Auto do 25k zł Ważne:)

05 Lis 2010, 23:16

Witam,

Aktualnie jeżdżę Fiatem Seicento 1,1 r.99.
Nie mniej jednak chciałbym zamienić je na coś większego. Miesięcznie robię około 1500 km.
Zależy mi na tym, żeby auto było ekonomiczne, dynamiczne i miało jednak troszkę więcej niż 55 KM pod Maską. Maxymalnie do 130 KM (na więcej mi dziewczyna i znajomi nie pozwolą)
Trasy jakie wykonuje to głownie Dom-Szkoła-Praca tak więc są to krótkie odcinki maxymalnie 20/30 km miedzy pkt A i B.
Jeśli chodzi o koszty utrzymania to nie bardzo się na tym znam ale wiadomo, że jako student(nawet pracujący), chciałbym sie minimalizować.
Bardzo ważna jest kwestia bezpieczeńtwa, tak wiec miło by było gdyby auto pozytywnie przeszło wszelkiego rodzaju crash testy i miało więcej niż jedną poduszke powietrzną(obsesja partnerki).
Wszelkiego rodzaju udogodnienia w postaci elektrycznych lusterek, szyb, klimatyzacji itp bedzie mile widziane...
Dodam, że na Auto chciałbym wydać do 25 000 zł. To jest górna granica, jeśli chodzi o rocznik to zależy mi na tym, żeby nie było starsze od 2001 - wiadomo ze im młodsze tym lepsze. Bardzo proszę o jakieś rozsądne propozycje.

Osobiście myślałem nad:
VW Golf IV 1,9 TDI 131 KM
VW Passat B5 FL 1,9 TDI 130 KM
Opel Astra III - tutaj nie znam żadnych silników ale podoba mi się to auto i wyposażenie mniej więcej jakim dysponuje

Pozdrawiam
Enjoy your life in love and peace:)
Hip hop kemp will kick your azz again :)
Paput123
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

06 Lis 2010, 01:01

Mondeo 2.0 TDCi
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

06 Lis 2010, 10:21

Jestem tego samego zdania, co Daro20VT. Ewentualnie możesz też się rozejrzeć za oplem vectra C.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

06 Lis 2010, 10:34

Hmmm przebieg 1500... miesięcznie można powiedzieć , ze bardzo średnie z ekonomicznego punktu widzenia diesel średnio się nadaje, chyba że lubisz moment obrotowy...
Polecam Astrę III , tylko nie golasa, bo tam w pierwszej fazie produkcji nie było wesoło...
valdziu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość:
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: 30... testowanych :)
Silnik: 0.9-6.3
Paliwo: Benzyna

06 Lis 2010, 12:18

Kup dobrze wyposażonego Golfa IV z końca produkcji ze 130 km.

Gwarantuje, że zaspokoi Twoje potrzeby. Gdybyś miał jakieś pytania co do golfów IV to pisz na pw.
Sprzedam Audi A6, 03', 2.5 TDI, Prywatnie, Od 4 lat w PL.
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa

06 Lis 2010, 12:41

raczej odradzam mondeo.. jest bardzo duze a jako student pewnie nie jest prosto parkować pod uczelnia ;) Polecam coś troche mniejszego np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

to tylko przykladowe oferty;)
pop1
Początkujący

Miejscowość: nikad
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy Polacy znają się na motoryzacji?
    Blisko 80% badanych Polaków twierdzi, że motoryzacja to ich hobby, a najczęstszym tego przejawem jest oglądanie motoryzacyjnych programów telewizyjnych. Takie wnioski płyną z najnowszego badania zrealizowanego ...

06 Lis 2010, 13:14

no własnie co do astry III nie mam pojęcia jaki silnik wybrac... myślałem nad tym 1,9 CDTI 130 km chyba...ale nie wiem jakie ma opinie

Kolega powyżej zasugerował A3, czy koszty utrzymania nie zjedzą mnie? no i czy te auta w wiekszości przypadków nie będą katowane przez poprzednich użytkowników?

Co do mondeo to nie brałem pod uwagę a w sedanie całkiem ładnie się prezentuje tylko jak z awaryjnością?
Paput123
Nowicjusz

06 Lis 2010, 13:21

oczywiscie zalezy na jaki model trafisz ale raczej nie koniecnzie. Głównie to o A3 balbym sie ze moze byc katowany ale to nie jest reguła ;) Szczerze powiem ze nie wiem jak jest z utrzymaniem A3 ale chyba tragedii nie ma... jest dość popularnym samochodem. Mondeo raczej nie jest awaryjnym samochodem.. mam jeden w rodzinei i sie nie psuje praktycznie wcale.. Aczkolwiek tak jak mowie jest chyba jednym z wekszych osobowych w swojej klasie ;) Osobiscie wydaje mi sie ze corolla ejst dobrym wyborem... toyoty slyną ze swojej bezawaryjnosci i raczej nie są samochidami do zajeżdżania ;) Sam jestem w trakcie kupowania corolli bo raczej juz sie zdecydowalem na ten samochod...
pop1
Początkujący

06 Lis 2010, 13:32

no tak, corolla spoko auto, ale mi sie ono w sedanie bardzo nie podoba... jak już to hatchback.
Powiem ci tak, że jak jeździłem 2. Fordami (c-max 2009r. 100Km 1,7tdi chyba, Fiesta '05, 1,2 75KM benzyna) i generalnie to oba te auta zrobiły na mnie dobre wrażenie, fajnie się prowadziły były bardzo dynamiczne, może jedynie co to jakoś materiałów była średnia no ale ja sam nie jestem bardzo wymagający i nie musze mieć skóry wszędzie, z takiego komfortu to zależy mi na fotelach które dobrze by trzymały.
Paput123
Nowicjusz

06 Lis 2010, 13:48

No to kwestia gustu ja wole sedana;) tak jak mowie mondeo to dobry samochod i nie psuje sie .... Jest duzy i moim zdaniem to samochod rodzinny na dalsze wyprawy a nie na codzienne jezdzenie po miescie;) ale to tylko moje zdanie.. na pewno jest dobrym i pewnym samochodem. W takim razie moze nowy focus;>? [link do oferty na Allegro wygasł] aczkolwiek nie mam za duzej wiedzy o tym samochodzie
pop1
Początkujący

06 Lis 2010, 14:19

Teraz mi jeszcze przyszło do głowy Seat Ibiza. Za 25k możesz miać nawet z 2006/7 roku czyli auto 4 letnie. Dużo młodsze. Ze 130km "idzie" naprawde przyjemnie :wink:

Mondeo wydaje mi się troche za duże jak na auto dla studenta.
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

06 Lis 2010, 14:33

Bart258 napisał(a):Mondeo wydaje mi się troche za duże jak na auto dla studenta.

To, że student to co? Tzn. że nie umie jeździć... No bez przesady. To może niech kupi Citroena C1.
Generalnie Mondeo z tym motorem się nie psują. Mają fajne przyspieszenie a i spali mało. Myślę, że to auto jest warte propozycji. Bo kupujesz całkiem młode auto, z ciekawą stylistyką, dobrym dieslem pod maską... A no i auto dobrze wyposażone.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Lis 2010, 14:44

Nie w tym sensie. Nic takiego nie napisałem.

Chodzi mi o to, że jako student wolał bym auto bardziej mobilne, mniejsze, o ładniejszej sytlistyce(ale to kwestia gustu).
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

06 Lis 2010, 14:52

Nie w tym sensie. Nic takiego nie napisałem.

To przepraszam Cię bardzo. Ale tak to odebrałem... Jeszcze raz sorki.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Lis 2010, 16:10

podobnie uważam ;) mondeo duze jak na studenta;) wieksze spalanie .... Plus zazwyczaj parkowanie pod uczelnia to koszmar... sam nim jestem wiec wiem co mowie.. stanowczo lepsze jest mniejsze auto pokroju leona czy własnie ibizy :) a moze taki civic ;>? [link do oferty na Allegro wygasł] mi sie podoba :D
pop1
Początkujący