Auto do 16tys zł

12 Paź 2010, 11:55

Witam!
Rok temu zdałem egzamin na prawko i do tej pory "docierałem się" jako kierowca Polonezem. xD
Teraz poszukuję swojego pierwszego auta. Kryteria:
Cena: do 16tys.
Typ: Sedan/Hatchbag
Przeznaczenie: codzienny dojazd na trening/ew. do pracy; przeważnie miasto, nie częściej niż 2 razy w miesiącu na dłuższej trasie; przeważnie do 50-60km dziennie
Rodzaj paliwa: nie powinno mnie to martwić, bo nie ja będę tankował, ale matka zapewne nie byłaby zachwycona gdyby musiała lać jak w smoka. Do tej pory jeździłem "zagazowanym" Polonezem i nie ukrywam, że jakość instalacji gazowej często doprowadzała mnie do szału, więc do gazu także przekonany nie jestem. Optymalny byłby diesel.

Do tej pory szukałem między VW Passatem B5 a Fordem Mondeo III, ale ostatnio także spodobała mi się Meganka II.

Proszę o porady, jaki samochód z tych trzech byście wybrali, ewentualnie coś innego.

[ Dodano: 12 Październik 2010, 13:55 ]
Znalazłem przed chwilką taką ofertę w Anonsach:
Mondeo 2002r. 2.5 GHIA, sedan, 140 000 km, niebieski metalik, opłacony, sprowadzony ze Szwajcarii, z przeglądem i OC, 13tys zł

Będę wieczorem dzwonił i napiszę dokładniejsze informacje, ale na tą chwilę co sądzicie? Jak wogle Fordy znoszą gaz?
Brazylijski
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

12 Paź 2010, 14:30

Jeżeli o mnie chodzi to bardziej podoba mi się Ford Mondeo ;) Można dorwać do 16000 w młodszym roczniku niż Passata B5. Zobacz sobie też Mazdy 626 po 2000r.

A co do instalacji gazowej, to pewnie w Polonezie miałeś pierwszą lub co najwyżej drugą generację. Były proste, a zarazem dość problematyczne. Z instalacją sekwencyjną nie ma żadnych problemów. Moc jest taka jak na benzynie no i spalanie jest tylko niewiele większe.
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

12 Paź 2010, 15:58

Brazylijski napisał(a):Mondeo 2002r. 2.5 GHIA, sedan, 140 000 km, niebieski metalik, opłacony, sprowadzony ze Szwajcarii, z przeglądem i OC, 13tys zł

W takiej cenie to prawdziwa perełka będzie :mrgreen:
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

12 Paź 2010, 16:15

Mondeo MKIII za 13 tyś? chciałbym zobaczyć je na żywo :mrgreen:
Tyle to takie optimum na ładnego, dobrze wyposażonego Focusa z pierwszych lat produkcji W TDDI a nie na Mondeo i to jeszcze 2.5 .
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

12 Paź 2010, 16:21

stasiowski121 napisał(a):chciałbym zobaczyć je na żywo

Ja właśnie nie chciałbym go widzieć :mrgreen:
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

13 Paź 2010, 10:54

Pytanie czy potrzebujesz tak dużego auta jak Passat czy Mondeo ;>

Jak głównie po mieście to może coś z segmentu mieszczuchów (Polo, Ibiza, Corsa, 206) lub kompaktów (Golf, Leon, Octavia, Civic). W 16 tysiącach szczególnie mieszczucha znajdziesz bardzo fajnego, zadbanego i czesto od pierwszego wlasciciela z dosc malym i udokumentowanym przebiegiem. I licz sie z tym że auto klasy średniej z dieslem nie robi 10-15 tys rocznie tylko spooooooro wiecej :wink:
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Matte Prototype
    Wersja LC 500h Matte Prototype to najnowsza odsłona coupé Lexusa, zaprezentowana na Barcelona Motor Show 2019. Samochód pokryto lakierem Space Orange, inspirowanym barwą zachodzącego słońca. Powłoka jest matowa, ...

13 Paź 2010, 11:14

E36 323i/328i + sekwencja.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

13 Paź 2010, 14:50

@bajla
No właśnie potrzebuję w tej chwili samochodu dużego, rodzinnego, chociaż napewno w większości będę nim jeździł sam.

@Kubuch & stasiowski121
Właśnie mnie też mocno zadziwiła ta cena, ale może właśnie to akurat ta perełka. Dzwoniłem wczoraj wstępnie, Pani która odebrała była bardzo miła; poinformowała, że można auto sprawdzić w dowolnej stacji kontroli; dodała też, że była lekka stłuczka i coś tam było z tylnim błotnikiem robione.

A co do ceny samochodu, może tak tanio właśnie dlatego, że jest to silnik 2,5 litrowy. Co więcej benzyniak, a teraz większość ludzi unika tego jak ognia. A do tego samochód sprowadzony ze Szwajcarii, a teraz jest to podobno najlepszy kraj do ściągania samochodów.

No i teraz mam takie pytanie.
http://www.speedcar.pl/index.php?menu=autolekarz

W linku, który podałem jest usługa w stacji kontoli pojazdów SpeedCar. Ta stacja wydaje mi się w miarę profesjonalna, tylko czy taki przegląd jest wystarczający przed zakupem czy jeszcze należałoby gdzieś podjechać, np. do lakiernika?

@siebek25
Instalacja w Poldku rzeczywiście nie mogła być jakaś najnowsza bo nie dość, że była robiona 4 lata temu to nie za wielkie pieniądze, więc zapewne była to właśnie instalacja I generacji.
Tylko jaki to może być koszt założenia instalacji gazowej do takiego silnika? (Myślę o tym Mondziaku)
Brazylijski
Nowicjusz

13 Paź 2010, 15:13

Do V6 sekwencja będzie kosztować pewnie koło 3000zł ;)

A ta oferta SpeedCar wydaje się całkiem ciekawa. Dobrze jest też zasięgnąć opinii jakiegoś blacharza. Mam znajomego, który tylko spojrzy na auto i od razu wie gdzie było coś malowane lub klepane.
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

13 Paź 2010, 16:48

Brazylijski tylko pytanie co dla Ciebie znaczy rodzinny wóz. Czy wozisz dwa wózki dziecięce, ciuchy żony na dwadzieścia tysięcy okazji a do tego swoje rzeczy i mase dupereli podczas wyjazdu. Bo przy normalnym zabieraniu się i braku koniecznosci wozenia wozków dzieciecych itd spokojnie kompakt wystarcza jako auto rodzinne. No chyba, że z tyłu siedzą dzieci ponad 180 cm ;)
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

14 Paź 2010, 08:52

Zastanawiam się jeszcze nad jednym rozwiązaniem, które wczoraj obmyśliłem i jest mi ono chyba najbliższe. Poczekać do wiosny a zimę "przetłuc się" jeszcze Polonezem. Zawsze szukałbym już kolejnego rocznika minimum i zapewne miałbym kilka tysięcy zł więcej.
Brazylijski
Nowicjusz