Bmw e90 czy alfa romeo 159 czy mercedes w211

26 Gru 2016, 00:18

Witaj poszukuję samochodu za około 30 tysięcy złotych.
Rocznie póki co robię około 10-20 tysięcy kilometrów. Szukam raczej autko z większym silnikiem oraz coś większego niż uwczesny kompakt. Tylko i wyłącznie manual oraz najlepiej kombi.
Wpadły mi w oko :
Alfa romeo 159 - 2.4 JTDm. - Chyba najsensowniejszy zakup w tej kwocie.
Mercedes w211 - 2.6 v6 Benzyna, kombi.
Bmw e90 - Również skupiłbym się tutaj na benzynie, raczej 325, ewnetualnie rozważyłbym zakup 3.0d, ale chyba nie w tej kwocie.

Tak jestem świadom tego,że są to samochody różnych klas oraz lat produkcji.
BMW e60 raczej odpada w tej kwocie.

Wszystkie 3 mi się strasznie podobają, ale nie jestem pewien czy za kwotę 30 tysięcy jestem w stanie otrzymać porządny samochód, a nie trupa do remontu.
Czy budżet wystarczy na zakup Mercedesa ? Jakie są koszty eksploatacji w/w autek ?

Na razie dla mnie numer :
1. Mercedes
2. Alfa
3. BMW

Porównuje tutaj jakość/cena, bo jednak według mnie BMW są ciut za drogo wyceniane.

Nie zależy mi raczej na dynamicznej jeździe w zakrętach, jakiś wyścigach i tak dalej, bardziej liczy się komfort i elastyka silnika zarówno na trasie jak i w mieście.
sankylo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 29 05 1996
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1.4 mpi
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

26 Gru 2016, 10:17

sankylo napisał(a):Bmw e90 - Również skupiłbym się tutaj na benzynie, raczej 325, ewnetualnie rozważyłbym zakup 3.0d, ale chyba nie w tej kwocie

nie kupisz żadnego powyżej 2l
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Samochód wyścigowy w kamuflażu rodzinnego sedana
    To jeden z najrzadziej spotykanych samochodów na świecie. Tak, chodzi o Corollę! A dokładnie o wyczynową Corollę TRD2000 z 1994 roku. Auto opracowała ekipa TRD (Toyota Racing Development), by uczcić starty Corolli ...