Auto do 25k PLN, raczej segment C, diesel?

06 Mar 2018, 21:34

Hej,
chcę kupić sobie auto do pracy, dojazd pod Warszawą, około 21 km w jedną stronę.
Nie jeżdzę za dużo więc nie chcę zbyt dużego (długiego) auta, nie będę czuł się w nim pewnie. W tym momencie mamy Hyundai I30 2008, 1.6 CRDI i potrzebujemy czegoś drugiego.
Z uwagi na długość dojazdów (często po ekspresówce) rozważam mocno diesla, mniejsze rachunki za benzynę.
Mimo wszystko chciałbym by autko jako tako się prezentowało, no i oczywiście było w miarę bezawaryjne (w sumie i tak kwestia egzemplarza).
Nie musi być demonem szybkości, ale na pewno w miarę energiczne, łatwo przyśpieszające (lepiej gdy ten manewr trwa krócej).
Jakieś ciekawe typy?
P.S. Nie chcę golfa bo jakoś mam na niego alergię. ;)
tomasi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 02 2015
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Hyundai I30
Silnik: 1.6 crdi
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

06 Mar 2018, 22:11

Focus 2 FL, S40, Astra H, Bravo,
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Mar 2018, 22:31

Czyli generalnie to co obstawiałem.
Zbliżam się do Bravo. A co S40?

Generalnie, które z tych aut jest dosyć ciche w środku?

Jedna ważna rzecz, fajnie by był dosyć wysoki prześwit. Czy samemu o centymetr czy też dwa można podwyższyć? Np wymieniając sprężynę czy też podkładkę jakąś? Czy też szkoda zachodu?
tomasi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 02 2015
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Hyundai I30
Silnik: 1.6 crdi
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bernd Rosemeyer - legenda sportów motorowych
    Przed 75 laty zginął Bernd Rosemeyer, jeden z najlepszych kierowców wyścigowych w całej historii sportów motorowych. 28 stycznia 1938 roku, niespełna 28-letni kierowca poniósł śmierć w wypadku, do którego ...