09 Wrz 2012, 01:55
Barol wspomniał w którymś poście o Renault 19, a że miałem przez długi czas styczność z tym samochodem, to pomyślałem że się wypowiem co nieco. Jeżeli chodzi o komfort jazdy to faktycznie, wygodne auto, jak dotąd nie spotkałem samochodu z wygodniejszymi siedzeniami, a kilkoma już jeździłem. Wyposażenie jak na ten przedział cenowy też całkiem fajne, elektryczne szyby czy poduszka powietrzna to nie problem znaleźć. Silnikowo jest bardzo dobrze, mieliśmy dwie 19-nastki przez okres kilkunastu lat i nigdy się nie zdarzyło, że stanęła w trasie, bo coś się zepsuło. Jedynym mankamentem, do którego mogę się przyczepić, to może być ruda, która niezbyt lituje się nad tym modelem. Ale jeżeli znaleźć ogarnięty egzemplarz, to powinien jeszcze posłużyć (gdyby nie to, że nasz już był za bardzo zjedzony przez rdzę, to pewnie nadal bym nią jeździł, Renault samo pojechało na złom i działało bardzo dobrze do swoich ostatnich chwil). Ogólnie, o tym modelu mam bardzo dobre zdanie i stanowczo polecam, kupujący nie powinien się zawieść, pomimo opinii że to francuz itp.