Auto do 20.000zł - Opel Vectra, Skoda Octavia, Ford Focus?

Auto do 20.000 - które wybrać?

Opel Vectra
5
29%
Skoda Octavia
3
18%
Ford Focus
2
12%
Ford Mondeo
5
29%
Seat Ibiza
2
12%
Razem głosów : 17

27 Lut 2010, 09:27

Witam,
Planujemy z mężem kupić samochód. Niestety, jesteśmy zupełnymi laikami motoryzacyjnymi.
Wstępne założenia są takie:
- do 20.000zł (żeby z opłatami nie przekroczyć 22.000)
- raczej: sedan/limuzyna
- najlepiej diesel (ale może być i benzyna)
- 1.6, 1.8 (?)
- 4/5 drzwiowe
- na ok. 7 lat
- rok - od 2003, 2004 -chyba im nowszy tym lepiej (?)
- ewentualne części: w miarę tanie, łatwo dostępne
- oczywiście: bezpieczny, bezawaryjny
- do jazdy po mieście i na wakacje
- Nasze typy: Opel Vectra, Skoda Octavia, Ford Focus (i mój osobisty chyba bardziej "wizualny" typ: Chrysler PT Cruiser).

Proszę o pomoc i opinie.
Ostatnio edytowany przez asia007 27 Lut 2010, 14:41, edytowano w sumie 2 razy
asia007
Nowicjusz

Miejscowość: dolnośląskie

27 Lut 2010, 09:39

A co byś powiedziała na VW PASSATA 1,9TDI ?. Silniki VW 1,9TDI jak się je dobrze eksploatuje są praktycznie nie zawodne. Powiedz co myślisz o takim Passaciku. Ja bym na waszym miejscu wybrał właśnie takiego :). Części do VW są w miarę tanie i ogólnie dostępne.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

A jeśli VW wam nie przypadnie do gustu to co powiecie na Renault Laguna ? 1,9DCI.
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

27 Lut 2010, 09:57

Passat imho wg. mnie za stary i za drogi a wzorem bezawaryjności wcale nie jest no i bezpieczeństwo też nie jest jego mocną strona ledwo 3*.
Laguna bardzo fajny samochód ale przedstawiłeś najtańsze egzemparze a te przy jej skomplikowanej elektronice mogą być wielce irytujące no ale bardzo bezpieczny jeśli bezwypadkowy no i urodziwy.
Vectra B to przeżytek a C w tej cenie raczej trudno dostać.
Najlepszym wyborem wydaje się Mondeo tylko z silnikiem benzynowym, TDCI mogą być problematyczne a benzyny Mondeo bardziej nadają się do zagazowania niż Focusa(np. 1.8 lub 2.0), duży, bezpieczny ma świetne zawieszenie no i jest dość tani na tle konkurentów.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Lut 2010, 12:16

Pasat - ładny ale właśnie, czy za jego cenę nie kupię nic nowszego?
Renault - odpada (jakoś nie mamy przekonania).
Mondeo również braliśmy pod uwagę. Czytaliśmy wiele pozytywnych opinii :)
Cały czas się zastanawiam czy lepiej wybrać: samochód "z marką" a starszy czy rocznikowo nowszy ale firmy niby mniej poważanej?
asia007
Nowicjusz

27 Lut 2010, 13:13

jedyny problem z mondeo jest to ze sa to auta wielce paliwożerne diesle potrafia lyknac ponad 10l ropy, aha i mondeo gniją!!!!a peugeot 307???albo seat ibiza???bardzo fajne autka
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

27 Lut 2010, 14:37

Seat - ewentualnie.
A jeśli chodzi o nasze typy: Opel Vectra, Skoda Octavia? Odradzacie?
asia007
Nowicjusz

27 Lut 2010, 15:34

Kolego 10l mondeo ?? weż bajek nie opwiadaj jak nie wiesz w miescie tyle nie bierze.gnija tylko ranty drzwi a jak ma gwarancję na perforację to były robione albo bedą nic więcej nie gnije,w passacie czesciej rdza wychodzi na szybie przy dachu. tdci moze i problematyczne ale juz naprawa nie taka droga 2.5tys i komplet wtrysków zrobiony i latasz znowu 150tys km i wiecej.Mondeo ma common rail a vw pompowtryski czyli każdy wtrysk to odzielna pompa co w naprawie wychodzi drożej niż tdci,niektórzy narzekają na nie w sumie dlatego vw je wycofał i przeszedł na common rail ale czy dobrze to się okaże sa zwolennicy i przeciwnicy.Posłuchaj pracy forda tdci a paska no pompkach przekonasz się które chodzi jak traktor.A jak się boisz tdci to zawsze można wziąc tddi 115 koni które jest praktycznie bezawaryjne i spali w trasie 6 w miescie 8l

[ Dodano: Sob Lut 27, 2010 15:35 ]
ale takie paski co pokazujesz to przed fl i staro wygladaja w koncu sa produkowane chyba od 96-00 a mondeo 00-06 całkiem inna epoka.
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

27 Lut 2010, 16:34

ale fakt jest ze gnija i zadnej gwarancji nie masz na blache w mondeo, moj sasiad miał 2.0 tdci to jak jezdzil po samym miescie to lykal mu 10l ropy fakt ze moze lekkiej nogi nie mial ale mimo wszystko to duzo szczeze mowiac ja bym sie w mondeo ja juz mialbym brac rozgladal za benzyna i gaz zalozyc, ale tak jak ja mowilem wg mnie seat lepszy wybor przeciez to praktycznie VW co gwarantuje bezawaryjna jazde za 20kola kupisz cos kolo2004 roku
tower
tower
Początkujący

27 Lut 2010, 16:52

Jakiej gwarancji nie masz? weź się z orientuj,ford daję 12 lat na perforację jeżeli co roku są robione przeglądy za 40zł.I gniją tylko ranty drzwi i nic więcej raz zrobisz i spokój.Jak mu palil 10l to dobry to on napewno nie był po zatym do miasta diesla sie nie kupuje.
rustin
Aktywny

27 Lut 2010, 17:03

no a kto Ci placi po 40zl???? wiem ze drzwi gnija ale mowie ja odradzam mondeo poza tym silnik zadna rewelacja ten tdci teraz tak zrob drzwi zrob silnik zrob tamto owamto i koszty sie zwiekszaja chyba ze trafi nie zjezdzony egzemplarz ale o to bardzo trudno ja bym wolal juz te ibize i przynajmniej sie nie boje ze mi parchy pod listwa drzwi beda wylazic
tower
tower
Początkujący

27 Lut 2010, 17:10

nie pod listwami tylko tylko masą uszczelniającą.tdci żadna rewelacja? szkoda z tobą wogólę gadać.
rustin
Aktywny

27 Lut 2010, 17:41

chlopie jezdziles innymi autami z innymi silnikami czy tylko mondeo i pozjadales rozumy znajac zycie kupiles mondeo i myslisz ze to jest najlepsze auto na swiecie a bym zajrzal pod drzwi a tam dziury ja k w serze szwajcarskim zamiast wypisywac pierdoly na forum lepiej idz poglutac dziury w tym swoim trupie jak uwazasz 2.0 tdci za rewelacyjny silnik
tower
tower
Początkujący

27 Lut 2010, 17:45

ty masz rewelacje 1.4 :twisted: może dziury masz u siebie bo u mnie nie znajdziejsz, zapewne jezdziłem wiecej niz ty chlopaczku hehe a po zatym nie mam tdci ani tddi jak wiesz wogole co to za roznica.zreszta nie bede znizal sie do twojego poziomu i wiecej z toba pisał.
rustin
Aktywny

27 Lut 2010, 17:54

ja mam 1.4 ale dziury mi nie przeswituja jak Tobie i mam auto 4letnie a Ty trupa 15letniego ze po kałużach sie boisz jeździć bo woda do srodka sie leje :twisted: chcialbys miec takie doswiadczenie z autami jak ja ty juz nizej znizyc sie nie mozesz bo juz jestes na dnie!!!!
tower
tower
Początkujący

27 Lut 2010, 18:03

lepiej ci jak tak piszesz ? :) to sobie popisz dzieciaku
rustin
Aktywny