Auto do 3-5 tysięcy.

12 Lut 2022, 20:03

Witam, chciałbym zakupić swoje pierwsze auto.

Dolny Śląsk.

Prosiłbym, abyście dali wskazówki na co patrzeć, pytać, uważać czy kupnie.

Chciałbym aby było duże, to się nazywa chyba combi :lol:

Jestem młody, więc auto służyłoby głównie na trasy, aby pozwiedzać trochę Świata, więc diesel.

Najlepiej aby paliło jak najmniej.

Jak jeździłem przez miesiąc BMW E46 z 2002 r i chyba miał 110 koni to portfel szybko zmalał. ;D

Oczywiście abym nie zbankrutował jak będzie coś do naprawy.

Myślałem nad:
Golfem 4
Passatem w combi
Meganka 1

Byłbym wdzięczny jakbyście też napisali np, golf 4 i jaki silnik, oraz dlaczego taki silnik itp. Jestem nowy w tych sprawach i chciałbym się dokształcić.

Na koniec dopiszę, że im taniej za autko tym lepiej, ale też wiem, że za 1,5k nie kupię auta aby pojeździli przynajmniej dłuższy czas. Chyba.
Komar420
Nowicjusz

12 Lut 2022, 20:46

Komar420 napisał(a):Passatem w combi

sprawdź sobie ile kosztuje zawieszenie

Szukając auta za jedną pensję nie ma sensu skupiać się na konkretnej marce czy modelu, liczy się przede wszystkim stan techniczny. Trzeba też zwracać uwagę na długość opłat, drugi komplet opon itd. Szukaj tego co masz blisko a nie modeli, które "teoretycznie" są ok - bo za 3-5k to mało rzeczy jest ok.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Lut 2022, 21:03

Hm, a za 6-7k dałoby coś radę kupić?
Komar420
Nowicjusz

12 Lut 2022, 21:21

Za każdą kwotę da się "coś" kupić. Kwestia tego, że przy takich budżetach trzeba oglądać to co masz blisko miejsca zamieszkania i kupić egzemplarz, który jest w najlepszym stanie technicznym. Nic ci z tego, że np. golf iv 1.6 był autem poprawnym technicznie kiedy wyjechał z fabryki 20 lat temu kiedy po kilku właścicielach i z 300kkm+ na blacie wcale nie musi taki być
franccc
Stały forumowicz

12 Lut 2022, 21:37

A w jaki sposób najlepiej sprawdzać stan techniczny, gdy jestem zielony? Słyszałem że można autem bujać, aby sprawdzić czy są sprawne armotyzatory. Można też poznać po wyglądzie kierownicy i biegów.
Komar420
Nowicjusz

12 Lut 2022, 22:54

Jeśli nie masz pojęcia o motoryzacji i chcesz kupić taniego gruza to dla własnego dobra znajdź kogoś kto takie pojęcie ma i jest w stanie ocenić jakie wady za taką kasę są akceptowalne a jakie nie. Wygląd kierownicy czy gałki zmiany biegów na pewno znaczenia miał nie będzie.
franccc
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy minivan od Lexusa - jak będzie cena?
    Niespełna rok temu Lexus pokazał światu swojego pierwszego minivana. Teraz Lexus LM trafia do sprzedaży na chińskim rynku, a jego cena imponuje. To jeden z najdroższych modeli Lexusa na świecie! Najdroższy Lexus na chińskim ...

13 Lut 2022, 11:06

Auto za 3k i będzie sprawdzał stan po gałce biegów :lol:

Człowieku, za 3k to trzeba się cieszyć że auto jeździ i przejdzie przegląd :ok:

Od 15-20k dopiero coś tam bym wymagał, jakby mi koleś przyszedł i marudził na kierownicę w tak tanim aucie to bym podziękował za oględziny.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

13 Lut 2022, 18:37

galakty napisał(a):Od 15-20k dopiero coś tam bym wymagał

W dzisiejszych czasach i cenach 15-20 k to też w zasadzie śmieciowe pieniądze za samochód. szału też nie będzie.
toyman40
Stały forumowicz

13 Lut 2022, 22:26

Ja bym się bał kupować auto bliskie zawału
KonikPolny
Nowicjusz