Auto do 20 tysięcy warte zakupu

18 Wrz 2021, 13:04

Cześć! Planuję kupić auto do 20 tysięcy. Dotychczas posaidałem raczej szrociki których po roku się pozbywałem, były to: Opel Corsa C, Audi A4, Alfa Romeo 156, BMW E36, Volvo S40 wszystkie za śmieszne pieniążki w stanie nie zawsze dobrym, ostatnie i dotychczasowe auto od ponad trzech lat to Mazda 6 (1 gen.). Przejściowo poruszałem się też Punto 2, Ford Mondeo mk3, Ford Focus mk2, Ford Focus mk3. W pracy różne busy, dostawcze itp. Przechodząc do rzeczy auto jakiego szukam to na pewno nie 20 latek im młodsze tym lepiej, silnik benzyna (po glowie chodzi też hybryda), hatchback ale 5 drzwi, z wyposażenia na pewno klima, tempomat, elektryczne lustra i szyby (nie potrzebuję skóry i mega full opcji). Zależy mi na tym aby auto nie posiadało często problematycznej i drogiej dwumasy i innych pierdółek które uprzykrzają jazdę i czyszczą portfel. Nie musi być rakietą ale dziadkowozem też nie powinno. Skrzynia obojętnie chociaż ostatnio myślałem że fajnie byłoby mieć polecany, bezawaryjny automat. Na pewno coś oszczędnego ale z wystarczającą mocą aby wyprzedzać i rozpędzać auto. Wiadomo najelpiej bezawaryjne :D lecz wiem że to mit. Są jednak auta które u mechanika bywają głównie na wymianie klocków i olejów, a reszta to dbanie o auto. Dosyć tanie w utrzymaniu i z dobrą dostępnością dobrej jakości części. Czekam na propozycje i pozdrawiam.
Sadam49
Nowicjusz

18 Wrz 2021, 15:38

Skąd jesteś? To coś poszukam.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Wrz 2021, 18:21

Gdańsk. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby pojechać po auto dalej. Mazde którą mam teraz kupiłem z poza Warszawy więc kawałek drogi było.
Sadam49
Nowicjusz

18 Wrz 2021, 23:48

Zerknij na te:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? - od nowości w jednych rękach.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Wrz 2021, 11:44

A na jakie marki i modele w ogóle warto patrzeć żeby znaleźć zadbany egzemplarz właśnie do 20 tysięcy? i z jakim silnikiem (pojemność/moc) polecane byłyby takie auta, patrząc też pod względem jak najmniejszej awaryjności i taniego utrzymania.
Sadam49
Nowicjusz

19 Wrz 2021, 13:25

Spośród aut którymi jeździłeś co Ci najbardziej pasowało?
Gość114260

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe Audi S3 - najlepsze osiągi w swojej klasie
    Trzecia już generacja mocnego kompaktu jakim jest Nowe Audi S3 podniosła wysoko poprzeczkę możliwości przemysłu motoryzacyjnego. Całkowicie nowy silnik 2.0 TFSI Jednostka napędowa 2.0 TFSI otwiera nowy rozdział w historii ...

19 Wrz 2021, 13:36

Mazda jednak największy mankament to fakt że rdzewieje. Alfa była fajna ale często coś jej dolegało z elektryką między innymi, Audi spoko było ale zawieszenie gdy trzeba było wymienić to drogo, Opel bez komentarza, nigdy więcej Opla, nie lubię też grupy VAG, Volvo też fajne ale diesel klekotał i ponoć drogie w utrzymaniu, BMW jakoś za bardzo nie zapisało się w mojej pamięci, było takie nijakie. Z przejściowych aut Focus mk3, podoba mi się wnętrze, zegary, podświetlenie, fajne prowadzenie auta. Ciężko wybrać jedne konkretne ale gdybym naprawdę musiał to Mazda, jest ze mną najdłużej ze wszystkich moich aut nie zawiodła mnie ani razu ale rdza i przez to problem odsprzedania jej mocno minusuje w sumie komfortu jakiegoś dużego też nie ma. Gdyby nie problemy z Alfą i ogólnie trafiony zaniedbany egzemplarz to uderzałbym w tą markę ponownie, wygodne, piękne (podoba mi się bardzo), dynamiczne.
Sadam49
Nowicjusz

14 Gru 2021, 18:35

W Październiku padł wybór na Renault Megane 3 z silnikiem 1.4 Tce w bardzo bogatej wersji wyposażenia, dosyć niskim przebiegiem i bardzo zadbanym. Do dnia dzisiejszego zero problemów. :)
Sadam49
Nowicjusz