Kupno auta rozbitego

26 Gru 2010, 10:32

otóż znalazlem fajny samochód na allegro ktory chciał bym kupic
jest on rozbity, zaś cena jest zachęcająca, nie znam sie za bardzo na uszkodzeniach auta i kosztach naprawy....
chodzi mi o ten samochód
[link do oferty na Allegro wygasł]

czy nie powinny przy takim uszkodzeniu wystrzelic poduchy?
czy samochód jest bardzo uszkodzony ?
jaki koszt bedzie naprawy tego uszkodzenia ?
czy w ogole sie oplaca kupic ten samochod ... ?
pozdrawiam
marceliusz00
Nowicjusz

Miejscowość: LUBLIN

26 Gru 2010, 10:48

Nie wyglada na poważne uszkodzenia, ale po zdjęciach rzeczywistego stanu nie jestem w stanie ocenić;) poduszki nie zawsze odpalaja przy tego typu zdarzeniach ale na to składa się wiecej czynników i nie musimy się tym zajmować. Moim zdaniem zakup takiego auta to lepsza decyzja niż zakup "sprawnego" które de facto mogło wyglądać gorzej;p to w końcu Polska;)
Ale jeżeli liczysz ze dasz 1000 zł i basta to się mylisz. Jeżeli ma to być zrobione po bozemu a tego wymaga choćby klasa auta koszt bd w granicach 4-5 tys, ale i tak wyjdzie poniżej ceny rynkowej. Ja bym brał, ale ja zajmuje się lakiernictwem wiec dla mnie profesjonalna naprawa nie byłaby problemem;)
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

26 Gru 2010, 10:55

Tragicznie nie wygląda,ja też bym brał :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Gru 2010, 20:00

zapytaj tutaj
http://www.mercmania.pl/forum/

a ja opiszę taką sytuację ,znajomy chciał kupić rozbitego merca ,nawet nie za bardzo ,cena atrakcyjna itd. co się okazało na miejscu ? auto było z nie bitej strony całe grubo poszpachlowane i zrobione byle jak , od strony kierowcy gdzie było trafione też było podrobine na wyglądające mniej uszkodzone ,poduchy i kurtyna od kierowcy założone zaślepki imitujące poduszki (napis).
Jeżeli znasz się na tym to możesz jechac oglądać i podjąc decyzje co robić ale jak się nie znasz lepiej sobie odpuść .Sprzedaje to handlarz który ma inne auta w swojej ofercie i gdyby to była okazja sam by naprawił ( może nawet byle jak) i sprzedał jak to u nas bywa jako "bezwypadkowe" .
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

26 Gru 2010, 20:05

Dokładnie,zawsze można też kupić choćby na handel.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

26 Gru 2010, 20:51

czeslaw555 napisał(a):i sprzedał jak to u nas bywa jako "bezwypadkowe" .
barol91 napisał(a):,zawsze można też kupić choćby na handel.

Tylko trzeba pozniej umieć to sprzedać...A nie kazdy to potrafi ... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

26 Gru 2010, 22:31

A no to swoją droga :wink:
Barol
Awatar użytkownika

26 Gru 2010, 23:21

Na handel :roll: trudno się dziwić, że rynek używanych w Polsce wygląda tak jak wygląda :???:
To nie jest naprawa za parę tysięcy zł.
To nie Opel Astra czy VW Golf gdzie wystarczy powymieniać uszkodzone blachy w tym samochodzie prócz tego masz też sporo czujników i układów w przedniej części nadwozia.
W211 kryje pod karoserią blisko 2km kabli więc doprowadzenie elektroniki pokładowej do porządku nawet po takiej kolizji jest właściwie niemożliwe lub bardzo kosztowne.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

27 Gru 2010, 00:03

Mówiąc 4-5 tys miałem na myśli tylko naprawę blacharska zakładając ze elektronika i podzespoły mechaniczne są OK. Żeby była jasność. Weryfikacja rozmiaru zniszczeń może się okazać dla laika zbyt skomplikowana, do tego potrzebny jest fachowiec. Ale swoje zdanie podtrzymuje bo w tym wypadku widzę jak wyglada i przy użyciu jakich części i metod przeprowadzona zostaje naprawa w odróżnieniu od innych z Allegro "bezwypadkowych" prawda?
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

27 Gru 2010, 00:16

Prawda.
Aczkolwiek coś mi się wydaje, że gdyby to ograniczało się tylko do blacharki to właściciel zrobiłby to i sprzedał z dużo większym zyskiem.
Tak sprzedaje auto uszkodzone więc w razie komplikacji kupujący nie może mieć pretensji.
Na 90% wydaje mi się, że właściciel już zorientował się co jest uszkodzone i wie, że koszt doprowadzenia samochodu do stanu pełnej sprawności będzie duży więc sprzedaje w takim stanie.
Gdyby to była jakaś prosta konstrukcja to rzeczywiście warto się zastanowić przy takich uszkodzeniach i o tyle niższej od rynkowej cenie ale przy tak skomplikowanej to moim zdaniem zbyt duże ryzyko.
Ja bym sobie odpuścił.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Rok produkcji: 2000

27 Gru 2010, 02:38

Auto ogólnie do zrobienia ale osobiście bym go nie kupił .... Wolałbym jakieś porysowane czy delikatnie obite... a tutaj widzę że troszkę oberwało .... Ja bym sobie odpuścił... Ja kupiłem delikatnie bitego fiata bravo auto nieziemsko zadbane z oryginalnym przebiegiem 66 tyś km pachniało nowością jeszcze w nim ... ale było najprawdopodobniej po jakimś małym karambolu bo uderzone było w prawy przód i prawy tył co ciekawsze uszkodzenia delikatne ale ściągało na prawo i nie można było zbieżności ustawić .... A niby taka delikatna stłuczka....
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Rok produkcji: 2008

27 Gru 2010, 14:02

Można to drutować ale jak dla mnie naprawa tego na ,, w miarę" to ok.10k min .Wiem bo kiedyś sprowadziłem takiego Merca na handel ( ten sam rocznik nawet) .
betra
Początkujący