Auto do 25 tys dla emeryta

29 Mar 2016, 11:08

Witam
Drodzy forumowicze, jako że pomogliście mi w wyborze samochodu i z wyboru jestem zadowolony to dziękuję i zwracam się do was z kolejną sprawą.
Mój tata ( emeryt ) chce z mamą kupić sobie jakieś używane auto do 25 tys.
Niedawno zezłomował starego lanosa którego chwalił w niebogłosy chociaż ciągle mu się psuł :shock:
Więc uparli się z mamą na skodę octawię czarną a ostatnio też jakieś audi A4 wynaleźli czarne z 2006 roku 1.9 140 km TDI z 300 tys przebiegu.No i co zobaczą to już od razu by jechali kupować mimo że za bardzo na autach się nie znają.
Z wymagań to najlepiej :
- benzyna z możliwością zagazowania
- hatchback (ostatecznie sedan )
- skrzynia manualna
- średnia moc i w miarę niskie spalanie
- niska awaryjność, dobra blacharka, tanie utrzymanie
- jazda mieszana głównie miasto
- kolor czarny
Hi hi wiem wiem niezłe wymagania ale staram się być wyrozumiały :wink:
Aha tata jeszcze ciągle powtarza że jako że ma 66 lat to chciałby taki samochód żeby im do śmierci wystarczył :cry:
Koniec świata i jeszcze gorzej.
Proszę was więc może polecilibyście coś bo trochę się martwię że kupią coś za szybko i potem będą ciągle naprawiać.
Dodam jeszcze że czytałem tu na forum wiele tematów gdzie proponowaliście takie autka jak Ford Mondeo czy Focus, Kie, Opla C, lecz no ciężko im przegadać.
Możecie polecić jakieś autka ?
Sorki że tak przynudzam :?
kustosz12
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1993
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: kia sportage
Silnik: 1.6 benz
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

29 Mar 2016, 11:17

Nie wiem jak ze sprawnością ruchową taty ale takie osoby doceniają wysokie auta.
Ode mnie Honda Jazz, Kia Carens, Opel Meriva, Fiat Idea w zależności jak dużego auta potrzebują
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

29 Mar 2016, 11:41

Dzięki za szybką reakcję.
Rodzice są w pełni sprawni.Nie chcą chyba małego auta bo jak im kiedyś proponowałem golfa a potem forda fiestę to marudzili że małe.
Jeśli chodzi o gabaryty to podoba im się Skoda Octavia, Audi A4 a ostatnio mi tata mówił o Daczi Daster ( suv ) :? tylko mówi że za droga.
No takie mają zajawki :D
kustosz12
Początkujący

29 Mar 2016, 12:37

Może Honda Accord VII 2.0
Chociaż większość starszych ludzi żyje w przekonaniu że części do Japońskich aut kosztują majątek :mrgreen:
Kia Ceed Hyundai i30 , 1.6
Fiat Bravo 1.4 T-Jet
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

29 Mar 2016, 12:49

Dokładnie :) Też proponowałem im Hondę Acord i właśnie tak mi odpowiedzieli że mało awaryjne ale części drogie i nawet mi artykuł jakiś z gazety pokazali że drogie hihi.
Wiecie co zrobię wyślę tacie zaraz link do tego co tu piszemy żeby sobie mógł śledzić co z wami piszę może wtedy da się jakoś przekonać na coś sensownego bo jak ja mu mówię że fachowcy z forum polecają takie samochody to on gada swoje i dogadaj się z takim.
Czy nie macie nic przeciwko temu ?
kustosz12
Początkujący

29 Mar 2016, 12:59

kustosz12 napisał(a): też jakieś audi A4 wynaleźli czarne z 2006 roku 1.9 140 km TDI
przypadkiem nie jest to 2.0 TDI? :wink: jeśli tak to niech dadzą sobie z nim spokój, bo to awaryjny silnik. No i generalnie diesel nie nadaje się na krótkie trasy.
Inna sprawa, że takie a4 też nie jest zbyt tanie w eksploatacji - dość słabej jakości przedni zawias. Zasadniczo Honda i Audi wyjdą podobnie, jednak a4 dorówna częstrzymi inwestycjami Hondzie w której wymienisz coś raz na ruski rok tylko droższego :wink: ale nie ma też co demonizować marek japońskich - to nie PRL, gdzie kupowałeś Isuzu Gemini diesel w Pewexie i nie miałeś go jak serisować, bo części płynęły statkiem z Japonii i to na boże narodzenie razem z egzotycznymi owocami :wink: masz pełen rynek zamienników, więc do ASO nie trzeba zaglądać zbyt często.
Co osobiście raziło mnie w a4 b7to to, że można się tam doszukać we wnętrzu elementów z generacji b5, czyli konstrukcyjnie 1995r :roll: może to drobiazgi i Twoim rodzicom nie będą przeszkadzać, no ale trzeba to zaznaczyć
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

29 Mar 2016, 13:19

No właśnie mi powiedzieli że jednak rezygnują z Diesli także pozostają benzyniaki z możliwością zagazowania chyba że będą mało palić :D
Tata wynalazł jakieś ogłoszenie Audi A4 w benzynie z 2006 roku może podeśle mi linka to wam pokaże, ciekawe co to za cudo ? :shock:
kustosz12
Początkujący

29 Mar 2016, 13:21

mike1735 napisał(a):masz pełen rynek zamienników, więc do ASO nie trzeba zaglądać zbyt często.

Tyle teoria, w praktyce bardzo trudno o zamienniki do Hondy, stąd też taka ich popularność wśród złodziei. Warsztat, w którym serwisuję swoją Hondę sam zresztą kupuje większość części w ASO (mają zniżki). Ogólnie posiadając w miarę nowego Japońca w wielu przypadkach jesteś zwyczajnie skazany na ASO, ewentualnie na zakup używek (czego lepiej nie robić np. przy naprawach zawieszenia).

mike1735 napisał(a):Inna sprawa, że takie a4 też nie jest zbyt tanie w eksploatacji - dość słabej jakości przedni zawias.

...którego nie wymienia się raz w tygodniu. Już kiedyś zadawałem to pytanie - co to jest 1500 zł na 100 tys. km? Czasami zdarzało się, że wydawałem tyle w 2 miesiące na benzynę. Zawieszenie w Accordzie (całość) wcale nie będzie dużo tańsze w naprawie. A co, jeśli przez te 100 tys. km przyjdzie do wymiany przekładni kierowniczej w Accordzie (a przyjdzie)? Każde auto to skarbonka i trzeba się liczyć z kosztami, no i nie ma aut bez wad.
Nie zmienia to jednak faktu, że osobiście wolałbym Accorda od A4, bo jest ładniejszy i ma fantastyczny silnik 2.4 :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

29 Mar 2016, 13:28

Czytałem że te silniki 2,4 w Hondzie są świetne ale palą do 13 litrów w mieście i że japońskie benzyny nie lubią gazu
kustosz12
Początkujący

29 Mar 2016, 13:40

kustosz12 napisał(a):Daczi Daster ( suv ) :? tylko mówi że za droga.

To może wziąć coś w stylu Hyundai Tucson lub Kia Sportage?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

29 Mar 2016, 13:48

łysy30 napisał(a):Tyle teoria, w praktyce bardzo trudno o zamienniki do Hondy, stąd też taka ich popularność wśród złodziei. Warsztat, w którym serwisuję swoją Hondę sam zresztą kupuje większość części w ASO (mają zniżki). Ogólnie posiadając w miarę nowego Japońca w wielu przypadkach jesteś zwyczajnie skazany na ASO
możliwe, że tak jest z częściami "specjalistycznymi", bo o tym akurat słyszałem. Np wtryski do diesla Mitsubishi 1.8 did są tylko w ASO i to w chorej cenie kilkunastu tysięcy. Mi chodziło bardziej o części typowo eksploatacyjne typu tarcze, klocki, amortyzatory - nie sądzę aby te były tylko w ASO :D inna sprawa, że w erze "globalnej wioski" i Internetu można takowe zamawiać :wink: no ale jeździsz Hondą i znasz sytuaję, a więc nie polemizuję :) znajomy ojca kupił sobie właśnie UFO, więc za kilka m-cy będę mógł zapewne odnieść się do Twojej wypowiedzi w sposób bardziej merytoryczny :wink:
łysy30 napisał(a):.którego nie wymienia się raz w tygodniu. Już kiedyś zadawałem to pytanie - co to jest 1500 zł na 100 tys. km?
nie no tak, jednak zakładając polskie realia przy kupnie a4/a6/Passeratti oprócz pakietu startowego zazwyczaj musisz zajrzeć do zawieszenia :) żyjemy w takim a nie innym kraju, i jeśli zawias nie będzie zrobiony pod sprzedaż na chinolach, to po zakupie z dużym prawdopodobieństwem będziesz musiał tam zajrzeć bo coś się będzie trzaskać - nikt nie sprzeda doinwestowanego auta, a jeśli usłyszy od mechanika cenę za komplet to będzie wolał sprzedać auto :wink:
Natomiast przyznaję, że jeśli ten układ jest w bdb stanie to jeździ całkiem przyjemnie i dobrze trzyma się na szybszych zakrętach :ok:
A tak wgl to hydro w Citroenach rusza się zazwyczaj przy ok 300k :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

29 Mar 2016, 13:50

No czyta tata już sobie ten wątek ale taki sobie znalazł
[link do oferty na Olx wygasł]
Czy możecie coś powiedzieć o nim ?
kustosz12
Początkujący

29 Mar 2016, 14:00

Za tani ;) Albo ma jeszcze do zrobienia niż opisane
I jeszcze jakiś baran robił zdjęcia pionowo...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

29 Mar 2016, 14:11

Dajcie sobie z nim spokój - 136KM to najgorsza wersja najgorszego diesla, przebija nawet wersję 140KM :D
mike
Moderator
Awatar użytkownika

29 Mar 2016, 14:13