Auto do 16tys zł

12 Paź 2010, 12:55

Witam!
Rok temu zdałem egzamin na prawko i do tej pory "docierałem się" jako kierowca Polonezem. xD
Teraz poszukuję swojego pierwszego auta. Kryteria:
Cena: do 16tys.
Typ: Sedan/Hatchbag
Przeznaczenie: codzienny dojazd na trening/ew. do pracy; przeważnie miasto, nie częściej niż 2 razy w miesiącu na dłuższej trasie; przeważnie do 50-60km dziennie
Rodzaj paliwa: nie powinno mnie to martwić, bo nie ja będę tankował, ale matka zapewne nie byłaby zachwycona gdyby musiała lać jak w smoka. Do tej pory jeździłem "zagazowanym" Polonezem i nie ukrywam, że jakość instalacji gazowej często doprowadzała mnie do szału, więc do gazu także przekonany nie jestem. Optymalny byłby diesel.

Do tej pory szukałem między VW Passatem B5 a Fordem Mondeo III, ale ostatnio także spodobała mi się Meganka II.

Proszę o porady, jaki samochód z tych trzech byście wybrali, ewentualnie coś innego.

[ Dodano: 12 Październik 2010, 13:55 ]
Znalazłem przed chwilką taką ofertę w Anonsach:
Mondeo 2002r. 2.5 GHIA, sedan, 140 000 km, niebieski metalik, opłacony, sprowadzony ze Szwajcarii, z przeglądem i OC, 13tys zł

Będę wieczorem dzwonił i napiszę dokładniejsze informacje, ale na tą chwilę co sądzicie? Jak wogle Fordy znoszą gaz?
Brazylijski
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

12 Paź 2010, 15:30

Jeżeli o mnie chodzi to bardziej podoba mi się Ford Mondeo ;) Można dorwać do 16000 w młodszym roczniku niż Passata B5. Zobacz sobie też Mazdy 626 po 2000r.

A co do instalacji gazowej, to pewnie w Polonezie miałeś pierwszą lub co najwyżej drugą generację. Były proste, a zarazem dość problematyczne. Z instalacją sekwencyjną nie ma żadnych problemów. Moc jest taka jak na benzynie no i spalanie jest tylko niewiele większe.
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

12 Paź 2010, 16:58

Brazylijski napisał(a):Mondeo 2002r. 2.5 GHIA, sedan, 140 000 km, niebieski metalik, opłacony, sprowadzony ze Szwajcarii, z przeglądem i OC, 13tys zł

W takiej cenie to prawdziwa perełka będzie :mrgreen:
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

12 Paź 2010, 17:15

Mondeo MKIII za 13 tyś? chciałbym zobaczyć je na żywo :mrgreen:
Tyle to takie optimum na ładnego, dobrze wyposażonego Focusa z pierwszych lat produkcji W TDDI a nie na Mondeo i to jeszcze 2.5 .
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

12 Paź 2010, 17:21

stasiowski121 napisał(a):chciałbym zobaczyć je na żywo

Ja właśnie nie chciałbym go widzieć :mrgreen:
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

13 Paź 2010, 11:54

Pytanie czy potrzebujesz tak dużego auta jak Passat czy Mondeo ;>

Jak głównie po mieście to może coś z segmentu mieszczuchów (Polo, Ibiza, Corsa, 206) lub kompaktów (Golf, Leon, Octavia, Civic). W 16 tysiącach szczególnie mieszczucha znajdziesz bardzo fajnego, zadbanego i czesto od pierwszego wlasciciela z dosc malym i udokumentowanym przebiegiem. I licz sie z tym że auto klasy średniej z dieslem nie robi 10-15 tys rocznie tylko spooooooro wiecej :wink:
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Tiguan GTE Active Concept
    Stany Zjednoczone są największym rynkiem SUV-ów na świecie. Auta te, odznaczające się wszechstronnym zastosowaniem, bardzo dobrze pasują do amerykańskiego stylu życia. Podczas North American International Auto Show ...

13 Paź 2010, 12:14

E36 323i/328i + sekwencja.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

13 Paź 2010, 15:50

@bajla
No właśnie potrzebuję w tej chwili samochodu dużego, rodzinnego, chociaż napewno w większości będę nim jeździł sam.

@Kubuch & stasiowski121
Właśnie mnie też mocno zadziwiła ta cena, ale może właśnie to akurat ta perełka. Dzwoniłem wczoraj wstępnie, Pani która odebrała była bardzo miła; poinformowała, że można auto sprawdzić w dowolnej stacji kontroli; dodała też, że była lekka stłuczka i coś tam było z tylnim błotnikiem robione.

A co do ceny samochodu, może tak tanio właśnie dlatego, że jest to silnik 2,5 litrowy. Co więcej benzyniak, a teraz większość ludzi unika tego jak ognia. A do tego samochód sprowadzony ze Szwajcarii, a teraz jest to podobno najlepszy kraj do ściągania samochodów.

No i teraz mam takie pytanie.
http://www.speedcar.pl/index.php?menu=autolekarz

W linku, który podałem jest usługa w stacji kontoli pojazdów SpeedCar. Ta stacja wydaje mi się w miarę profesjonalna, tylko czy taki przegląd jest wystarczający przed zakupem czy jeszcze należałoby gdzieś podjechać, np. do lakiernika?

@siebek25
Instalacja w Poldku rzeczywiście nie mogła być jakaś najnowsza bo nie dość, że była robiona 4 lata temu to nie za wielkie pieniądze, więc zapewne była to właśnie instalacja I generacji.
Tylko jaki to może być koszt założenia instalacji gazowej do takiego silnika? (Myślę o tym Mondziaku)
Brazylijski
Nowicjusz

13 Paź 2010, 16:13

Do V6 sekwencja będzie kosztować pewnie koło 3000zł ;)

A ta oferta SpeedCar wydaje się całkiem ciekawa. Dobrze jest też zasięgnąć opinii jakiegoś blacharza. Mam znajomego, który tylko spojrzy na auto i od razu wie gdzie było coś malowane lub klepane.
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

13 Paź 2010, 17:48

Brazylijski tylko pytanie co dla Ciebie znaczy rodzinny wóz. Czy wozisz dwa wózki dziecięce, ciuchy żony na dwadzieścia tysięcy okazji a do tego swoje rzeczy i mase dupereli podczas wyjazdu. Bo przy normalnym zabieraniu się i braku koniecznosci wozenia wozków dzieciecych itd spokojnie kompakt wystarcza jako auto rodzinne. No chyba, że z tyłu siedzą dzieci ponad 180 cm ;)
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

14 Paź 2010, 09:52

Zastanawiam się jeszcze nad jednym rozwiązaniem, które wczoraj obmyśliłem i jest mi ono chyba najbliższe. Poczekać do wiosny a zimę "przetłuc się" jeszcze Polonezem. Zawsze szukałbym już kolejnego rocznika minimum i zapewne miałbym kilka tysięcy zł więcej.
Brazylijski
Nowicjusz