Benzynowy sedan/kombi do 50-55 tys zł

02 Kwi 2018, 20:54

Cześć :)
Poszukuję benzyniaka (ok 20-25 km dziennie po mieście, prawie co weekend dłuższy wyjazd 100+ km) z jakimś mocniejszym silnikiem, raczej 140KM+, bagażnikiem ok. 450 litrowym (lub większym), wygodnym w dłuższym podróżowaniu. Mój budżet to 50-55 tys zł maks, ale nie ma rzeczy niemożliwych (chociaż bardzo bym nie chciał tego limitu przekroczyć).
Chciałbym, aby auto było dość dynamiczne, lubię wcisnąć w podłogę, ale bardziej na ekspresówkach niż na krajówkach, tu jeżdżę spokojnie (ale nie zamulam i chcę mieć pewność, że mi się uda wyprzedzić przy załadowanej pace :)).
Koszty eksploatacyjne mnie nie przerażają (o ile nie muszę dokładać 10 tys rocznie do samochodu), dbam o auto i nie przeraża mnie wycieczka do warsztatu.
Zastanawiałem się nad:
*Passat B7
*Honda Accord VIII
*Opel Insignia A
*Mazda 6 II
*Ford Mondeo Mk4
*BMW E90 (ale tu raczej ciężko o zadbany egzemplarz)

Mieszkam we Wrocławiu i w okolicach bym szukał auta (do ok 100km).

Czy znajdę jakiś ciekawy egzemplarz z w/w? A może ktoś poleci coś innego, wartego rozważenia?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie sugestie.
krzychuWro
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 4-2014
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Brak
Skrzynia biegów: Manualna

02 Kwi 2018, 21:22

W passacie jest deficyt silników godnych polecenia
accord spoko
insignia niby ok ale jakość wykonania nie powala (imo również słabe prowadzenie jak na auto tej klasy)
Mazda mechanicznie spoko, gorzej z korozją - prędzej czy później coś się pojawi
Mondeo spoko
e90 też spoko chociaż koszta będą prawdopodobnie najwyższe z zestawienia + trzeba szukać przedlifta, silniki po fl miały bezpośredni wtrysk i swoje problemy (np. słynny rozrząd od strony ściany grodziowej, przy jego wymianie trzeba wyjmować silnik)

Ode mnie
C5 2.0/140, kawał auta za fajną kasę, super wygodne - szczególnie na zawieszeniu hydro
Laguna 2.0T świetny stosunek jakość/cena/rocznik
AR 159 tbi, piękna, szybka, na plus, że nie spotkasz jej na drodze tak często jak passata czy ałdi, chyba nie ma 450 bagażnika
IS250 (bagażnik 380)
Volvo S60/V70 (bagażnik 380/430), górna granica budżetu ale warto

IMO
Jeśli bagażnik jest ważny to C5, accord albo mondeo
Jeśli odpuszczasz litraż to IS250 lub volvo

Zerknij też na coś takiego

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km