Auto do 20 tys. zł ( dla młodej pary )

08 Paź 2008, 06:14

Witam serdecznie.

Na wstępie chciałbym podkreślić, że jestem średnim, a może nawet mniej niż średnim znawcą aut.

Wraz z moją kobietą jesteśmy na etapie planowania. Zastanawiamy się nad kupnem auta pod koniec przyszłego roku, więc jeszcze daleka droga przed nami, ale już dziś chcielibyśmy zorientować się na co warto zwrócić uwagę, a na co nie, na polskim rynku motoryzacyjnym.

Kwota jaką planujemy wydać na auto, to 20 tys. zł + ew. "drobny haczyk".

Teraz może odnośnie samych aut. Gusta mamy odmienne. Jej podobają się sedany, a mi hatchback. Idąc na kompromis wybraliśmy wstępnie 4 sedany i jednego hatchback. Chcielibyśmy poznać wasze opinie na temat wybranych przez nas samochodów.

Dodam, że warunki jakie muszą spełniać wybrane przez nas auta to:

- rok powyżej 2000, najlepiej 2001/2002.
- benzyna/diesel
- 5 drzwi
- bezwypadkowy
- klimatyzacja
- części w przystępnej cenie, czyli nie drogi w eksploatacji
- silnik raczej oszczędny, czyli bez szaleństw, ale też taki, który poradzi sobie "raz dwa" z tirem podczas wyprzedzania.
- nie kombi

Nasze wstępne to:

1. VW Bora - jej faworyt :)
2. Skoda Octavia
3. Seat Toledo
4. Toyota Avensis
5. Seat Leon - mój faworyt :)

Co sądzicie o tych autach ?
Przypomnę, że roczniki, które nas interesują, to 2000/2002 i w górę ;)
Może macie inne propozycję ?

Pozdrawiamy i dziękujemy.
hazard
Nowicjusz

08 Paź 2008, 12:06

Chcesz planowac kupno samochodu na przyszly rok ? Daj spokoj, za duzo czasu jeszcze.
Bigstar
Początkujący

08 Paź 2008, 14:51

Czasu dużo, ale pomyśleć nie zaszkodzi.
Z podanych aut najlepszym według mnie rozwiązaniem będzie octavia (nie zwracając uwagi na wygląd), ponieważ praktycznie jest to sam volkswagen, a ten byle czego nie robi. Co do bory, to będzie ona nieco droższa od octavii, bo jest jednak sprzedawana pod marką VW.
Leon od toledo nie różni się niczym poza wyglądem :P ale autka te także są dobre.
No a toyota... Co tu dużo gadać... Samochód równie dobry jak pozostałe, a może i lepszy, z tym, że droższe części i serwisowanie
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

08 Paź 2008, 16:57

"Pomyśleć nie zaszkodzi", też tak uważam ....
W tym przedziale cenowym jest w czym wybierać, dlatego lepiej zawczasu zapoznać się z sytuacją, bo jak wiadomo opinii na temat aut jest więcej niż samych aut. Poza tym każdy wychwala swoje auto i trudno dowiedzieć się, czy dana marka/model spełni nasze oczekiwania.

Z tego co napisał Martoro wynika, że toyote możemy wykluczyć.
Martoro poleca octavie, czy wszyscy z tym się zgodzą, czy na prawdę wśród tych aut nie ma faworyta, czy na prawdę wymienione przeze mnie modele są "równe sobie" ?
hazard
Nowicjusz

08 Paź 2008, 19:05

tez bym patrzył na octavie , bardzo lubię te samochody , są bardzo trwale , w silniku TDI mało pala , a nawet ładnie chodzą :) jest dużo wersji dobrze wyposażonych , do wyglądu tez się nie ma co czepiać

bora ... znajomi maja i sobie chwalą , chodź dla mnie stosunkiem cena/jakość przegrywa z octavia
Ostatnio edytowany przez marcinx26 08 Paź 2008, 20:16, edytowano w sumie 2 razy
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

08 Paź 2008, 20:01

Seat leon, a co z nim ?

Ja nikogo nie znam, kto ma takie auto i nie orientuje się jak wygląda sprawa z trwałością, awaryjnością itp.

Zaciekawił mnie silnik 1.6 16V.
hazard
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Mercedes-Benz W113 z lat 60 tych - Pagoda
    Mercedes-Benz W113 z 1963 roku czyli Pagoda to druga generacja prestiżowej serii roadsterów SL. Auto zaprezentowano w 1963 roku w Genewie. Co ciekawe, po premierze samochodu dziennikarze okrzyknęli nowy model Mercedesa-Benz ...

22 Paź 2008, 23:25

hazard napisał(a):Seat leon, a co z nim ?

Ja nikogo nie znam, kto ma takie auto i nie orientuje się jak wygląda sprawa z trwałością, awaryjnością itp.

Zaciekawił mnie silnik 1.6 16V.

Nie wiem duzo na temat tego silnika...Ale tez sie zastanawiam nad kupnem Leona ale z silnikiem 1.9 TDI poniewaz to jest taki silnik jak w Golfie, Audi oraz paru innych aut. Silniczek ciekawy poniewaz pali malo ale tez jest zrywny. Mi sie bardzo podoba wyglad Leona a szczegolnie po malutkim tuningu.
artekjawor
Nowicjusz

23 Paź 2008, 08:37

toyota dobry wybor podobnie jak octavia

octavia dosc praktyczna jest
liczy sie prawda, a nie plotki i stereotypy
Manfred
Aktywny