Super okazja czy mega oszustwo na www.autoscout24.pl ????

24 Kwi 2007, 14:31

witam wszytskich jako nowo zalogowana użytkowniczka mam na imię anka i zgłaszam się od razu z prośbą:

3 dni temu znalazłam super autko za jeszcze lepsze pieniądze na autoscout24.pl napisałam do gościa maila (bardziej dla żartu bo oferta wydawała sie to nierealna), że jestem tym samochodem zainteresowana itd. dostałam odpowiedz:

The Seat Ibiza i Aut is in perfect condition inside and outside as well.
I never smoke in it and i want to sell it to a serious person who will
take
very good care of it. The car have the steering wheel on the left side
because is an european car. I am located in Ireland and i want to sell it
because i need one with the steering wheel on the right side. A car
dealer
told me to try to sell it on this german website because i can find a lot
of potential buyers from all Europe.
The price that i'm asking for this great car is 3299 Euro including all
taxes (shipping & insurance). If you want to buy this car wich is
extremely
fast and dependable and also fun to drive then don't miss this unique
opportunity.
I only take in consideration those buyers who are really interesed in
buying the car, to be sure that I don't spend my time with endless
disscutions,or pure curiosity.

odpisałam kiedy mogę przyjechać po autko, że mogę nawet jutro i dostałam odpowiedz:

Let me tell you how we can work this out. To can complete this bussines in

shortly time and in a easy way I`ll ship the car using a AutoScout24
Company.
AutoScout24 Company works very easy and is very sure.I will give them the

car in their custody, one expert mechanichal from the AutoScout24 Company

will inspect the car and the documents .AutoScout24 Company will not shipp

the car if my car is not in excelent conditions inside and outside , 100 %

like i describe , and if i`ll not have all the documents for it . You`ll
have 30 days to inspect the car and check all the car do.
Also if you are not 100 % satisfied you can send the car back with no
extra
costs .
Take a look and tell me your opinion .
The payment will be done through AutoScout24 Company.
If you agree with my terms email me with your full name and the shipping
address where the vehicle will be shipped.
Waiting your answer !

śmierdzi mi to przekrętem. czy ktoś może kupował już autko w taki sposób?? jeśli tak to proszę napiszcie czy to jest możliwe że to jest uczciwa oferta. a jeśli spotkaliście się już z takim czymś i okazało sie to mega oszustwem, to powiedzcie proszę czy można gościa jakoś nauczyć że takich rzeczy się nie robi?? jaki władze o tym zawiadomić??
scorpa
paula
Nowicjusz

Miejscowość: gniezno

24 Kwi 2007, 16:42

:shock: :D :P Sorry; i am don't speak english....translation polish, please!
Nie wiedzieć - też radość!
malken
Aktywny

Miejscowość: Poznań

24 Kwi 2007, 20:01

Dla mnie to kupowanie kota w worku... nigdy nie kupiłbym auta, którego nie mam okazji przed zakupem obejrzeć i choć raz się nim przejechać.
bendi
Początkujący

25 Kwi 2007, 01:25

ponizej masz kilka odpowiedzi

100% wtopa - zajmuje sie tym rumunska mafia

http://www.motofakty.pl/artykul/zlapani_w_siec.html

http://www.policja.pl/wai/pol/1/1685/

http://www.sroda-wielkopolska.policja.gov.pl/?c=552

http://www.zielona-gora.po.gov.pl/index.php?idt=1330

http://www.ford-probe.net/forum/viewtopic.php?t=1509

http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?p=151952&sid=d08552746233012bbe755b1ef7547ca5
macomac
Nowicjusz

25 Kwi 2007, 10:56

hmmm a jaki przekret skoro człowiek pisze, że przyśle ci samochód (statkiem) a Ty bedziesz miec 30 dni żeby go obejrzec i przetestowac, jesli będzie pasował to wtedy zapłata a jeśli nie to poprostu odsyłasz go do własciciela bez zadnych dodatkowych kosztów. Nie widze tam nic o zadnej wpłacie....chociaż biorac pod uwagę powyższe artykuły, sytuacja odpowiada opisanymw tych artykułach,: anglia, kontakt w języku angielskim itd:P
roszej
Nowicjusz

25 Kwi 2007, 16:55

JAK DLE MNIE KUPOWANIE PRZEZ INTERNET JEST DLA MNIE NAIWNA RZECZA OCZYWISCIE PAULA NIE OBRAZAJAC CIE
JAK NA ZYWO W KOMISIE MOZESZ KUPIC TREFNE AUTO A CO DOPIERO PRZEZ NETA
WIEC RADZE CIE NIEEEE KUPUJ!!!!!!
CHYBA ZE WIDZIALAS TEN SAMOCHóD TO WTEDY TAK DAC GO NA PRZEGLAD ,WZIASC NA JAZDE PRUBNA TO TAK ALE Z TEGO CO PISZESZ NIE WIDZIALAS GO!!!!!WIEC POWINNAS WIEDZIEC JAK POSTAPIC!!!!!!1
Z resztkami tchu...
<3 civic <3 DOHC VTEC <3
TOLEDO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa - Marysin

25 Kwi 2007, 17:07

:D TOLEDO: Na forum, jakie by nie było - nie piszemy DUŻYMI literami, ponieważ jest to uznawane jako KRZYK... :wink:
Nie włączaj CapsLock'a - to jest klawisz "od dużych liter. Można tak pisać sms-a, ale nie na forum, dobrze? :D
Nie wiedzieć - też radość!
malken
Aktywny

Miejscowość: Poznań

25 Kwi 2007, 17:10

sorka spoksik bede pamietal :D :D :D
jak cos to nie byl krzyk :D :D :D
Z resztkami tchu...
<3 civic <3 DOHC VTEC <3
TOLEDO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa - Marysin

26 Kwi 2007, 21:46

to jest 100% to o czym mozna przeczytac w tych artykułach do ktorych dalem linki. Nie wiem jak mozna miec jakiekolwiek wątpliwosci.
macomac
Nowicjusz

02 Maj 2007, 22:20

Ja chcialem ściągać S-klasę z 2003 roku za 12 czy 13 tys euro. Dobrze, ze znajomy powiedzial o tej calej podpusze. No i jeszcze Chrysler 300C 2005r, 3.0CRD z transportem morskim mial mnie kosztować jedyne okolo 60 czy 70 tys zl. Juz facet mowil ze wszystko ok, ale jednak sie rozmyslilem.
kubak1988
Nowicjusz

Miejscowość: Lwówek Śląski

24 Sie 2007, 19:50

witam!
ja akurat mieszkam w Angli i spotkalem sie z tym kilkakrotnie, w moim przypadku jest to o tyle smieszniejsze, ze sprzedawca pisze ze przeniosl sie do Londynu ( gdzie akurat ja mieszkam) bo zmienil prace itp i ze moze mi wyslac auto bardzo dobra i sprawdzona firma shippingowa, a jak ja mu pisze ze mieszkam w Londynie u podaje prawie dokladny adres dla uwiarygodnienia i ze mozemy sie spotkac na miejscu i nie musi placic nic firmie shippingowej to on wtedy odpisuje jak w ostatnim przypadku: pracuje na statkach i jestem w londynie tylko 1 dzien w miesiacu i blee blee blee lub ze boss go ostatnio wyslal na jakies szkolenia do np szkocji i nie moze przyjechac ale jesli tylko chce to shipping company zalatwi wszystko tylko wyslij zaliczke w wysokosci (roznie) czasem 20% czasem 50% na Wester Union konto i dalej juz znacie.

oszustwo!!!

ps pytanie: czy w polsce nie ma juz takich praktyk bo wlasnie chce kupic auto przez internet i dzwonilem ostatnio do kolesia do komisu i mu mowie ze moge zobaczyc auta za tydzien bo jestem za granica to on ze jak wplace zaliczke 2 tys zl to auto bedzie na mnie czekac, moze to normalna procedura?
pozdrawiam
nie ma bata na seata
icedres
Nowicjusz

Miejscowość: londyn

25 Sie 2007, 11:06

Przekręt w 100% taką samą sytuacje kiedyś miałem na mobile.de z Audi A4 nówką za 3tys. euro.
Praxus
Nowicjusz

Miejscowość: Gostynin

13 Paź 2010, 12:17

Witam mam podobny problem a mianowicie chce kupic audi A3 znalazlem oferte na otomoto.pl audi a3 rok 2005 140 km 2.0 diesel z angli lecz kierownica po lewej stronie i co mnie zaciekawilo to cena 15 000 zł wiec zaczołem pisac do kolesia o samochod i rozmowa przebiegla tak :
- zapytalem czy to cena całkowita jak by wygladała transakcja itp. i uzyskalem taka odp.
- Zauwazylem, jestes zainteresowany moim samochodem.
Samochód jest w doskonalym stanie.
Jestem pierwszym wlascicielem samochodu. Ja uczynilem oglosic dla samochodu, kiedy bylem w Polsce odwiedzajac moich przyjaciól. Pracuje w Anglii i obecnie mieszka w Londynie.
Powodem Ja sprzedazy samochodu do tego niska cena jest to, ze niedawno przeniósl sie w Anglii i mój samochód jest Polska modelu i ma kierownice po lewej stronie. Jest to bardzo trudne dla mnie do prowadzenia samochodu, poniewaz maja inne regulacje w tym tygodniu i znalazlem tutaj samochodu rodzinnego, który chce kupic.
Samochód ma Polska dokumentów. Samochód jest zarejestrowany w Polsce. I bedzie obejmowac wszystkie podatki wysylki jezeli jestes zainteresowany zakupem samochodu.
Bedziemy dokonania transakcji za posrednictwem bezpiecznego firmy. Otrzymasz szanse od spólki przetestowac samochód na 7 dni. Czy jestes zainteresowany, aby kupic samochód?

Dziekuje!

PS: samochód jest jak nowy, bez wypadków, bez zarysowan, nie wgniecenia, bez koniecznosci dodatkowych napraw

- ja na to, ze był bym zainteresowany kupnem tego samochodu i ze chciałbym sie dowiedziec wiecej jak by to wygladalo, przez jaka firme dokonalibysmy transackji,jak koszt ? i czy podana cena to cena całkowita ?
- otrzymałem taka odpowiedz : Transport firma zajmie transakcji. I trzeba swoje imie, nazwisko i adres to moge isc do transportu spólki i wyslac na adres samochodu. Dostawa facet daje umowy sprzedazy. Bedziesz mial 7 dni na sprawdzenie i badanie samochodu po otrzymaniu samochodu. I zwróci wszystkie koszty transportu do Polski. Przewoznik facet daje umowy sprzedazy. Samochód bedzie pochodzic ze wszystkimi dokumentami. Samochód jest w doskonalym stanie. Samochód nie zostal uszkodzony lub wypadku. Tak kierownicy znajduje sie po lewej stronie, a samochód jest zarejestrowany w Polsce. Przewoznik zapewni Ci umowy sprzedazy. Samochód bedzie pochodzic ze wszystkimi dokumentami.
- ponownie napisalem o koszt transportu i koles napisal ze płaci za transport tym bardziej ta cała sprawa wydala mi sie dziwna
-nastpenie zapytalem o ukryte koszta itp. o numer VIN samochodu i dostalem taka odpowiedz :

-Jak już mówiłem mogę sprzedać ten samochód, bo przyniósł samochód w Anglii ze mną i będę statku samochodu z Anglii.

Oto jak pójdziemy na temat dostawy i zapłaty za samochód, który będzie przez firmą o zasięgu światowym wysyłki i również daje możliwość uzyskania i sprawdzić samochód przed otrzymaniem płatności za niego. Będziesz miał 7 dni na sprawdzenie i przetestowanie samochodu.
Użyjemy spółki przesyłki jako osoby trzeciej, która zagwarantuje nam obu transakcji bezpieczne.
Ja ci wyjaśnię krok po kroku jak to będzie działać.
* Najpierw trzeba wysłać do mnie swoje pełne informacje dotyczące wysyłki (imię nazwisko, adres, numer telefonu).
-*Po otrzymaniu informacji wysyłki, pójdę do lokalizacji na całym świecie przedsiębiorstwo żeglugowe i zostawić samochód na swoje nazwisko i adres z zamierzonego odbiorcy.
*Przedsiębiorstwo żeglugowe sprawdzi samochód, również dokumenty prawne, aby zobaczyć, że wszystko jest OK z nimi.
* Otrzymasz powiadomienie od towarzystwa żeglugowego, jako potwierdzenie, że pojazd jest pod ich opieką.
* Po tym, trzeba będzie wysłać płatność na konto wysyłka zaufania firmy i będą posiadać płatności do dnia można wysłać potwierdzenie, że otrzymaliście, inspekcji i zgodził się utrzymać samochód.
* Firma sprawdzi płatności, a jeśli wszystko jest w porządku, będzie dostarczenie samochodu do miejsca inspekcji. Będziesz miał 7 dni na sprawdzenie samochodu.
* Po otrzymasz samochód i będziesz całkowicie zadowolony z niego, a następnie firma przelać pieniądze do mnie, a transakcja została zamknięta. Możesz udać się do mechanika do kontroli, aby potwierdzić, że samochód jest OK i policji tak mogą powiedzieć, że samochód nie jest skradziony lub coś w tym stylu.
* Ponadto, będziesz miał 7 dni czasu, aby sprawdzić samochód i jeśli z jakiejkolwiek przyczyny, nie będzie zadowolony z samochodu, można zwrócić samochód do firmy bez kosztów wysyłki, a firma będzie wysyłać swoje pieniądze z powrotem. będę płacić za wysyłkę która odbędzie tylko 4-5 dni roboczych. Proszę o odpowiedź, jeśli akceptujesz umowę w ten sposób, i daj mi znać, gdy tylko jest to możliwe, więc może przestać mówić o innych moich klientów.

Prosze o wasze opinie co sadzicie o tym wszystkim ?
z góry dzieki :)

P.S jak by były jakies niejasnosci w moim poscie prosze pisac
KuzynTychy
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

13 Paź 2010, 12:35

Kolego o czym tu mozna pisać:samochód pod dom,widzi się to wtedy kasa i po zawodach.Inaczej ja bynajmniej tego nie widzę i na zadne tam dyrdymaly tego facia nawet bym nie odpowiedził... :!: :!:

[ Dodano: 13 Październik 2010, 13:37 ]
Ps.Jak by to było 6 grudnia to moze bym uwierzył w prezenty... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

13 Paź 2010, 14:32