Auto do 20 tyś z dobrym silnikiem do lpg

26 Gru 2016, 12:49

Witam wszystkich, najogólniej rzecz ujmując szukam samochodu s silnikiem benzynowym z jakąś jednostką polecaną pod instalację lpg, ale również samą w sobie stosunkowo niezawodną. I tak na mojej liście życzeń do wyboru znalazły się takie modele: Astra H s silnikiem 1.8 125 lub 140km (ponoć nie dość, że o wiele mniej awaryjne od 1.6 i 1.4. to jeszcze fajnie z gazem współpracują), Mazda 3 1szej generacji,1.6. ( ale ona raczej odpadnie ze względu na słabą jakość blachy, ponoć ciężko znaleźć egzemplarz bez korozji, no i ostatnio mój faworyt wizualny i pod kątem prowadzenia Focus 1.6 , 1.8( i tu mam problem jaki silnik lepszy by był, bo słyszałem, że focusy mają jakieś ceramiczne zawory czy cuś, i nie każda instalacja się nadaje,a też nie ukrywam, że nie zagłębiałem się jeszcze w silniki forda, gdyż od niedawna wchodzą w grę). Myślę, że lista jest na tyle ograniczona, że można z tego coś fajnego wysupłać. Auta ma być w hatchbacku, dziennie do pracy tam i z powrotem 80km w sumie. Plus wiadomo wakacje, w sumie ok 20 tys rocznie.
kylooo85
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 05 2008
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: nie mam

26 Gru 2016, 14:01

W astrze przy silniku 140km masz mechaniczną regulację luzów zaworowych. Jeśli chciałbyś jeździć na pb to nie ma z tym większego problemu jednak w przypadku lpg zaleca się skrócenie interwału sprawdzenia luzów/ wymiany szklanek (jeśli to konieczne), najbezpieczniej co 30-40kkm. Niby na samą pracę silnika na lpg to nie wpływa, ale wiąże się ze stratą czasu i kosztami.
Starsza wersja silnika (122/125) ma hydraulikę zaworów, czyli operacja regulacji luzów jest praktycznie niepotrzebna.
W focusie są ceramiczne gniazda zaworowe, jeśli nie będziesz oszczędzał na instalacji i założy ją ktoś ogarnięty to również nie powinno być problemów. Bliźniaczym techniczne autem z focusem jest volvo s40/v50. Wiem, że to nie hatchbacki, ale wymiarami ogromne nie są więc mogą być również ciekawą opcją. Silniki 1.6/1.8/2.0 te same co w focusie ale za to masz 2.4 konstrukcji volvo - da gazu nada się świetnie, nie wiem tylko jak z cenami.
Możesz też popatrzeć na corollę e12 1.6 i bravo 1.4 T-jet
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Gru 2016, 14:03

Z gazem ogólnie, a nie Fordem jak napisałeś sprawa wygląda tak, że wszystko zależy od gazownika, który Ci się zabierze za instalację. Jeden klient zostawi Ci Vectrę C z 1.8, która jest stworzona pod gaz, a mechanik i tak Ci to może spierniczyć i osobiście znam taki przypadek :) Jednak wśród swoich znajomych zauważyłem, że większość u siebie ma 1.8 i daje to radę (Focus). Astry tyczy się to samo z tym, że tutaj to nie słyszałem o problemach w 1.6 czy 1.8, ogólnie dobre silniki pod LPG. Mazdy co prawda 6, ale jednak Mazda też się bałem z tego względu, że nawet lakiernik podczas sprawdzania mojego auta miał śliczną, ale jednak musiał ją robić pod sprzedaż bo w pewnych miejscach korozja niefajnie wyglądała, a rocznik bliźniaczy z moim Lwem. Z własnych odczuć to fajniej mi się jeździło Focusem, niż Astrą i jak najbardziej fajna opcja. Sam też musisz i jednym i drugim się przejechać, aby złapać jakiś kierunek.
Zwiadek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 407
Silnik: 2.0 136
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

26 Gru 2016, 14:13

no właśnie jeśli nie trafię auta z lpg to nie mam zamiaru oszczędzać na instalacji, wolę dołożyć a mieć coś porządnego, co do corolli to właśnie zakończyłem jazdę e11 w liftbacku 86 koni ale bez gazu i auto bezawaryjne ( aż do wypadku na autostradzie :p ) ale właśnie e12 też chciałem kiedyś kupić, jednak hmmm że tak napiszę przeraża mnie trochę taka nijakość tego auta, bez obrazy dla posiadaczy ofkors, focusa z silnikiem 1.8 125 km bardzo ciężko dopaść, więc może ktoś jeździł takim 1.6 i wie jak to z dynamiką wygląda jazdy i na pb i lpg? Vectra C za wielka jednak, ale wiem że auto fajne, szwagier ma właśnie 1.8 140 km w gazie i jest póki co mega zadowolony, a gaz zakładany w niemcowni przez jedyną tam właścicielkę. Także udało mu się fajnie trafić.
kylooo85
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 05 2008
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Night Power GP 2012 - Łomża
    Trzecia runda Night Power GP 2012 odbyła się w Łomży 18 sierpnia. Na ulicach miasta można było zobaczyć rzadko spotykane samochody, a ulica Spokojna zmieniła się w strefę streetracingu. Na NIGHT POWER Grand Prix w Łomży chyba ...