Auto do 20 tysięcy - hatchback 5-drzwiowy, benzyna

19 Mar 2021, 22:43

Okej, a jeszcze jakieś porady na co zwracać uwagę, skoro licznik mamy już omówiony?
Agatris
Nowicjusz

19 Mar 2021, 22:50

Agatris, przebieg jest bardzo ważny, ale taki który jesteś wstanie zweryfikować typu prywatny właściciel salon PL
Wyobraź sobie, kupuje laptop studentka za wszystkie oszczędności z umowy-zlecenie, codziennie przy nim pracuje, jakieś fb, instagramy, coś sprawdza - no po prostu jej komputer a teraz z drugiej strony inna osoba wystawia mało używany bo dostała drugi w pracy, parę razy włączony
Obydwa wystawione na olx, który będzie w lepszym stanie? w którym bateria będzie trzymać ileś czasu zamiast 10 min? Który będzie miał bardziej zjechane przyciski, wyrobione jakieś gniazda itd?
To samo tyczy się aut.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

19 Mar 2021, 22:57

Jak dotąd wychodziłam właśnie z takiego założenia, jak demirbiras. Jasne, zdaję sobie sprawę z tego że przebieg wpisany w ofercie powiedzmy na 80 000 w rzeczywistości może okazać się kilkukrotnie większy, nie mówię, że nie
Agatris
Nowicjusz

19 Mar 2021, 23:16

Tego nie zwalczysz, cyferki ważniejsze od stanu. Wszyscy tylko pielęgnują te auta a nikt nie jeździ.
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Typ: Kombi

20 Mar 2021, 09:35

Z tym ze ci którzy patrza tylko i wyłącznie na przebieg to nigdy nic dobrego nie kupią, mogę kupic auto z przebiegiem do 100tys z np. Zawartym silnikiem, wkładam goly słupek który ma nieświadomy przebieg,..załóżmy 300tys km i taki leszcz łyka to bo ma auto z małym przebiegiem i w okazyjnej cenie, a drugi kupi cos co ma 200 tys i co było dbane, powiedzmy kupi w podobnej cenie. I KTO kupi lepiej?
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

20 Mar 2021, 15:10

Okej, ale kto powiedział, że patrzę tylko na przebieg? Wolę kupić coś ładniejszego i lepiej zadbanego z wyższym przebiegiem, ale też bez przesady żeby kupować nie wiadomo jak zjeżdżonego i wyeksploatowanego. I nie, nie połaszczyłabym się na 'super okazję' 40 tysięcy przebiegu, full wyposażenia w cenie znacznie niższej niż bywają podobne modele.
Swoją drogą to post nie dotyczy dyskusji na temat przebiegu, a konkretnych pomysłów co do aut i poszczególnych ich wersji, które okazałby się dobrym wyborem w moim przypadku. Także offtop na temat przebiegu chyba można uznać za zkończony.
Agatris
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

20 Mar 2021, 22:13

Agatris napisał(a): Także offtop na temat przebiegu chyba można uznać za zkończony.
Przepraszam ale
andrewb25 napisał(a):co wy k...a macie z tymi przebiegami?
mam na zbyciu fabianę II combi 1,4 86 kucy z lpg od jej urodzenia . Według mnie stan igiełka. Motor cacy - oliwy nie bierze , wnętrze , tapicerka po wypraniu w stanie idealnym .Naprawy , serwisy , rozrządy itp. Problem w tym że na cyferblacie jest ponad 300 tys km przelotu . Kupi to ktoś
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG

21 Mar 2021, 00:19

Ja osobiście bym nie kupiła - tyle z mojej strony. Widzę, że pierwotny temat można chyba uważać za zakończony i raczej nierozstrzygnięty, skoro się panowie tak nakręcili na te przebiegi...
Agatris
Nowicjusz

21 Mar 2021, 00:32

Andrew, no nie wiem, zapytaj Niemców, czemu nawet stare auta z niskimi przebiegami wystawiają tak drogo, a z dużymi tanio. Samochód to nie tylko silnik. Ale jako osoba handlująca autami chyba wiesz jak jest.
Osobiście ostatnie auto kupiłem od gościa, który 120kkm nabił w 90% na trasach, auto ma łącznie 377kkm i drugi raz bym go nie kupił na pewno. Druga sprawa, że części zamienne dzisiaj to jest jakiś szajs.
rbkt666
Początkujący

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 11 04 2011
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Miata NBFL
Silnik: 1.6 110KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2001

21 Mar 2021, 00:42

W Polsce jest bardzo specyficzny rynek odnośnie aut, każdy klient by chciał mieć perełkę kilkuletnią, bezwypadkową z małym przebiegiem a to wszystko najlepiej do 10tys. zł..

Odnośnie przebiegów, u nas nadal uważa się, że auto które ma ponad 200tys. na blacie to zajechany gruz, który zaraz się rozleci (choć ten trend się powoli zmienia)

Przykładowo w Niemczech nikogo nie dziwią diesle, które po 3 latach użytkowania mają 240tys. km, bo taki samochód jeśli jest regularnie serwisowany może być w lepszym stanie niż 5 latek ze 120 tys. km przebiegu, w którym od końca gwarancji nikt nie zmienia oleju przez kilkadziesiąt tys. km, bo przecież skoro auto odpala i jeździ to nie trzeba przy nim nic robić
durateche
Początkujący

Auto: Seat Leon III
Silnik: 1.6 TDI 105KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2015

21 Mar 2021, 01:01

Koleżanko skup się na propozycjach które padły wcześniej.
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi

21 Mar 2021, 09:51

bonifacy napisał(a):300 tys km przelotu . Kupi to ktoś

Jeżeli myślenie w polsce się zmieni to kupiłbym ...a tak to masz niesprzedawalny eksponat...
Wiesz że ludziew PL są na tyle głupi że auto ma 230 000km to się pytają czy silnik już do remontu ? i to jeszcze diesel od PSA.. :shock: jak ma być dobrze.
za granicą jest sporo fajnych aut z większymi przebiegami, ale sporo drogich rzeczy już wymieniona ale polaka kłują w oczy cyferki..więc idą na inne kraje...albo do polski i cofka o 100 tys o 200 tys..czy nawet więcej

coś o przebiegach

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

:mrgreen:
Ostatnio edytowany przez andrewb25, 21 Mar 2021, 09:59, edytowano w sumie 1 raz
andrewb25
Stały forumowicz

21 Mar 2021, 09:54

rbkt666 napisał(a):Andrew, no nie wiem, zapytaj Niemców, czemu nawet stare auta z niskimi przebiegami wystawiają tak drogo, a z dużymi tanio. Samochód to nie tylko silnik. Ale jako osoba handlująca autami chyba wiesz jak jest.

Tak wiem jak jest...
Ale..myślisz że auto stare które ma mały przebieg nie wymaga nakładów? Oj czasami nawet jeszcze większych niż takie które ma przebieg X2 a w ciągłej eksploatacji.
A w takim niejeżdżonym starociu, cały zawias do wymiany, hamulce, opony, cały serwis paskowo, filtrowo, olejowym...przez to że więcej stało jak jeździło.
Stare auto jak więcej stoi jak jeździ ..po prostu niszczeje.

Miałem przeróżne auta.z małymi przebiegami, z dużymi przebiegami.
Największy z DK to 352 000km. Aczkolwiek sprzedane w 2 dni. :shock: a wziąlłem tak z głupia na dorzutkę do innych. A auto serwisy do końca i to w ASO.Szok. Ale środek nie zniszczony ...typowo latało w trasy.

W PL dodam jeszcze ...czym niższa kwota na zakup tym wyższe wymagania kupującego co do przebiegu i wyposażenia.
Pisiory tego nauczyli, rozdawnictwo, 500+, ludziom wszystko się należy za darmo najlepiej..no to mają.
andrewb25
Stały forumowicz

22 Mar 2021, 19:24

No dobra, wychodzi na to, że według większości tu zgromadzonych jestem jednak Januszem motoryzacyjnym :D
Po takiej wymianie zdań mam już zupełny mętlik w głowie i nie wiem, co począć, na czym się skupić :o
Agatris
Nowicjusz

22 Mar 2021, 20:41

Cała wymiana zdań była trochę bez sensu, natomiast pozwolę sobie usystematyzować w dwóch punktach:
1. Szukając niemal nastoletniego samochodu za 20k nie powinien zbytnio interesować Cię przebieg*;
2. Szukasz raczej mieszczucha, więc Twoje kryterium (na jego zasadność spuszczę zasłonę milczenia, ale ok, masz prawo się nie znać i mieć błędne założenia), jest realne do spełnienia, ale nie warto się go kurczowo trzymać i uogólniać.

*no chyba, że diesel z przebiegiem 300k, co oznaczałoby przedstawiciela handlowego niższego szczebla, więc takie auto nie jest zbyt dobrym wyborem.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004