Auto do 2.5 tyś. zł

27 Kwi 2016, 17:27

Witam, potrzebuję pomocy w wytypowaniu jakiś propozycji samochodów, budżet jak w tytule, do 2.5 tysięcy złotych, Katowice +50/70 km, jazda miejska w większości, jakaś trasa w między czasie. Jeśli chodzi o wyposażenie to wspomaganie dobrze jeśli by było. Jeśli chodzi o paliwo to raczej bez znaczenia, ale raczej z naciskiem na benzynę bo w diesla raczej nie ma co się pakować, wiadomo. Auto dla osoby starszej.
Pozdrawiam
medix
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Mazda 323f
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

27 Kwi 2016, 17:34

Ciężko wymanewrować w tej kwocie. Każde auto będzie miało jakieś mniejsze większe wady/usterki. Może Saxo 1.1? Samochód dosyć wygodny jak na swoją klasę, chociaż miewa problemy z tylną belką (regeneracja pochłania w granicach 500 zł), prowadnicami foteli i ich szybkim zużyciem. Silnik raczej ok, czasami silniczek krokowy wariuje. Poza tym w codziennej jeździe auto bardzo tanie.
MoonWalk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Citroen C5
Silnik: 2.0 136KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2003

27 Kwi 2016, 17:50

Zdaje sobie z tego sprawę, że może być ciężko. Z tylną belką we francuzach znam temat, jeden stoi u mnie, tyle że nie chce się nastawiać na jeden dany model czy markę z wiadomej przyczyny, nie pieniądze żeby wybierać także zwracam się o konkretne propozycje
medix
Nowicjusz

27 Kwi 2016, 17:55

Tu nie ma co szukać konkretnej marki czy modelu, tylko tego jednego egzemplarza. Tutaj pisałem o tym szerzej https://www.forumsamochodowe.pl/poradnik-kupujemy-auto-za-kilka-tys-zl-vt92465.htm
Skąd jesteś to czegoś poszukamy?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

27 Kwi 2016, 17:57

Tak, ja rozumiem dokładnie, dlatego też o tym wspomniałem we wcześniejszym poście, Sosnowiec/Katowice +50-70km. :)
[link do Sprzedajemy wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]

Co można powiedzieć o tych autach?
medix
Nowicjusz

27 Kwi 2016, 18:36

Szczerze powiedziawszy po ogłoszeniach w tej cenie trudno się bawić w ocenę wizualną stanu auta. Bity/nie bity, przekręcony - tu raczej ze świecą szukać aut bezwypadkowych i niesprowadzanych. Prędzej może sprawdzić po winie, jeśli znajdzie Ci się ktoś na tyle uprzejmy.

Co mogę powiedzieć z tych trzech ofert. Tę Ibizę to na ogłoszeniach widziałem już chyba w zeszłym roku. Tego koloru i kołpaków nie da się zapomnieć. Być może długi czas bez nabywcy oznacza ukryte usterki? Ogólnie słabe zdjęcia.

Laguna nie wygląda najgorzej, ale w tym budżecie nie celowałbym w auto tej klasy z takim wyposażeniem. Dodatkowe bajery mogą powodować koszty, ale sam egzemplarz trzeba by obejrzeć u mechanika. Dziwnie tani - porządna instalacja przekracza wartość tego auta.

Swift prezentuje się najrozsądniej, o ile nie jest przegnity, chociaż widziałem ładniejsze. Tutaj ta blacha taka jakaś wyświechtana. Niemniej masz do niego koła dodatkowe (z dwiema oponami :naughty: ), a opis wskazuje na to, że ktoś nim raczej jeździł na co dzień i chyba nie jest od handlarza.

Co moją uwagę przykuło:
[link do oferty na Olx wygasł] - brak zdjęć wnętrza

[link do oferty na Olx wygasł] - wykracza poza budżet, ale ma gaz w zamian i nawet jakieś wyposażenie jak na felicię
Ostatnio edytowany przez MoonWalk, 27 Kwi 2016, 18:55, edytowano w sumie 1 raz
MoonWalk
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SEAT - prezentacja nowego logo marki
    SEAT zaprezentował światu nowe logo. Metamorfoza swoją kulminację miała na Salonie Samochodowym w Paryżu i prezentuje nową tożsamość oraz projekt marki. Łączy premierę nowego logo ze światowym debiutem nowego Leona. Model ...
    Hyundai skutecznie broni swojej pozycji w Europie
    Najnowsze dane Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Pojazdów ACEA, dotyczące wolumenu rejestracji nowych samochodów pokazują, że udział w rynku europejskim firmy Hyundai w pierwszym kwartale 2013 ...

27 Kwi 2016, 18:53

Zobacz te:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

27 Kwi 2016, 19:27

Z mojego miasta bo mieszkasz blisko.
[link do oferty na Olx wygasł] - stoi koło mojej pracy więc jutro po robocie mógłbym obejrzeć co i jak,mieli też czerwonego który stoi obok ale szybko się sprzedał (dzisiaj rano wystawione ogłoszenie a popołudniu auta już nie było na placu) do tego przegląd i oc do końca roku.
[link do oferty na Olx wygasł] - byłe auto syna kierowniczki z mojej poprzedniej pracy,jakieś dwa miesiące temu wrzucałem go na forum bo był jeszcze od niego na sprzedaż a teraz sprzedaje już ktoś inny,ogólnie auto z małą historią która jest opisana w ogłoszeniu a to się rzadko zdarza,sporo wymienionych części no i wiem że nie narzekali na Clio (czasami do pracy przyjeżdzał mąż kierowniczki więc auto widywałem).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

27 Kwi 2016, 19:29

MoonWalk napisał(a):Co moją uwagę przykuło:
[link do oferty na Olx wygasł] ... ad3d4e867f - brak zdjęć wnętrza

[link do oferty na Olx wygasł] ... 08c5bc360d - wykracza poza budżet, ale ma gaz w zamian i nawet jakieś wyposażenie jak na felicię

Micra strasznie dużo wyświetleń, a felicia nie ma gazu, chyba, że to ja coś przeoczyłem.
Krzychu napisał(a):http://olx.pl/oferta/fiat-punto-98r-sta ... 2c0bef33a8
[link do oferty na Olx wygasł] ... f7df28ebf1
[link do oferty na Olx wygasł] ... 69b39100d5
[link do oferty na Olx wygasł] ... 7e76b31a8b

Pozycja numer 1 najbardziej przemówiła do mnie, może też dlatego, że ogłoszenie najwyraźniej od osoby prywatnej :)

Czy jest jakaś szansa na dorwanie auta w tej cenie z gazem, czy raczej szukać czystej benzyny i nie szukać z gazem?
medix
Nowicjusz

27 Kwi 2016, 19:37

Zerknij na moje propozycje jeszcze.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

27 Kwi 2016, 19:50

@Barol, z Twoich propozycji byłbym skłonny obejrzeć Felicie oraz Clio. Czy ten egzemplarz Felici jest wyposażony może we wspomaganie? Jeśli chodzi o Clio, to jak jest z tym pasem przednim? W ogłoszeniu jest napisane, że jest skorodowany, czym to grozi, czy jakie są tego skutki? Ewentualne koszta. Zastanawia mnie jednak fakt, że kupujący tak szybko chce go pchnąć dalej.

Jeśli chodzi o moje pytanie, czy wiesz może czy jest sens szukać auta z instalacją gazową?
Dziękuje oczywiście za wszystkie propozycje
medix
Nowicjusz

27 Kwi 2016, 20:11

Raczej nie ma wspomagania.
Z tym pasem przednim szczerze niewiem bo o tym dowiedziałem się z ogłoszenia ale jeśli ruda jest w fazie początkowej to jest to do zrobienia tanim kosztem. Gorzej jak jest już mocniej pognite.
Może ktoś potrzebował auto na krótko albo poprostu stwierdził że nie będzie go robił i chcę sprzedać bo opis jest skopiowany ze starego ogłoszenia.

Auta z gazem możesz szukać owszem ale musisz się liczyć z tym że większość egzemplarzy będzie miała albo kiepsko poskładaną instalację albo instalacja będzie już wiekowa i niedługo trzeba będzie wymieniać butlę albo poprostu remontować silnik (bądż co bądż gaz po kilku latach żle wpływa na motor).

A może zwykły prosty diesel?
[link do oferty na Olx wygasł] - bardzo ładny,6lat w jednych rękach,sporo wymienionych części i dwa komplety opon.
[link do oferty na Olx wygasł] - widać po tablicach że praktycznie od 2000roku jeżdzi po Siemianowicach,wizualnie do poprawek ale czego wymagać za 1500zł.

Tutaj z gazem:
[link do oferty na Olx wygasł] - trochę ponad budżet ale coś pewnie urwiersz z ceny jeszcze.
[link do oferty na Olx wygasł] - dość świeży gaz,przebieg może być autentyczny choć będzie ciężko stwierdzić gdyż w tych Fordach liczniki były jeszcze 5cyfrowe,OC do końca roku tylko trzeba by było poratować podłogę i progi.
[link do oferty na Olx wygasł] - tutaj własnie butla do wymiany..
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko coś sporo wyświetleń..
Barol
Awatar użytkownika

27 Kwi 2016, 23:09

medix napisał(a):
MoonWalk napisał(a):Co moją uwagę przykuło:
[link do oferty na Olx wygasł] ... ad3d4e867f - brak zdjęć wnętrza

[link do oferty na Olx wygasł] ... 08c5bc360d - wykracza poza budżet, ale ma gaz w zamian i nawet jakieś wyposażenie jak na felicię

Micra strasznie dużo wyświetleń, a felicia nie ma gazu, chyba, że to ja coś przeoczyłem.

Plus za bystre oko, chociaż to jest ogłoszenie sprzed dwóch tygodni. Mimo to i tak dosyć dużo wyświetleń.

Felicia coś mi się pokićkała z inną, którą oglądałem i jakos mi utkwił ten gaz w głowie.

Felicia od Barola prezentuje się też ładnie. Zresztą to Clio również.
Punto od Krzycha - zależy w jakim stanie są te progi.

Z gazem bym nie szukał - w tej cenie instalacja w moim skromnym mniemaniu przysporzy tylko kłopotów.
MoonWalk
Nowicjusz

28 Kwi 2016, 14:18

Parę ofert do oceny, w weekend będę miał wolną chwilę i będę chciał podjechać obejrzeć parę aut i wybrać co w lepszym stanie, oglądałem już Felicie pozostawioną w rozliczeniu u dealera Hyundai'a ale niestety zaatakowana przez rdzę, czego nie było widać na zdjęciach.

medix
Nowicjusz

28 Kwi 2016, 19:24

Seicento jakieś upalane przez młodzika..
Golf i Corolla za te pieniądze to na 90% heble..
Astre możesz obejrzeć,przebieg może być autentyczny.
Punto 1.1 to udręka..
Barol
Awatar użytkownika