Auto do 25tys. pierwsze dla kawalera.

14 Kwi 2015, 23:55

Witam wszystkich. Od dłuższego czasu korzystałem z samochodów rodziny, ale staje się to już męczące. Dlatego chciałbym zakupić coś dla siebie. Mój budżet to około 25.000zł. Czego wymagam od auta? Jak większość. Małych nakładów finansowych, bezawaryjności, wygody oraz oczywiście dynamicznej jazdy na trasie. Pomimo krótkiego doświadczenia wiem, że wszystkiego mieć nie można dlatego proszę Was o pomoc, rady i wskazówki. Auto nie za duże (najczęściej będę ja i pasażer). Najlepiej diesel, opcjonalnie gaz. Przy dzisiejszych cenach paliw do 45zł za 100km w mieście. Konie mechaniczne minimum 110-120 żebym nie męczył się na trasie. 6biegów. Obowiązkowo klima, może być manualna. Jak najmniej awaryjne. Nie będę ukrywał, że swojego faworyta już mam. Jest to BMW 118d z silnikiem 122KM. Ale czy jest to trafny wybór? Proszę o Wasze wypowiedzi ;)
lako1992
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 3-2011
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Nie mam

15 Kwi 2015, 00:45

Diesel do miasta? Kiepski pomysł. Tym bardziej, że diesle 2.0 w BMW są awaryjne. Najtaniej wyjdzie coś z LPG: Opel Astra H 1.8, Fiat Bravo 1.4T, Volvo C30/S40.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

15 Kwi 2015, 07:15

BMW 1er dla kawalera to dobry pomysł, aczkolwiek to auto jest zaprzeczeniem "wygody", "małych nakładów finansowych" i z tym silnikiem "bezawaryjności". Na jedynkę z dobrym silnikiem braknie kasy, proponuję więc E46 z rzędową szóstką i LPG - będzie wygodniej, mniej awaryjnie (chociaż to w chwili obecnej głównie kwestia danego egzemplarza) i taniej (chociaż nie tanio) w utrzymaniu niż w przypadku 1er w dieslu.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

07 Gru 2015, 19:00

Witam.

Chciałbym zakupić swój pierwszy samochód. Focus podany w profilu jest samochodem rodzinnym. Teraz chciałbym kupić sobie coś dla siebie.

Jako, że jestem sam nie potrzebuję wielkiej przestrzeni chociaż nie powiem, że wygoda w użytkowaniu jest również ważna. Samochodami jednak się nie interesuję, nie znam się na silnikach, funkcjonalności oraz opłacalności zakupu danych modeli. W tej chwili kieruję się tylko wyglądem oraz wiadomo rzeczami oczywistymi, czyli przebiegiem i jakością wykonania.

Czego oczekuję:
1. moc > 120KM
2. sportowe zacięcie
3. małą awaryjność
4. fajnie by było jakby nie paliło więcej niż 12l w mieście.

Obecnie posiadam pracę na miejscu wiec nawet do niej nie muszę dojeżdżać samochodem. Kalkuluję, że roczny przebieg będzie wynosił ok. 5-7 tys. km, głównie miasto oraz 1-2 razy w tygodniu wyjazdy służbowe do 100 km (max 10 tys. km jeżeli w danym roku wyruszę w Europę). Niewątpliwie najlepszym rozwiązaniem byłby zakup na miejscu (w Polsce) ze względu na niekoniecznie tańszy zakup za granicą. Tak wiec dobrze by było poszukać czegoś już zarejestrowanego.

I teraz najważniejsze. Chciałbym napisać co mi się podoba:
- BMW E90 (rozumiem, że tutaj 6 rzędówki nawet nie ma co szukać, a jak sprawa z 320i?)
- Mercedes CLK (powiedzmy taki: [link do oferty na Allegro wygasł])
- Ford Mondeo MK IV (hatchback, sedan)
- Mazda RX 8.

Jeżeli napisałem jakieś totalne bzdury proszę od razu mnie uświadomić i konkretnie napisać na co mogę się porywać a o czym mogę pomarzyć przy tych 25 tys.

Pozdrawiam serdecznie.
Marcin
Cineos
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 09 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Focus I
Silnik: 1.4 16V 75K
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

07 Gru 2015, 19:10

BMW zapomnij,RX-8 podobnie i Mondeo Też.
Zobacz Accord VI Type-R
Hyundai Coupe 2.0
Honda Civic VII 2.0
Toyota Corolla E12 1.8 TS
Lexus IS 200/300
Volvo któreś
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

07 Gru 2015, 19:35

BMW zapomnij,RX-8 podobnie i Mondeo Też.

A coś więcej? Patrząc po popularnych serwisach aukcyjnych można dostać owe modele do tej kwoty. Co nie przemawia za tymi zakupami (silnik, awaryjność)? Może w takim wypadku model niżej E46?

Co z przytoczonym Mercem?

Accord VI Type-R
Hyundai Coupe 2.0
Honda Civic VII 2.0
Toyota Corolla E12 1.8 TS
Lexus IS 200/300

Z wymienionych moją uwagę przykuwa jedynie ten Hyundai. Rozumiem, że tutaj ten silnik 2.0 i 16V 143KM jest jak najbardziej w porządku?

Nie wiem czy to standard do tej kwoty, ale warunkiem jest także automatyczna klima.

Pozdrawiam

@1: Jakieś zdanie o takiej AR (polecana na innych forach):
[link do oferty na Allegro wygasł]

@2: Dodatkowe pytanie o Saab 9-3. Co maja w sobie te samochody, że każdy je poleca? Szczerze mówiąc nie grzeszą zbytnio wyglądem, ale jeżeli mają być ekonomiczne, tanie, dobrze wyposażone w stosunku do oferowanej ceny to czemu nie(?).
[link do oferty na Allegro wygasł]
Cineos
Nowicjusz

07 Gru 2015, 20:38

We Wrocku jest Accord VI Type-R do sprzedania. Do zrobienia jeden bok, mam numer jakbyś chciał :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

07 Gru 2015, 23:42

Koniu napisał(a):We Wrocku jest Accord VI Type-R do sprzedania. Do zrobienia jeden bok, mam numer jakbyś chciał

Szczerze mówiąc, to nie to. Być może zmieniłbym zdanie oglądając go na żywo. Musze przejść się do mieszczalskich komisów zobaczyć jak to się prezentuje na żywo, a może zmienię zdanie.
Cineos
Nowicjusz

07 Gru 2015, 23:48

:shock: Dlaczego pod postem z kwietnia założony jest nowy zupełnie inny temat? Coś sie tu pozmieniało? Dawno mnie tu nie było chyba o czymś nie wiem... :shock:
fygfy
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: BMW E46
Silnik: 2.0ci 143KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2004

08 Gru 2015, 00:08

Cineos napisał(a):A coś więcej? Patrząc po popularnych serwisach aukcyjnych można dostać owe modele do tej kwoty. Co nie przemawia za tymi zakupami (silnik, awaryjność)? Może w takim wypadku model niżej E46?

Co z przytoczonym Mercem?

25 tys. to dobry budżet na ładne Mondeo ST220, a nie następcę.

Mazda RX-8 nie spełnia tylko połowę wymagań, bo pali "nieco" więcej niż 12 l w mieście i z pewnością silnik nie należy do bezawaryjnych. Tak poza tym to świetne auto. Jak kupować to zdrową budę z myślą o swapie i można pojeździć aż silnik klęknie albo kupować auto po udokumentowanej wymianie silnika albo remoncie.

E90 to także nie te pieniądze, bo jak już kupować to z przyzwoitym silnikiem, żeby auto jakoś się odpychało.

E46 to dobra opcja.

O Mercedesie się nie wypowiem, ale ilość wyświetleń jest zastanawiająca.
B29
Nowicjusz

Auto: Mazda MX-3
Silnik: 1.6 107KM
Rok produkcji: 1996

08 Gru 2015, 00:33

B29 napisał(a):O Mercedesie się nie wypowiem, ale ilość wyświetleń jest zastanawiająca.

Ten przytoczony to była pierwsza oferta z góry. Miałem ogólnie na mysli CLK W209, tylko nie wiem czy wersje 1.8 oraz 2.0 kompressor są godne polecenia.

fygfy napisał(a): Dlaczego pod postem z kwietnia założony jest nowy zupełnie inny temat? Coś sie tu pozmieniało? Dawno mnie tu nie było chyba o czymś nie wiem...

Czy jest coś złego w wykorzystywaniu utworzonego tematu, aby nie zaśmiecać forum?

Muszę powiedzieć, że to ST220 wygląda zacnie (chodzi o ten z silnikiem 3.0 V6?). Tylko teraz na co głównie zwracać uwagę przy tym Mondeo? Patrzałem jeszcze na spalanie. Wiadomo silnik 3.0 trochę pali. W mieście wychodzi zapewne podobnie jak w RX-8, czyli koło 15l/100km. W takim wypadku jeżeli chodzi o moje upodobania to bardziej by mi odpowiadała Mazda.
Cineos
Nowicjusz

08 Gru 2015, 10:31

Niby jest trochę ofert W209 do 25 tysięcy, ale ja mocno bym uważał. Ze względu na to, że jest to coupe to większość tanich egzemplarzy będzie po mniejszych lub większych przygodach i poupalane przez młodych gniewnych. W 180 i 200K trzeba sprawdzić przed zakupem łańcuch rozrządu i kondycję kompresora.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

08 Gru 2015, 12:32

A czy do tej kwoty jest szansa dostać Civic VIII? Jeżeli tak to jaki silnik oraz nadwozie?
Cineos
Nowicjusz