Auto do 20 tys. benzyna + gaz.

09 Mar 2011, 23:40

Witam wszystkich otóż przymierzam się do zakupu nowego auta. Obecnie jeżdżę Opelkiem Astrą w kombi z silnikiem 1.6 i jest to dla mnie punkt odniesienia przy wyborze nowego auta.
Auto które poszukuje musi spełniać następujące warunki:
1.Mało awaryjny
2.Nie za duże koszty eksploatacji
3.Musi być komfortowy
4.Silnik z przedziału 1.4-1.8 tak żeby miał te 100 km
5.Maksymalny wiek auta to 10-12 lat
6.Sedan w ostateczności hatchback kompakt lub klasa średnia
7.Wszystkie marki oprócz francuzów
8.Musi mieć przedni napęd
Auto będzie jeździło w 90% po mieście tak około do 15 tys kilometrów rocznie więc gaz będzie chyba najlepszą opcją.A i zawieszenie nie może być zbyt drogie/słabe ponieważ mieszkam w łodzi a drogi nie należą do najlepszych.
Sam znalazłem kilku kandydatów ale niestety w każdym z nich mi coś nie odpowiada.
BMW E46- Tylni napęd droga eksploatacja
Skoda Octavia - Wygląd oraz trudność w znalezieniu zadbanego egzemplarz
Audi A4 B5 - Przednie zawieszenie (jestem w stanie to znieść ) ale częste kradzieże mnie odstraszają.
Proszę o opinie porady propozycje bo obecnie jestem w kropce a muszę kupić auto w tym roku.
Z góry dziękuje za wszelaką pomoc
Pawi1990
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

10 Mar 2011, 00:10

Rover 75 moze jakas honda accord opel vectracos w tym kiedunku szukasz czy czegos innego ??
bo w zyciu trzeba zap********
szarik
Początkujący

Miejscowość: Chorzow

10 Mar 2011, 00:27

Rover raczej nie. Honda będzie chyba dość droga w eksploatacji. A jeśli chodzi o vectrę to jakość ciężko mi się przekonać do tego modelu i słyszałem sporo złych słów na jej temat a po drugie bardzo ciężko trafić na przyzwoity egzemplarz a ja niestety jestem laikiem w dziedzinie motoryzacji.
Pawi1990
Nowicjusz

10 Mar 2011, 00:59

Ford mondeo mk3 2.0 145ps. Ten silnik jest wręcz stworzony pod gaz i uchodzi za całkowicie bezawaryjny. Nie ma problemu z rozrządem bo jest na łańcuchu, a na dodatek ma niskie spalanie jak na te pojemność, np:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa

10 Mar 2011, 01:12

No ford też całkiem przyjemne autko ale ta korozja budzi moje wątpliwości jak zresztą instalacja gazowa bo zawsze słyszałem że silniki w mondeo się nie nadają do niej. Zresztą silnik 2.0 jest trochę za duży:/ A jak z honda i gazem znosi je jakoś? I czy eksploatacja jest aż tak kosztowna jak piszą?
Pawi1990
Nowicjusz

10 Mar 2011, 07:48

A czemu ma byc droga? Jest mało awaryjna a części na podobnym poziomie jak konkurencja.
Kumpel kupił Accorda ostatnio i za wymiane tłumika środkowego i końcowego około 400 zł zapłacił, więc chyba nie jakos drogo? Ja kiedyś do 10 letniego Accorda przez rok dołożyłem 70 zł na jakąs tam tulejkę więc uważam że jak na tylo letnie auto to bardzo mało.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pojazdy wojskowe MAN i STAR
    MAN Nutzfahrzeuge często przewija się w kontekście rozmów o pojazdach wojskowych. Powodem jest to, że od dawna samochody ciężarowe tej marki znajdują się w ofercie dla naszej armii, a niektóre modele są w eksploatacji. ...

10 Mar 2011, 11:35

Peugeot 406 FL.
Trudno mu cokolwiek zarzucić, tym bardziej, że można za to kupić egzemplarz z końca produkcji.
Części tanie, auto trwałe i komfortowe.
Dobrze sprawdza się nawet na taksówkach.
Szczerz mówiąc to jeden z najsolidniejszych samochodów tej klasy lat 90tych.
A przy okazji najładniejszy samochód tej klasy do momentu pojawienia się Laguny II(moim zdaniem oba minimalnie ale jednak ładniejsze niż Alfa).
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Mar 2011, 12:42

moze nissa primer lub jakis vw passat w dislu ??
szarik
Początkujący

10 Mar 2011, 17:32

Passat odpada jest jednym z najbardziej kradzionych aut w Polsce a ja chce spać spokojnie. Peugeot to bodajże francuz wiec też raczej odpada chyba że naprawdę jest taki dobry jak piszesz.Muszę jeszcze o nim co nieco poczytać. A co się tyczy nissana to o którą generacje ci chodzi?
Wracając do hondy a jak się sprawują zagazowane silniki czy one tolerują gaz? Jeśli tak to jaki jest do tego najlepszy?
A jeszcze jedno pytanie co sądzicie o mazdzie 626?
Pawi1990
Nowicjusz

10 Mar 2011, 18:19

Peugeot to nie bodajże a na pewno francuz :smile: i co z tego?
skoro odrzucasz go z tego powodu(nie będę krył swojej opinii, że to wyjątkowo głupi powód) to odrzuć też Primerę, to nic innego jak gorzej wykończona i brzydsza Laguna II.
Przypomniałem sobie, Ford Mondeo II :smile: wygodny, dobrze się prowadzi, dobrze wygląda, niedrogi, bezpieczny i spory wybór krajowych egzemplarzy. 2.0 ponoć jako jedyny toleruje LPG.
Moim zdaniem nie ma lepszego auta tej klasy w tej cenie.
Jasiek90
Stały forumowicz

10 Mar 2011, 18:52

mazda 626 ma obrzydliwie drogie czesci wiec mysle ze to tez odpada a primera hmm p11 lub jak Ci sie uda znalesc to p12
szarik
Początkujący

10 Mar 2011, 20:03

Jasiek nie odrzucam z Peugeot zupełnie napisałem przecież że muszę o nim wiedzieć coś więcej i wiem już że to jest ciekawa propozycja. Mondeo mnie odrzuca ten silnik 2.0 to dość sporo muszę jeszcze o nim poczytać a tak ogólnie to mam takie 4 typy:
-Nissan Primera P1
-Honda Accord VI
-Mazda 626
-Toyota Avensis I
Który z nich byście radzili wybrać? Czy są aż tak drogie w eksploatacji? Które z nich jest najlepsze do zagazowania? A i jeszcze jedno czy rdza aż tak bardzo je zjada?
Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje ale teraz chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej o nich.
Ostatnio edytowany przez Pawi1990, 10 Mar 2011, 20:39, edytowano w sumie 1 raz
Pawi1990
Nowicjusz

10 Mar 2011, 20:38

Radziłbym Accorda, aczkolwiek nie wiem jak u nich z gazem. Jest paru Hondiarzy na forum na pewno Ci pomogą.
Primerę bym odrzucił P12 to nie jest udany samochód.
Co do Mazdy 626 to moim zdaniem lepiej trochę dołożyć i pójść w 6tkę z początku produkcji.
Jasiek90
Stały forumowicz

10 Mar 2011, 21:23

Zadbaną 626 po lifcie kupisz już za 12tyś więc sporo pozostaje, co do ceny części nie są takie drogie jak każdy myśli, dla przykładu kompletny rozrząd 400zł, ze swojej strony polecam 626 ale przy tym budżecie może szukałbym czegoś nowszego
Mazda 6 GY 1.8 Pb 05" LIFT ||Mazda 626 GF 2.0 Pb 99" || Seat Toledo 1L 1.8 Pb 97"||
maro39
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Śląskie
Prawo jazdy: 0- 0-2008
Auto: Mazda 626 GF 2.0 136KM

10 Mar 2011, 21:26

E46. Tanie ubezpieczenia, ładne..
Staryk
Nowicjusz

Miejscowość: Kaunas