiata za grosze można naprawić a vw i audi już nie. Wiem coś o tym bo u mnie w domu jest i audi i vw i jak trzeba coś wymienić to po kieszeniach niestety trzeba pieniędzy szukać. No ale w końcu za jakość i wygodę trzeba płacić :wink:
zenek1988
Początkujący

26 Gru 2010, 16:02

Tylko, że różnica w częściach Ci wyjdzie bokiem na robociznach, a ile przy tym nerwów...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

26 Gru 2010, 16:17

Może wyjdzie a może nie, wszystko zależy jak często będzie się psuć. Znam takich co jeżdżą fiatami i nie wiedzą jak warsztat wygląda bo albo nic im się nie psuje albo jak już coś trzeba zrobić to robią to sami a znam też takich co mają vw i audi i dość często trafiają na warsztat albo nerwują się strasznie majstrując przy nich. Tak jak już pisałem wszystko zależy od konkretnego auta i tego jak poprzedni właściciel o niego dbał.
zenek1988
Początkujący

26 Gru 2010, 16:22

zenek1988 napisał(a):Może wyjdzie a może nie, wszystko zależy jak często będzie się psuć. Znam takich co jeżdżą fiatami i nie wiedzą jak warsztat wygląda bo albo nic im się nie psuje albo jak już coś trzeba zrobić to robią to sami

Albo samochód jest już w totalnej rozsypce i nie wiadomo za się zabrać.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

26 Gru 2010, 16:25

jiGsaw napisał(a):Albo samochód jest już w totalnej rozsypce i nie wiadomo za się zabrać.

No znam też i taki przypadek :wink: Ale to cinkuś i to bardzo stary także można mu wybaczyć że się sypie :razz:
zenek1988
Początkujący

27 Gru 2010, 00:42

Litości :roll: takiego festiwalu głupot jakie w tym temacie zaprezentowali dyżurni ich siewcy już dawno nie widziałem.
Dokształćcie się motoryzacyjnie zamiast pisać takie farmazony.
Znacie przypadki jakiś starych rumpli znajomych o niewiadomej przeszłości a później wystawiacie na tej podstawie opinie całym koncernom niezależnie od lat.
Największym problemem tych aut jest to, że polacy oczekują, że będą tańsze a niestety na zachodzie tańsze od aut europejskich są zazwyczaj japończyki(a i tak są droższe niżw Polsce) więc sprowadzają najtańszy szrot bo polak myśli, że Fiat czy Renault to musi być tańsze niż VW i stąd są problemy.
Niedouczeni mechnicy też mają udział w tworzeniu takich stereotypów, jak ktoś przywiózł na warsztat coś bardziej skomplikowanego niż typowy niemiecki samochód to zamiast przyznać się do niewiedzy zganiał na samochód lub psuł go jeszcze bardziej tak, że później właściciel musiał ganiać po warsztatach by znaleźć tego ogarniętego w temacie.
Mama miała VW z salonu i napiszę tylko tyle, tak awaryjnego samochodu użytkowanego od nowości samochodu w życiu nie widziałem i mam nadzieję, że nie zobaczę.
Dobrze, że francuzy które go zastąpiły służą bez fochów.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Gru 2010, 01:07

Fiat i Renault są wyraźnie tańsze od VW jako nowe, więc dlaczego używane miałyby być droższe lub w tej samej cenie? Tym bardziej, że tamte marki słabo trzymają cenę. Ja akurat swoją opinię opieram również na egzemplarzach, które były i są u mnie w rodzinie lub wśród znajomych od nowości.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika