Seat Leon 5F na zastępstwo Leona 1P/Audi A3 8P

12 Lut 2022, 16:29

Po dłuższej przerwie szukam kolejnego auta
Audi 1.6 niestety męczy mnie swoim kiepskim prowadzeniem, Leon 1.6 będzie prawdopodobnie szkoda całkowita (gość zahaczyl mi stojące auto ciężarówka na parkingu)

Cupra nadal w posiadaniu ale nadal jest to auto tylko do zabawy wiec naturalna koleja rzeczy jest szukanie...Leona 3 czyli 5F
Jedyne co mnie martwi to belka skretna w słabszych wersjach silnikowych, pod względem mocy 1.4 TSI 125km w zupełności wystarczy tylko jak bedzie z prowadzeniem, jedynym 5F jakim jeździłem to Cupra 290 która prowadzi się lepiej od Cupry 1P ale jak będzie z 5F...

Diesel raczej odpada, do 1.8TSI nie wiem czy jest sens dopłacać aby tylko był wielowahacz z tyłu...

Budzet 75tys do lekkiego naciągnięcia
Roczniki celuje od 2017 z przebiegami poniżej 50tys, tylko auta krajowe
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

12 Lut 2022, 19:04

Mamy rozumieć, że odrobina szaleństwa i kupno czegoś spoza vag nie wchodzi w grę?
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Lut 2022, 19:18

Wchodzi tylko co?
Bmw wszystkie odpadają, focus mk3 bdb się prowadzi ale nie podoba mi się wnętrze, francuzy raczej odpadają.

Ogólnie z VAG'a tylko Seata biore pod uwage.
Audi, skoda, vw nie wchodzą w grę.

Tak kontynuuję ta przygodę z vagiem bo coś tam już o tych autach wiem, znam warsztaty i mam dobre ceny na serwis. Wejście w nowa marke/silnik to znowu chyba będą długie godziny spędzone na czytaniu i zasięganiu opinii o danym modelu/silniku

Może hyundai i30? Warto się tym przejechać?
Nic innego mi do głowy nie przychodzi
Raziel11
Stały forumowicz

12 Lut 2022, 20:45

Raziel11 napisał(a):Może hyundai i30? Warto się tym przejechać?

Jeździłem kilka dni bo dostałem zastępczy. Całkiem przyjemny samochód jak za taką kasę. Miałem 1.5dpi, na miasto czy spokojną jazdę w trasie nawet ok, zaskoczyło mnie za to spalanie bo finalnie wyszło w granicach 6. Ogromny plus, że te 75k z możliwością naciągnięcia wystarczy ci na nówkę. Jakąś opcją na nowe auto byłby pewnie również fiat tipo ale tam z benzyniaków chyba wyłącznie 1.0/100 zostało w konfiguratorze
I "znajomości w serwisach" przez kilka lat nie będą specjalnie potrzebne

Raziel11 napisał(a):Wchodzi tylko co?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
a poza tym corolla 1.6, auris hybrid, civic
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Lut 2022, 21:20

Civica warto przemyśleć, aurisem i mazda nie jeździłem, może to się wydać dziwne i sprzeczne, ale oczekuje kompakta o ponadprzeciętnym prowadzeniu, nawet jeśli pod maską będzie 100 koni to musi bardzo dobrze skręcać, nie gorzej niż leon 1p.

Z wyposażenia wiele nie wymagam, elektryka szyb I lusterek to już chyba standard, z dodatków podgrzewane siedzenia mile widziane, koniecznie skórzana kierownica, fotele o bdb bocznym trzymaniu, półkubelki mile widziane. Niska pozycja za kierownicą (mam 182cm wzrostu)

W Audi na tragiczne prowadzenie składa się kilka aspektów, problem z ustawieniem fotela/kierownicy, jak ustawie fotel do pionu to siedzę już za blisko kierownicy, fotele praktycznie nie trzymają na boki, uklad kierowniczy pracuje bardzo lekko (jak w pandzie z włączonym trybem city) i auto mocno ryje przodem, jezdzilem kilkoma bo już myślałem ze mój jest jakiś zepsuty, pomimo że to bliźniak leona to auta jeżdżą zupełnie inaczej.

Więc podsumowując, silnik może być niewielki, min 100 koni, raczej min 1.4 aby trochę wytrzymal, musi dobrze jeździć po zakrętach i mieć dobre fotele.

Ps jakby ktoś szukał a3 to w każdej chwili jest do wzięcia, 1.6 MPI czerwona 5d, 2010r, przebieg na dzień dzisiejszy 73tys, jak zwykle u mnie sporo zainwestowane w auto, sporo wymienionych czesci które tej wymiany jeszcze nie wymagały :) więcej info na pw, cena ok 30tys
Raziel11
Stały forumowicz

13 Lut 2022, 01:16

A może Golf VII zamiast tych Leonów?
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Groźne parkowanie na chodniku
    Gdy znalezienie miejsca do parkowania w danej okolicy jest wyzwaniem, pomysłowość kierowców w zastawianiu chodników bywa zaskakująca. Tymczasem takie zachowanie kierujących może być bardzo groźne dla dzieci, ...