27 Lut 2010, 19:39
VW Passat nie jest wg. mnie taką super dobrą opcją. Dlaczego?
1.Jest stosunkowo drogi, bo ceniony na rynku. Za tą samą cenę kupisz kilka lat młodsze Mondeo, Vectrę z lepszym wyposażeniem,
2.Passat wcale nie jest taki super bezawaryjny. Polecane są silniki ale zawieszenie jest problematyczne i drogie w naprawie. O ile może na zachodnich drogach nie nastręcza tylu problemów, to u nas daje o sobie znać.
3.Silnik TDI, jak wspomniałem polecany, bo nie wymaga dobrego paliwa, jest też w trwały i wysokie przebiegi nie są mu straszne. Problem polega na kulturze jego pracy, której nie ma. To jest odgłos traktora produkcji radzieckiej.
4.Ciężko kupić dobry egzemplarz. Niestety, Passat (chyba ze względu na poprzednie modele) zdobył sobie zaufanie klientów i jest rozchwytywany. Tanie będą egzemplarze podejrzane ze względu na pochodzenie, bezwypadkowość, itd.
Każdy samochód można zajeździć, łatwo się w Passatach nadziać na lipne egzemplarze.
Skoda Octavia posiada wiele rozwiązań technologicznych VW, albo inaczej, to jest VW w czeskiej oprawie. Nieco gorsze materiały w środku, nieco gorsze spasowanie, ale podstawa tego samochodu to sprawdzona konstrukcja VW. Octavia za tą samą cenę będzie sporo młodsza, lepiej wyposażona z takim samym głośnym silnikiem.
Octavia to auto segmentu C, ale w wersji nie hatchback, ale liftback, udaje po prostu sedana.
Zgadzam się, że Opla Vectrę trudno dostać, bo Vectra B jest za stara, a na dobry egzemplarz Vectry C można byłoby mieć z 5 tys. zł więcej.
Zamiast Forda Mondeo poleciłbym Focusa. Niższy segment = większy wybór. Prawdą jest, że Focusy Mk1 rdzewieją, silniki TDCI poprawne, ale bez szaleństw.
Padła propozycja Ibizy, tylko nie wiem dlaczego. Szukasz bowiem sedana w segmencie D, a Ibiza do tego nijak nie pasuje.