VW Golf vs Opel Astra vs Ford Focus - budżet to 23 tyś. zł

21 Mar 2021, 17:57

Cześć wszystkim.
Chciałem zapytać który z tych samochodów polecacie:
Golf VI
Astra J
Focus mk3
Budżet jaki zamierzam przeznaczyć na zakup samochodu to 23 tys.
Dojeżdżam do pracy około 5 km przez miasto, raz w tygodniu trasa 100 km, czasem jakiś dalszy wyjazd. Zamierzałem celować w dwulitrowe diesle jednak nie wykluczam innych silników. Czy lepsza będzie w tym wypadku benzyna? Który najbardziej sprawdzi się z automatem? który wybralibyście z tej trójki i dlaczego? Jaki samochód warto brać jeszcze pod uwagę?
Nevix
Nowicjusz

21 Mar 2021, 19:51

Lepsza benzyna z tych moja kolejnosc to
astra
focus
golf
alternatywnie
Toyota Corolla
Mitsubishi Lancer
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

21 Mar 2021, 20:38

Golf VI 2,0 TDI/110 + chip :ok:

tylko szukaj raczej tych starszych bo budżet masz chyba raczej na styk.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

21 Mar 2021, 22:09

Koleżanka fate dobrze radzi ;) (ewentualnie Auris jeśli ma być hatchback). 5 km dwa razy dziennie, 5 dni w tygodniu dieslem to delikatnie mówiąc wątpliwy pomysł.
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Typ: Kombi

22 Mar 2021, 11:04

Jeśli chodzi o sam wygląd to astra też do mnie najbardziej przemawia.
A jaki silniki benzynowy w nich polecacie? Raczej preferuje dynamiczną jazdę.
Toyoty słyszałem że są bardzo dobre, nawet użytkuje Aurisa jako służbówkę jednak w tym przedziale cenowym są dla mnie trochę nudne z wyglądu.
demirbiras napisał(a):Golf VI 2,0 TDI/110 + chip
nie wyjdzie na to samo jak zakup 2,0 TDI/140 ?
Nevix
Nowicjusz

22 Mar 2021, 11:20

Na każdy z wymienionych modeli masz budżet mocno na styk, poruszasz się wśród najtańszych egzemplarzy, gdzie każdy będzie wymagał mniejszego lub większego wkładu
Żeby astra była "dynamiczna" potrzebuje 1.6T a na to już w ogóle kasy brak
Diesel do jeżdżenia 5 km to bezsens. Ani mniej nie spali ani się nie rozgrzeje, po prostu męczenie silnika (i siebie również bo ciepłe powietrze z kratek w ziemię nie zdąży polecieć)
Osobiście zerknałbym w kierunku bravo 1.4T/150, ewentualnie mały sedan s40 2.4/2.5
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opony letnie gwarancją bezpiecznej jazdy
    Opony letnie należy założyć wtedy, gdy średnia temperatura przekracza 7 stopni. Tym samym warto już teraz umówić się na zamianę, aby później uniknąć stania w kolejkach. 1. Czy opłaca się samemu zmieniać opony? ...

22 Mar 2021, 11:41

Nevix napisał(a):nie wyjdzie na to samo jak zakup 2,0 TDI/140 ?

Absolutnie nie, 2,0 TDI CR/110 to jeden chyba z nielicznych silników w ogóle na rynku gdzie przyrost samym programem to +70 KM i jakieś 100-110 Nm
Czyli masz praktycznie 200 konne auto i obroty oraz przełożenia tak się zmieniają jakbyś miał 6 bieg czyli 130 km/h i ledwo przekraczasz 2 tys obrotów na V biegu, co wpływa na spalanie i ciszę na trasie.
to jest genialna wersja jeśli chodzi o trasy, co do miasta i 5 km..no cóż diesle do takich potrzeb nie są stworzone ale to wszystko zależy.
demirbiras
Zaawansowany

22 Mar 2021, 11:44

demirbiras napisał(a):Czyli masz praktycznie 200 konne auto i obroty oraz przełożenia tak się zmieniają jakbyś miał 6 bieg czyli 130 km/h i ledwo przekraczasz 2 tys obrotów na V biegu, co wpływa na spalanie i ciszę na trasie.

Zachowam dla potomnych.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Mar 2021, 15:01

Dla ścisłości do pracy po 5 km tylko 3 razy w tygodniu jeżdżę, chociaż pewnie to nic nie zmienia bo licząc jakieś zakupy itp. to jeszcze wiecej takich tras po mieście wyjdzie :D
Invi napisał(a):Osobiście zerknałbym w kierunku bravo 1.4T/150, ewentualnie mały sedan s40 2.4/2.5
też o nich wcześniej myślałem, je chyba łatwiej i taniej będzie dostać.
A co myślicie o LPG? Warto się w to pchać? W ciągu roku wyjdzie przebieg nawet ponad 20 tys.
Nevix
Nowicjusz

23 Mar 2021, 21:45

20 tys i rozpatrujesz benzynę? hmm no jak uważasz, niby 5 km do pracy ale też pisałeś o 100 km trasy raz w tyg i jakieś wyjazdy, LPG sie musi opłacać i musi się zwrócić.
demirbiras
Zaawansowany