Auto do 17 tys.

16 Lut 2021, 17:26

Cześć
Postanowiłem zmienić auto. Planuje przeznaczyć na ten cel około 17 tys.
Rocznie robię 30-40 tys. km. Głownie są to autostrady jednak po mieście też się zdarzy pojeździć. Szukam czegoś w miarę wygodnego taniego w utrzymaniu najlepiej z małą szansą że popsuje się gdzieś w trasie. Myślałem o segmencie C z racji że rzadko podróżuje z kimś. Dobrze jak samochód będzie zrywny i posiadał ponad 120 KM. Wiem że w tych pieniądzach samochody nie są już pierwszej młodości dlatego zastanawiam się co będzie lepsze w moim przypadku diesel czy może benzyna + LPG. Czy LPG sprawdzi się na trasie? Jak z kosztami w utrzymania samochodu w porównaniu do diesla?
Jakie auta w tych pieniądzach możecie polecić z dobrym dieslem lub dobre do założenia LPG.
Nevix
Nowicjusz

16 Lut 2021, 17:31

Ja bym z takim budżetem diesla odpuścił. Raczej prosta benzyna do LPG - bedzie najtaniej.
Co rozumiesz przez zrywność ?
Bo tak ogólnie konie ze zrywnością nie zawsze idą w parze.
Cynerion
Początkujący

Prawo jazdy: 09 10 2009
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: EB 1.6 160KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

16 Lut 2021, 17:42

Głównie mam na myśli bezproblemowe wyprzedzanie.
Nevix
Nowicjusz

16 Lut 2021, 21:47

Bierz w LPG
z mułowatych rozważ Mitsubishi Lancer, Mazda 3 w sedanie, Chevrolet Cruze
albo wybierasz starszą ale spieszną Bemke
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

16 Lut 2021, 22:54

Jak dla mnie przy takich przebiegach rocznych tylko diesle
Golf V 1,9 tdi + chip
Astra H 1,9 cdti (+chip?)
Fiat Bravo 1,9
Volvo S40 2,0D
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

17 Lut 2021, 18:27

fate napisał(a):Bierz w LPG
z mułowatych rozważ Mitsubishi Lancer, Mazda 3 w sedanie, Chevrolet Cruze
albo wybierasz starszą ale spieszną Bemke

Myślałem nad Mazdą 3 tylko czy silnik dobry do gazu? Jak z dostępnością i cenami części?
demirbiras napisał(a):Golf V 1,9 tdi + chip
Astra H 1,9 cdti (+chip?)
Fiat Bravo 1,9
Volvo S40 2,0D
.
Z diesli myślałem właśnie nad Fiatem Bravo i Volvo S40. Astra i Golf V mi się nie podobają. A co sądzicie o fordzie Focusie Mk2? Podobno to bliźniaczy samochód z S40 a jednak tańszy, bo S40 większość ogłoszeń to 20tys+
Nevix
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpieczny zakręt - jak go pokonać bezpiecznie?
    Choć jazda po łuku należy do podstawowych i niezbędnych umiejętności każdego kierowcy, to nie zawsze kończy się szczęśliwie. W 2017 r. w wypadkach w zakręcie zginęło 466 osób. Jak pokonywać zakręty oraz o czym pamiętać ...

17 Lut 2021, 19:33

Nevix napisał(a):Myślałem nad Mazdą 3 tylko czy silnik dobry do gazu? Jak z dostępnością i cenami części?

Mamy XXIw, części ze stanów do egzotyków przylatują w ciągu tygodnia a ty się martwisz o dostępność gratów do starej mazdy, której w uj jest na drogach? Już bez jaj. Tak samo z cenami, nie kupujesz lambo tylko popularne, kilkunastoletnie auto. Dopóki nie szukasz jakiejś wyszukanej konstrukcji to części do mazdy, astry czy golfa kosztują praktycznie tyle samo (chyba, że różnice ci robi 50 zł na elemencie wymienianym raz na kilka lat)

Nevix napisał(a):A co sądzicie o fordzie Focusie Mk2? Podobno to bliźniaczy samochód z S40 a jednak tańszy, bo S40 większość ogłoszeń to 20tys+

Ford to to samo co volvo, zwykle gorzej wyposażone. Z cenami s40 trochę poleciałeś, za 15-16 znajdziesz już naprawdę fajny egzemplarz
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Lut 2021, 19:37

Dziękuje wszystkim za odpowiedź. Chyba jednak postawię na diesla.
Invi napisał(a):Ford to to samo co volvo, zwykle gorzej wyposażone. Z cenami s40 trochę poleciałeś, za 15-16 znajdziesz już naprawdę fajny egzemplarz
faktycznie przesadziłem z ceną.
Co sądzicie o tych ogłoszeniach
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Nevix
Nowicjusz

18 Lut 2021, 20:25

To drugie volvo bardzo spoko. A skoro polski salon to nie zapomnij obejrzeć od spodu :naughty:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Lut 2021, 20:44

i słusznie, wycofuje sie z tej mazdy, nie zauwazylam przzebiegów, przy lpg mialbys tam co 1.5 roku luzy zaworowe do kontroli żeby tego nie zajeździć

ten pierwszy volviaczek od handlarza wiec nic sie nie dowiesz ale chyba najbardziej mnie się widzi z obrazka bo w drugim jakiś purchel nie polecam się pakować a trzeci bez wielofunkcyjnej kiery nie wiem jak Tobie ale dla mnie odpada. Trzeba obejrzec czy wszystko sprawne i alufelgi dokupić :yes: ale raczej bedziesz musial cierpliwie poszukac jeszcze gdzies dalej
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

18 Lut 2021, 21:02

Dzięki za opinie.
Orientuje się ktoś może czy lampy przednie (pierwsze i drugie ogłoszenie) są po lifcie czy po prostu można je zmienić? Pytam bo z tyłu samochody jednak wyglądają na wersje przed liftem. Według mnie samochód z nimi dużo lepiej się prezentuje. :naughty:
Nevix
Nowicjusz