Auto do 25 tys.| Benzyna | Pomoc

05 Mar 2018, 21:27

Witam!

Już drugi rok kupuję swój pierwszy własny samochód. Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o motoryzację, dlatego tak ciężko mi się zdecydować na zakup. W rodzinie jestem już obiektem żartów dotyczących kwestii własnego auto. Dlatego proszę Was o pomoc.

Przed napisaniem posta oczywiście zapoznałem się trochę z tematem, a także z forum, więc te podstawowe rzeczy, a także moje wymagania względem auta postaram się Wam przedstawić.

Budżet: 25k - jest to kwota, której nie chciałbym przekraczać. Jeśli jednak znajdzie się coś fajnego to jestem w stanie dołożyć te 2-3k.

Nadwozie: Mam już 28 lat, także myślę przyszłościowo. Celowałbym w jakieś kombi, ewentualnie SUV lub większy sedan. Niedługo być może powiększy mi się rodzina.

Silnik: Odpada na pewno diesel. Niedługo przeprowadzam się do dużego miasta, więc ten typ odpada całkowicie. Zostaje benzyna lub benzyna + LPG. Ta druga opcja bardzo mnie kusi, choć nigdy nie jeździłem autem na gaz, nie wiem jak to się odbija na żywotności auta.

Pozostałe informacje: Auto nie musi dysponować dużą mocą. Nie jestem demonem szybkości, jeżdżę powoli. W głównej mierze szukam czegoś co będzie palić w granicach przyzwoitości, będzie mało awaryjne, a także ewentualne naprawy nie zrujnują mi budżetu. Jak mówiłem na wstępie na autach nie znam się praktycznie nic, proszę więc o pomoc.
Mihau891
Nowicjusz

Auto: Skoda Fabia

05 Mar 2018, 21:41

SUV to średnia opcja jeśli szukasz w miarę niskich kosztów

Osobiści zacząłbym szukanie od mondeo mk4 2.0/145, c5 2.0/140 i laguny 2.0/140 (ale tutaj raczej bez lpg)
W granicach 20k można poszukać vectry c 1.8, proste, udane i w miarę bezproblemowe auto
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

05 Mar 2018, 21:44

To może na początku powiesz mi czy lepiej szukać benzyny + LPG czy skupić się tylko na silniku benzynowym?
Mihau891
Nowicjusz

05 Mar 2018, 21:46

Przy takim budżecie kupiłbym benzynę a lpg montował we własnym zakresie na dobrych częściach, po prostu będziesz wiedział co masz
Invi
Forumowicz VIP

05 Mar 2018, 21:58

No właściwie o to mi chodziło, czy warto zakładać LPG. Bo tak czy siak planowałem to robić we własnym zakresie. A co powiesz o Volvo V50? Czy nie ten budżet?
Mihau891
Nowicjusz

05 Mar 2018, 22:04

Ten budżet ale technicznie to samo co focus więc segment niżej niż wszystko co wymieniłem wczesniej
Invi
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC F z napędem na obie osie?
    O tym, że Lexus przygotowuje wyczynową wersję flagowego coupe LC, wiadomo już od półtora roku i w mediach pojawia się coraz więcej danych dotyczących nowego samochodu, a nawet szpiegowskie zdjęcia wykonane podczas ...

02 Kwi 2018, 13:58

A Opel Astra J w kombi? Wiem, że trzeba będzie dołożyć troszkę więcej siana, ale autko fajnie się prezentuje i też podobno dobrze współpracuje z gazem. Jakieś opinie?
Mihau891
Nowicjusz

02 Kwi 2018, 16:42

V50 to fajne auto, dobre i trwałe silniki, zawieszenie bardzo dobre, blachy nie poddają się rdzy, środek kwestia gustu. Dobre wyposażenie nawet w podstawowej wersji. Koszty utrzymania nie rujnują kieszeni, sporo niezależnych serwisów Volvo w całej PL. Jedyny minus to pojemność, nie wiem jak dużą rodziną jesteście, jaki jesteś wysoki itp., auto nie powala przestrzenią w środku jeśli podróżuje się w 4 wysokie, dorosłe osoby. Wsiądź do auta i przymierz czy Ci odpowiada pojemność kabiny.
Gdybyś potrzebował jednak coś większego to V70 z tym że minusem jest promień skrętu.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna