Auto do 25 tys

12 Sty 2017, 22:38

Witam wszystkich, zacznę od tego, że jeżdżę obecnie golfem 4 1.8 125 km z 1999 roku w benzynie i przymierzam się do zmiany samochodu. Jestem studentem, jeżdżę głównie sam około 20 km w dwie strony dziennie w 100% po mieście i raz na półtora miesiąca trasę 800 km w dwie strony autostradą. Od nowego auta oczekuję: kosztów utrzymania na kieszeń studencką ale bez przesady golfa utrzymuję bez problemu :D , w obecnym samochodzie trochę brakuje mi mocy, szczególnie na autostradzie więc chcę, żeby auto miało przynajmniej 180 koni. Wielkość auta może być sedan, hatchback, kombi, coupe - jeżdżę głównie sam, ale od czasu do czasu auto zapakowuje gdy wracam do domu, więc nie chcę nic mniejszego niż obecny golf. Preferuję benzynę + lpg, diesel do miasta raczej nie pasuje. W golfie denerwuje mnie duży hałas na autostradzie i trochę tandetne wnętrze, plastiki trzeszczą itp. Chcę zatem auta szybszego niż obecne, wygodnego i w miarę ekonomicznego, oraz co ważne chciałbym, żeby auto wyglądało nowocześnie zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz. Skrzynia biegów manual jeśli auto będzie mieć zacięcie sportowe lub automat do sedana/kombi. Nie pogardzę też napędem 4x4 :ok: Budżet jaki mogę przeznaczyć na zakup to około 20-25 tys zł. Myślałem o Hondzie Civic VIII w coupe (tej amerykańskiej), ale jest trochę za słaba. Innym typem jest Accord VII w sedanie najlepiej 2.4 190 km w automacie, ale strasznie ich mało w dobrym stanie więc szukam też innych aut. Proszę o porady, jakie auto kupić .
fay20
Nowicjusz

Auto: Golf 4

13 Sty 2017, 19:22

Hondzie Civic VIII w coupe

Za mały budżet

Accord VII w sedanie najlepiej 2.4 190 km w automacie

Za mały budżet, 2.0 pewnie jakieś się już znajdzie

przynajmniej 180 koni.
Nie pogardzę też napędem 4x4

Jak to się ma do w miarę rozsądnych kosztów utrzymania?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Sty 2017, 02:41

W miarę rozsądne koszty utrzymania dla mnie to takie w których nie muszę co 2-3 miesiące wkładać w auto tysiąca zł na naprawy bo coś się psuje (miałem kiedyś alfę romeo 156), w miarę rozsądne koszty utrzymania to dla mnie tyle, że wlewam benzynę płacę OC i jeżdżę przy czym od czasu do czasu wiadomo eksploatacyjne wymiany typu tarcze klocki, oleje i może raz w roku jakiś większy serwis na kwotę 1-2 tys zł. Wiem, że dużo koni i napęd 4x4 niekoniecznie idzie w parze z małymi kosztami utrzymania. A może Subaru Legacy, ma napęd 4x4 i do tego boxer 2 litrowy albo 2.5, nie wiem tylko jak z trwałością tego auta bo nigdy nie miałem styczności z Subaru. A co do budżetu 25 tys to budżet na zakup auta, oprócz tego oczywiście na pierwszy serwis mam odłożone 5k.
fay20
Nowicjusz

15 Sty 2017, 11:06

Subaru jest ok, jego napęd jest ok, boxer sam w sobie również, ale jego ułożenie, co oczywiste, zwiększa koszty obsługi. Z tego co kojarzę (musisz poszukać, nie jestem do końca pewien) te silniki mają mechaniczną regulację luzów zaworowych. Wkładając do tego lpg skracasz interwał regulacji co również kosztuje, po prostu warto to brać pod uwagę.
156, którą jeździ mój brat jest prawie symbolem bezawaryjności :ok: Słabo jedynie z kwestią zawiasu, ale to głównie zasługa dróg, moje volvo ma podobnie.

Kilka opcji ode mnie, różnych
e46 325/328/330
e39
fiat bravo t-jet
lex is200/is300/gs300
407 coupe
saab 9-3
volvo s40/s60
mondeo st220
focus mk2 st - nie wiem jak z cenami, ale chyba powinieneś coś wygrzebać
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Sty 2017, 19:20

Z tych samochodów co wymieniłeś to z miejsca muszę odrzucić BMW, Fiata, Peugeota Volvo i lexusy (tak wiem, niezawodne i wygodne ale ich stylistyka w ogóle mi nie leży). Fiat, Peugeot i Volvo to nie mój gust a BMW, jakoś nigdy mnie nie porywały, jeździłem e46 kumpla ale jakoś nie czułem tego. Zaciekawił mnie Ford Mondeo ST220 widzę, że jest dużo fajnych egzemplarzy w tym przedziale cenowym, nie wiem tylko jak z blachami, słyszałem, że Fordy w tym względzie wypadają dosyć słabo. Chyba najbardziej leży mi Subaru i za nimi zacznę się rozglądać, Mondeo i Focusa też biorę pod uwagę. Dzięki.
fay20
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Od czego zależą ceny ubezpieczenia OC?
    Cena za ubezpieczenie OC nie jest określona w sposób jednolity. Każde towarzystwo ubezpieczeniowe oferujące taką polisę komunikacyjną może brać pod uwagę przy wyliczaniu wysokości składki ubezpieczeniowej inne czynniki. ...
    Jazda na pamięć i kierowca jak na autopilocie
    Mówi się, że praktyka czyni mistrza. W przypadku codziennej jazdy tymi samymi drogami to powiedzenie nie zawsze się sprawdza. Jazda jak na autopilocie, dekoncentracja, zmniejszona świadomość, a nawet niedostrzeganie ...